Aizvērt

Skrundā pēc ilga laika – bez deficīta

2020. gada 31. janvārī, 00:06
Raksta autors: Daina Tāfelberga
Skrundā pēc ilga laika – bez deficīta
Ārkārtas sēdē Skrundas novada dome pieņēmusi šīgada budžetu, un pēc ilgāka pārtraukuma tas ir bez deficīta, proti, ieņēmumi saplānoti lielāki par izdevumiem.
Ieņēmumu daļā paredzēti gandrīz seši miljoni 319 000 eiro, izdevumos – nepilni seši miljoni.





Prioritātes:
• izglītības pilnveide un mācību iestāžu labiekārtošana,
• atbalsts uzņēmējdarbībai,
• novada teritorijas uzlabošana,
• Eiropas struktūrfondu apguve un citu investīciju piesaiste.


Prioritātes nemainās

Plānojot budžetu, prioritātes nav būtiski mainītas. Kā norāda domes priekšsēde Loreta Robežniece, arī šogad galvenās būs: izglītības pilnveide un mācību iestāžu labiekārtošana, atbalsts uzņēmējdarbībai, novada teritorijas uzlabošana, kā arī Eiropas struktūrfondu apguve un citu investīciju piesaiste.
Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par vairāk nekā miljonu lielāki ieņēmumi saistīti ar grants ceļu pārbūves projektu, kas pērn īstenots ar Eiropas līdzfinansējumu. Arī izdevumi palielināti, bet nedaudz – par 207 000 eiro.


Ko ar slēgtajām skolām?

Ņemot vērā to, ka samazinās iedzīvotāju, tostarp skolēnu, skaits, pēdējos gados slēgtas vairākas skolas un uz pašvaldības pleciem palikušas trīs pustukšas ēkas. To uzturēšanai budžetā trūkst naudas, tāpēc tiek meklēti investori. Par bijušās Rudbāržu internātskolas izmantošanu sākta sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām un uzņēmējiem, lai kopīgiem spēkiem tur izveidotu aprūpes un rehabilitācijas centru senioriem. Lauku atbalsta dienests piešķīris naudu liftam, tomēr no budžeta vajadzēs vairāk nekā 10 000 eiro. Darbs jāsāk šogad.
Savukārt O.Kalpaka Rudbāržu pamatskolas ēku šogad plānots nodot Aizsardzības ministrijai, jo tur iecerēta Latvijā pirmā kadetu skola. Tā īpašuma uzturēšanas slogs pašvaldībai tik liels vairs nebūs. Trešā likvidētā mācību iestāde ir Jaunmuižas pamatskola, taču tur palikusi pirmsskolas izglītības grupa, kas aizņem daļu ēkas. Jāatrod izdevīgas pārējo telpu izmantošanas iespējas.


Būs pusdienas un autobusi

Lielāki izdevumi paredzēti brīvpusdienām, jo 1.–4. klasei valsts naudu vairs nedod, tāpēc no budžeta papildus piešķirti 15 900 eiro. Skrundas novadā brīvpusdienas tiks visiem – no obligātās piecgadīgo mācību grupas līdz 12. klasei. Tāpat pašvaldība gādās, lai visiem būtu transports uz skolu un atpakaļ. Būtiskākie ieguldījumi remontā paredzēti Skrundas vidusskolā.


Vairāk parādās mazais bizness

L.Robežniece norāda, ka iepriekšējais gads bijis svarīgs uzņēmējdarbības vides attīstī- bai – ekspluatācijā nodota Sadales tīkla apakšstacija Raņķu pagasta Robežniekos (netālu no pilsētas). Tā uzņēmējiem pieejama lielāka elektrības jauda. Tāpat atbalsts ir vairāku grants ceļu uzlabošana, kā arī modernizētais tirgus laukums. Jaunu lielu uzņēmumu ienākšanu priekšsēde nenosauc, bet pērn Skrundā brīvu nišu atraduši vairāki mazie uzņēmēji, mājražotāji un amatnieki.


No fondiem un biedrībām

Starp prioritātēm nav uzsvērts sociālais darbs, taču arī tam atvēlēts vairāk. Kurzemes plānošanas reģiona projektā Kurzeme visiem sociālais dienests turpinās bērniem ar funkcionāliem traucējumiem piedāvāt dažādus pakalpojumus (smilšu, mākslas, mūzikas terapiju, fizioterapiju, logopēda, speciālā pedagoga, psihologa konsultācijas, baseina, autisma centra apmeklējumus u.c.). Palielināts atbalsts aprūpei mājās, no budžeta atvēlēts profesionālu aprūpētāju un māsu palīgu apmācībai. Tāpat tiks gādāts, lai cilvēki ar invaliditāti var interesanti un lietderīgi pavadīt laiku. Maznodrošinātajiem tāpat kā iepriekš būs pabalsti (dzīvokļa, mājokļa), būs Eiropas fonda palīdzība vistrūcīgākajiem.
„Mums ir laba sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām,” piebilst L.Robežniece. „Tā varēsim lielāku uzmanību pievērst videi: labiekārtot stāvlaukumus, rotaļlaukumus, uzlabot ielu segumu, ierīkot apgaismojumu.”

Fakti
• Iedzīvotāju skaits janvārī – 5011 (pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes ziņām). Gada laikā tas samazinājies par 131.
Pēc Centrālās pārvaldes statistikas ziņām ir 4661 iedzīvotājs.
• Skrundas dzimtsarakstu nodaļā pērn reģistrēti 33 jaundzimušie (par diviem vairāk), 77 mirušie, noslēgtas 27 laulības.
• Gada nogalē novadā bija 176 oficiāli bezdarbnieki, reģistrētais bezdarba līmenis – 6,2%.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.