Aizvērt

Atcels vairākus epidemioloģiskos noteikumus

2022. gada 23. martā, 20:29
Raksta autors: Inta Jansone
Atcels vairākus epidemioloģiskos noteikumus
Samazinoties saslimstībai ar kovidu, no piektdienas, 1. aprīļa, tiks atcelti vairāki līdzšinējie epidemioloģiskās drošības noteikumi.
Ierobežojumi saglabāsies tur, kur risks inficēties ir īpaši augsts, piemēram, sabiedriskajā transportā vai aprūpes un medicīnas iestādēs.

Par darbu
No 1. aprīļa klātienē varēs strādāt arī nevakcinētie cilvēki. Tomēr darba devējam ir tiesības izvērtēt risku un uzņēmumā vai iestādē ļaut būt tikai cilvēkiem ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Tiem, kuriem ar klientiem ir tiešs kontakts, piemēram, ārstniecības, izglītības iestādēs vai ieslodzījuma vietās, būs jābūt potētiem.  

Par maskām
Medicīniskās maksas vai FFP2 respiratori bez vārsta joprojām būs jālieto ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs, sabiedriskajā transportā, izņemot taksometrus vai citus komercpārvadājumus ar vieglo automašīnu. Citviet maskas vai respiratorus varēs nelietot, bet pakalpojumu sniedzējs vai darba devējs var paredzēt, ka tie tomēr jālieto.

Par karantīnu
Tikai ārstniecības vai sociālās aprūpes iestādēs strādājošajiem tiks saglabāta vajadzība kā kovida slimnieku kontaktpersonām ievērot mājas karantīnu vai nodot testu pirms darba atsākšanas.

Par ceļošanu
Ieceļojot Latvijā no Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm un Lielbritānijas, Covid-19 sertifikāts vai tests nebūs jāuzrāda. Tas jāuzrāda būs tiem, kuri ieceļo no trešajām valstīm.

Par testiem
Plašāk tiks izmantoti valsts samaksāti profesionālie antigēna testi. Cilvēkam tiks izsniegts testa sertifikāts un pozitīva profesionālā antigēna testa rezultāta gadījumā – arī Covid-19 pārslimošanas sertifikāts.
Valsts samaksātie PĶR testi būs vajadzīgi pēc ārsta norīkojuma, kad ir paaugstināts risks vai kad testa rezultāts ietekmē ārstēšanu (senioriem, pacientiem pirms operācijas vai hospitalizācijas, veselības un sociālās aprūpes darbiniekiem). Saglabājas iespēja iedzīvotājiem nodot pašu samaksātu PĶR testu.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.