Aizvērt

Trauki ar enerģiju

2019. gada 21. novembrī, 14:43
Raksta autors: Lāsma Reimane
Trauki ar enerģiju
Padures keramiķe Madara Atiķe "Saules ceplī" rāda, kā notiek darbs pie cepļa.
Foto: Lāsma Reimane
Padures darbnīcas "Saules ceplis" dizainere un keramiķe Madara Atiķe konkursā "Kuldīgas novada uzņēmēju un amatnieku gada balva" izvirzīta kategorijai "Amatnieks".
M.Atiķe ir viena no nedaudzajiem amata meistariem, kas traukus darina pēc sentēvu tehnoloģijas, katru darbu lipina ar rokām un apdedzina atklātas uguns ceplī. Darbus viņa apstrādā ar sudraba karotēm. Sudrabaini melno krāsu māla darbi iegūst tautā sauktajā svēpēšanas tehnoloģijā. „Kamēr cepļa kungs tiek piepildīts, paiet divi trīs mēneši. Process notiek lēnām un prātīgi. Man nav svarīgi kaut ko izdarīt ķeksīša pēc. Strādāju ar Latvijas sarkano mālu. Tam nepatīk šoka terapija – ar to vajag apieties prātīgi. Daudzi uzskata, ka māla trauki nav ērti, bet es veidoju tā, lai būtu. Arī sava spēka krūze katram jātaisa pašam – tai jābūt tik lielai kā kulakam, tāpēc citam nevaru uztaisīt tā, lai būtu ērta. Ar glazūrām nestrādāju, jo tā ir ķīmija un tad traukā vairs nav tās enerģijas,” skaidro M.Atiķe.

Keramiķe veidojusi traukus restorāniem un ārzemju seriālam Vikingi, strādā pēc pasūtījuma un vada meistarklases.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.