Aizvērt

Jo ātrāk pielāgojas, jo vairāk iegūst

2019. gada 23. novembrī, 00:00
Raksta autors: Iveta Grīniņa
Jo ātrāk pielāgojas, jo vairāk iegūst
Daļa no Kuldīgas salonfrizētavas "Rita" kolektīva: Inta Lampa, Rosma Strautmane, Rita Peterlēvica un Jolanta Marčuna.
Foto: Iveta Grīniņa
Konkursa "Kuldīgas novada uzņēmēju un amatnieku gada balva" kategorijā "Ilgtspējīgākais uzņēmums" pieteikta salonfrizētava "Rita", kuras kolektīvs šogad nosvinējis 25 gadus.
Īpašniece Rita Peterlēvica saka: viegli šie gadi nav bijuši, jo konkurence ir liela. Pašas darba mūžs gan daudz ilgāks – viņa Kuldīgā par frizieri strādā kopš 1973. gada un pārliecinājusies, ka jāmācās visu laiku. Uzņēmējdarbības principi apgūti tikai praksē. Bet tieši neveiksmes un kļūdiņas esot labākie skolotāji. Viņa uzsver, ka mācās arī no jaunajiem kolēģiem: „Viss mainās un attīstās.”


SKAISTUMU VAR KOPT DAŽĀDI

Salons Rita izveidots kopā ar vīriešu frizieri Rosmu Strautmani, kura strādā visus 25 gadus. Pārējās kolēģes mainījušās. Tagad šis ir skaistumkopšanas salons, un te strādā septiņas speciālistes: četras frizieres, divas manikīra un pedikīra meistares un kosmētiķe. Tāds arī bijis Ritas mērķis – sniegt sievietēm dažādus pakalpojumus. Papildus tiek piedāvāts degustēt mājas vīnus, ko darina Peterlēvicu ģimene. Darba vieta te ir arī dēlam – tulkam Edgaram Peterlēvicam. Pa šiem gadiem sakopts mājas pagalms, no sētas puses var iebraukt cilvēki ar īpašām vajadzībām. „Savulaik esam piedāvājuši gan solāriju, gan infrasarkano staru pirti un masāžas. Vienubrīd bija bērnu istaba, kur mazajiem rotaļāties, kamēr mammas frizējas. Diemžēl to ierīkoju pirms pašas krīzes. Varbūt citā brīdī tas būtu bijis veiksmīgāk,” atceras Rita.


KO PIEDĀVĀT VĒL

Ilgtspējības galvenais priekšnoteikums esot klienti: „Pateicoties viņiem, esam noturējušies. Neviens cits maizi nedos. Ja varēsim viņus ieinteresēt, viss būs kārtībā. Par klientiem jādomā visu laiku – ko vēl un vēl piedāvāt. Protams, jūtam, ka iedzīvotāju skaits samazinājies.”

Vissarežģītāk esot strādāt ar rīdziniekiem: „Viņiem vēl aizvien šķiet, ka mums te nekā nav, pat matu putu. Tomēr provinces meistari rīdziniekus pārspēj kaut vai tāpēc, ka labi padara savu darbu. Jaunajiem reizēm grūti noturēt veco meistaru uzlikto latiņu. Ja klients atnācis, nedrīkst skatīties  pulkstenī un domāt, ka darba laiks jau beidzies.”


VIENA OTRU PAPILDINA

Izveidojies brīnišķīgs kolektīvs, kas kopību savulaik pierādījis vairākos Pilsētas svētku gājienos. „Ir svarīgi ap sevi izveidot šo ciešo kolēģu kopu. Ik pa laikam kāds aiziet prom, tad ir mazliet grūtāk, bet nesen atnāca jauna kolēģe, kas mūsu pulkā labi iekļāvās. Katrs strādājam atsevišķi, bet ir brīži, kad sanākam kopā un jūtamies viens par otru atbildīgi. Mēģinām pasvinēt jubilejas un tikties ārpus darba. Nākotnē jādomā par darba laika maiņu, jo daudzi darba laikā vairs nevar pie friziera atnākt. Jo ātrāk pielāgosimies pārmaiņām, jo lielāki vinnētāji būsim,” uzsver R.Peterlēvica.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.