Aizvērt

Kafija, kas grauzdēta Kuldīgā

2019. gada 13. decembrī, 00:00
Raksta autors: Iveta Grīniņa
Kafija, kas grauzdēta Kuldīgā
„Mans darbs ir cilvēkus izglītot, lai viņi pamazām spētu novērtēt kafijas garšas nianses un atklātu sev šo daudzveidīgo pasauli,” saka grauzdētavas "Curonia" saimnieks Klāvs Šlakorcins.
Foto: Iveta Grīniņa
Uzņēmējs Klāvs Šlakorcins un Kuldīgas kafijas grauzdētava "Curonia" konkursā "Kuldīgas novada uzņēmēju un amatnieku gada balva"nominēta kategorijai "Tūrisma uzņēmējs".
„Pagājušā gada otrajā pusē sākām kafiju grauzdēt un izplatīt. Esam vienīgie tādi ražotāji Kurzemē, kas strādā ar specializētu kafiju. No nulles esam izauguši līdz normālam apgrozījumam. Mūsu kafija nav komerciāla un nekad nebūs lielajos veikalu tīklos. Apmācām cilvēkus, kuri to tirgo, jo klientiem jāstāsta, kāpēc šī ir īpaša un kāpēc maksā dārgāk. Tas nav tikai tāpēc, ka tiek ražota Latvijā, bet gan tāpēc, ka ir specializēta, kas pēc Eiropas un Amerikas audzētāju reitingiem ieguvusi vairāk par 80 punktiem. Tai ir konkrēta izcelsmes valsts, saimniecība, šķirne, ir zināms, kādā augstumā tā augusi. Mēs strādājam ar pēdējā gada ražu. Pavisam drīz būs jaunā raža no Brazīlijas. Noliktavās neko neuzglabājam un gatavojam tikai pēc pasūtījuma. Tā vienmēr būs svaiga.”


LAI SAGLABĀTU DAUDZVEIDĪBU

„Kafijas audzēšanas kultūra ir sena, sākusies Etiopijā. Šķirņu ir ļoti daudz. Mēs tās atšķiram pēc tipiem: arabika, robusta un citas. Taču kafijas pasaule ir plaša. Mēs esam no tiem, kuri konkrētiem fermeriem palīdz pārdot izaudzēto un palīdzam viņu valstij attīstīties. Ilgus gadus visu lika vienā maisā, un tad ar laiku kafijas audzēšanai zūd kvalitāte. Lielie uzņēmumi veicina vienādošanu, jo viena saimniecība daudz kafijas nevar izaudzēt. Šis tirgus bija tik ļoti nospiests, ka nebija vairs izdevīgi kultivēt augstvērtīgas šķirnes, un tās pamazām sāka izzust. Tad sākās kustība par daudzveidības un mazo saimniecību saglabāšanu. Tas kļuva iespējams, veidojoties tādām mazajām grauzdētavām kā mēs. Mani aizrāva tieši šī doma. Sāku mācīties un atklāju milzīgu pasauli.

Mums kafija nāk no konkrētām vietām Brazīlijā, Etiopijā un Kolumbijā. Piedāvājam piecus veidus. Tā ir nopērkama vai pagaršojama vismaz četrās vietās Kuldīgas novadā, veikalu Balzamiko un Daba tīklos, kafejnīcās, specializētos veikalos Rīgā un citur,” skaidro K.Šlakorcins.


MEISTARKLASES UN TŪRISTI

Šoreiz uzņēmums izvirzīts tūrisma kategorijā. Klāvs saka: „Tas noteikti tāpēc, ka uzņemam tūristus un stāstām par kafiju, par sevi. Reizēm te notiek meistarklases, kā kafiju pagatavot dažādos veidos un kā to baudīt. Rīt pieteikušies amerikāņi. Grauzdējam tikai vienu vai divas reizes nedēļā, bet gribam izaugt līdz tam, ka tas būtu jādara katru dienu. Vēl nav tik liela pieprasījuma. Pagaidām cenšos visu darīt pats, bet reizēm vajadzīgi palīgi.

Strādājam kopā ar Kuldīgas biznesa inkubatoru un caur šiem kanāliem mēģinām virzīties uz Somiju un Zviedriju, jo mūsu kafija ir īpaša un atbilst pasaules līmenim. Cilvēkiem tas ir nepierasti, un viņi to nezina vai nesaprot. Tāpēc vēl jo patīkamāk, ja klienti atgriežas un pie garšas pierod. Tas ir tāpat kā ar vīnu, par ko pirms 25 gadiem mums izpratnes nebija. Tagad šī kultūra jau attīstījusies, cilvēki atšķir nianses, sāk meklēt kaut ko konkrētu. Ceru, ka tā notiks arī ar kafiju.”
Komentāri
Miķelis
2019. gada 13. decembrī, 12:53
Beidziet perdelēties pa tām kafejnīcām
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.