Aizvērt

Radoša vide

2019. gada 1. decembrī, 00:00
Raksta autors: Iveta Grīniņa
Radoša vide
„Strādāju tikai ar tiem, ar kuriem esmu uz viena viļņa. Šurp ceļu atrod mani cilvēki, līdz ar to konkurence atkrīt,” saka floriste, rotu darinātāja un svinību dekorētāja Saiva Auziņa.
Foto: Iveta Grīniņa
Konkursa "Kuldīgas novada uzņēmēju un amatnieku gada balva" kategorijai "Gada debija" pieteikta Saiva Auziņa. Viņa dekorē svinību vietas un iznomā dekorus, rīko meistarklases floristikā un rotu gatavošanā.
NO A LĪDZ Z

Saiva atvērusi salonu Kuldīgā, Smilšu ielā 12: „Šajā vietā esmu no 7. februāra. Vietu biju noskatījusi jau sen un prātā izplānojusi, kā te viss izskatīsies. Šajā telpā klienti redz manu piedāvājumu, es – viņus un to, kā līgava skrien gar plauktiem… Tas, kā viņa to dara, daudz ko pastāsta par cilvēkiem un to, kā lielo dienu – kāzas – radīt tieši tādas, kā viņi vēlētos, nevis tā, kā varbūt patiktu man. Manā prātā ir ideja, bet citam to reizēm grūti paskaidrot. Komunicēt attālināti man nepatīk. Lielākoties klienti ir kurzemnieki vai rīdzinieki. Ja viņi nevar atbraukt pie manis, braucu pie viņiem, bet man noteikti vajag sajust, vai šie cilvēki ir tādi, ar kuriem vēlos strādāt. Diviem pāriem esmu atteikusi, jo jutu, ka domājam pilnīgi atšķirīgi. Tas ir godīgi gan pret klientu, gan sevi. Vizuālo noformējumu nodrošinu no A līdz Z. Ja man vajag, nomāju lietas no citiem. Ja pasākums ir ļoti liels, izmantoju ārpakalpojumu. Ar kolēģi floristi saprotamies no pusvārda.

Kāzu dekorēšana nav vienīgā nodarbošanās. Es palīdzu arī tad, ja kāds vēlas pasākumu dekorēt pats. Tā var būt dzimšanas diena vai bērnu ballīte. Ne tikai iznomāšu dekorus, bet arī palīdzēšu visu noorganizēt. Ko pati esmu iemācījusies, mācu citiem. Meistarklašu mērķis ir palīdzēt izrauties no ikdienas rutīnas, radošā vidē pavadīt kopā jauku vakaru, iepazīties un visiem kopā radīt kaut ko skaistu. Arī pati ļoti labprāt eju uz meistarklasēm un mācos no kolēģiem. Man patīk radošā kopā būšana, iepazīšanās un enerģija, kas valda šādos pasākumos.”


AR RŪPĪGU PLĀNOŠANU UN IEDVESMU

„Viss sākās ar diegu lampiņām, ko gatavoju. Man ļoti patīk savās mājās uz svētkiem izlikt pilnīgi jaunu dekoru. Citi mudināja šo aizraušanos likt lietā. Nolēmu nodarboties ar to, kas man patīk un ko jau tāpat daru. Sāku ar nomu. Sapratu, ka vajadzīga dekoru un citu materiālu bāze. Rūpīgi pētīju Latvijas tirgu, kāds ir nomas sortiments – mēnešiem sēdēju un plānoju. Sākuma kapitāls bija ierobežots, jānopērk tieši tas, kas dotu tālākos ienākumus. Pirmajā gadā darbojos mājās. Pieteicās pirmais kāzu pāris. Biju ļoti nobijusies – piecas reizes braucu pārmērīt viesu namu. Viss izdevās. Pirmie pastāstīja citiem. Šogad man jau 90% klientu bija tādi, kuriem mani ieteikuši citi.

Te ir viss, lai nodekorētu divas kāzas pa 100 cilvēkiem. Esmu pabeigusi floristikas kursus, bet šajā profesijā gandrīz visu nosaka prakse. Manējie jau pieraduši, ka mājās ir mani eksperimenti. Visu laiku vajag treniņu – roka no pušķa nedrīkst atpūsties.”


MĒRĶIS IR PRIEKS

„Vēl viena aizraušanās ir rokassprādzes. Pašai tādu gribējās, tāpēc iemācījos darināt. Pēc tam tās iepatikās draudzenēm, un tagad tās jau aizgājušas līdz Amerikai. Es radu priekam, nevis pārdošanai.

Visi darbības veidi plūstoši nomaina viens otru. Kāzu sezonu nomaina Ziemassvētku sezona, kad ir pasūtījumi, rotas, dāvanas, tad rokassprādžu darbnīcas. Mans sapnis nav izveidot milzīgu biznesu ar 50 darbiniekiem – tā ir sirdslieta, ko par biznesu nemaz negribu pārvērst. Kādreiz strādāju pārdošanā, un tas man padevās lieliski. Taču esmu piedzīvojusi to, ka sirdslieta pārvēršas par vāveres riteni, un tas beidzās ar izdegšanu.

Bet man ļoti patīk tas, ko daru, un es nevaru braukt mājās, ja neesmu izdarījusi līdz galam. Ģimene mani atbalsta. Tieši šodien baudu mierpilnu laiku, jo šonedēļ jādekorē korporatīvais pasākums, nākamnedēļ būs trīs meistarklases, pēc tam sāksies virpulis.”
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.