Aizvērt

Glābsim krupju prinčus!

2022. gada 7. aprīlī, 11:34
Glābsim krupju prinčus!
Brīvprātīgie aicināti Rudbāržos pieteikties krupju glābšanas patruļām netālu no Bāliņu dīķa.

Lai pavasarī pēc ziemas guļas palīdzētu tiem šķērsot ceļu un nokļūt nārsta vietās, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) kampaņā "Misija – krupis. Izglāb princi!" Šomēnes tur ierīkos pagaidu sētiņu. Apkārtnes iedzīvotāji aicināti līdz 10. aprīlim pieteikties patruļām šajā posmā, migrācijas laikā palīdzot krupjiem nokļūt otrpus ceļam, informē Slīteres Nacionālā parka centra vadītāja Baiba Ralle.
Var pieteikties vietnē www.daba.gov.lv/lv/misija-krupis, aizpildot anketu. Tur ir karte ar reģistrētajām migrācijas vietām, rokasgrāmata, ko vispirms ieteicams izlasīt. Ja ir jautājumi, var zvanīt pa tālr. 67800389.
„Krupju glābšana ir vienkāršs, taču atbildīgs darbs, kas prasa ievērot drošības noteikumus ceļu tuvumā, kā arī pret glābjamajiem izturēties ar rūpēm. Eiropas un pasaules prakse rāda, ka ceļmalas pagaidu sētiņas ir viens no efektīvākajiem veidiem, kas ik gadu no nāves pasargā tūkstošiem abinieku. Taču tad izdzīvošana ir tieši atkarīga no cilvēku palīdzības. Tādēļ, piesakoties patruļām, brīvprātīgajiem jābūt gataviem pienākumus pildīt ar vislielāko atbildību, migrējošos krupjus pārnesot no vienas ceļa puses uz otru,” saka DAP vecākais eksperts, zoologs Vilnis Skuja.
Eksperts skaidro, ka sētiņai vienā pusē tiek ierakti vairāki kolektori – spaiņi vai bļodiņas, kurās krupji, kas vēlas šķērsot ceļu, iekrīt kā slazdā un, iekams cilvēks tos kolektoriem nav izņēmis, ceļu nevar turpināt. Lai krupji saulē neizžūtu un neaizietu bojā, kolektori jāpārbauda vismaz divas reizes dienā.
Var iesaistīties jebkurš, taču drošības apsvērumu dēļ bērni drīkst to darīt tikai pieaugušo pavadībā. Tiesa, atšķirībā no tiem posmiem, kuros sētiņu nav un kur galvenā glābšana norit no divām līdz četrām stundām pēc saulrieta, ceļa posms gar sētiņu ir pārbaudāms arī dienā. Tas būs piemērotāk ģimenēm ar bērniem un skolēniem. Bērni var krupīšus savākt vienā ceļa pusē un pieaugušo pavadībā šķērsot ceļu, lai tos izlaistu drošā vietā, kur tie var turpināt ceļu uz ūdenstilpi.
Ieteicams izmantot tīrus cimdus, spaini, atstarojošu vesti un lukturīti. Datus par izglābtajiem un bojāgājušajiem abiniekiem vajag fiksēt, jo vēlāk tie jāiesniedz DAP, tiešsaistē aizpildot veidlapu.
Pagaidu sētiņas paredzētas trijās vietās Kurzemē. Vēl tās būs Liepājā pie Tosmares ezera un Slīteres Nacionālajā parkā pie Vaides dīķa. Taču visā Latvijā ir 23 krupju migrācijas vietas, kas šķērso ceļus un kur, sākoties aktīvai kustībai, vajadzīga brīvprātīgo palīdzība.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.