Aizvērt

Kā mēs varam palīdzēt Ukrainai

2022. gada 8. martā, 16:23
Raksta autors: www.kurzemnieks.lv
Kā mēs varam palīdzēt Ukrainai
Foto: Laila Liepiņa
Par to pirmdienas vakarā zūma sarunā sprieduši Kuldīgas Demokrātijas kvartāla aktīvisti un pašvaldības pārstāvji. Lūk, tikšanās apkopojums.
Vispirms, ja vēlies palīdzēt, svarīgi to darīt koordinēti, nevis rīkoties uz savu galvu. Ko tas nozīmē praktiski? Aizpildīt anketu un gaidīt, kad tiks lūgta tava palīdzība, nevis rīkoties pašam, piemēram, var aizpildīt pašvaldības anketu, piesakoties sniegt atbalstu.

Ja rīkojas uz savu galvu, tas var radīt dažādas problēmas:

- ziedotās lietas var nonāk nepareizajās rokās (piemēram, melnajā tirgū vai pie Krievijas armijas), tāpēc ir svarīgi būt pilnīgi drošiem par tiem cilvēkiem un organizācijām, kuriem ziedojumi tiek nodoti;

- palīdzība var nenonākt tur, kur to vajag visvairāk (piekļūt tām vietām, kur tā nepieciešama visvairāk, ir ļoti, ļoti grūti); 

- var tikt apdraudēti paši palīdzības sniedzēji, kurus pēc tam pašus nāksies glābt.

“Kurzemnieks” jau rakstījis, ka svētdienas vakarā Kuldīgā no Ukrainas iebrauca sieviete ar diviem maziem bērniem, kuriem pašvaldība nodrošināja mājvietu. Pašvaldības policijā piereģistrējušās vēl trīs sievietes ar bērniem, kas apmetušās pie privātpersonām. Gaidāms, ka drīzumā var ierasties jaunie basketbolisti ar mammām. Zināms, ka bēgļi ir arī Pelčos un Skrundā. Iespējams, ir vēl citur.

 

Visiem bēgļiem svarīgi reģistrēties pašvaldības policijā, lai varētu saņemt visu palīdzību, kas viņiem pienākas. Pašvaldība sniedz naktsmājas un ēdināšanu. Sociālais dienests palīdz arī ar mentoru jeb padomdevēju (to darīt pieteikusies kuldīdzniece Nadija Strazdiņa).

Ja ir vēlme par mentoru kļūt pašam, var pieteikties pie sociālā dienesta direktores Sarmītes Segliņas, tālr. 63350604, 27020732; e-pasts: sarmite.seglina@kuldiga.lv.

 

Vēl atziņas no zūma sarunām.

- Domājot par to, kā uztveram informāciju par Ukrainu, pašiem jārēķinās, ka šobrīd esam ļoti emocionāli, tāpēc varbūt nespējam to izvērtēt kritiski. Kopumā jāuzmanās, lai dusmas un sēras, kas ir normāla reakcija uz šo situāciju, sabiedrībā nepāraug agresijā.

- Kas attiecas uz tiem cilvēkiem, kuri ilgi dzīvojuši citā informatīvajā telpā, jāapzinās, ka jebkurš var savu viedokli mainīt, taču tas nenotiek strīda karstumā.

- Svarīgi domāt arī par savu labbūtību, jo vislabāk varēsim citiem palīdzēt tad, ja būsim parūpējušies par sevi.

- Ir vērts ievērot “mediju diētu” – nepārspīlēt to laiku, ko pavadām, lasot, klausoties un skatoties ziņas par karu.

- Par spīti notiekošajam joprojām drīkstam un pat vajag piedzīvot pozitīvas izjūtas un svinēt svētkus (arī Ukrainā cilvēki vēl precas).

 

Svarīga informācija un kontakti

Kuldīgas novada pašvaldības mājaslapā apkopota informācija un ieteikumi, kā mēs vislabāk varētu Ukrainas tautu atbalstīt.

Pašvaldība aicina neiesaistīties pašdarbībā, dodoties uz Ukrainas robežu pretī bēgļiem. Viņu uzņemšana Latvijā notiks centralizēti un organizēti. Braukt pretī uz robežu iesaka tikai tad, ja iepriekš esat sazinājušies ar konkrētiem cilvēkiem, kurus plānojat nogādāt Latvijā. Arī tad, ja braucat pēc radiniekiem, draugiem vai vēlaties palīdzēt braucot, ir lūgums pieteikties, lai var koordinēt transportu un netiek radīti sastrēgumi. https://ej.uz/TransportscilvekiemnoUkrainas.

Organizācija „Ziedot.lv” kopā ar valsts iestādēm koordinē ziedojumu vākšanu, lai par saziedoto iegādātos un ar speciālu humānās palīdzības transportu Ukrainā nogādātu degvielu, pirmās palīdzības preces un citas lietas, kas tur patiešām nepieciešamas. Tāpēc ikviens aicināts ziedot naudu akcijā „Ukrainas cilvēkiem!”: pa labdarības tālr. 90006086 vai portālā „Ziedot.lv.” https://www.ziedot.lv/ukrainas-cilvekiem-4203.

Cilvēki, organizācijas un uzņēmumi, kas gatavi palīdzēt jebkādā veidā – dzīvesvieta, apģērbs, pārtika, psiholoģiskais atbalsts –, aicināti aizpildīt anketu. https://ej.uz/AtbalstscilvekiemnoUkrainas

Paldies tiem novada ļaudīm, kuri jau aizpildījuši pašvaldības anketu par iespēju un vēlmi uzņemt Ukrainas iedzīvotājus un sniegt citu palīdzību! Anketa atrodama šeit: https://ej.uz/pasvaldibas_anketa_UA.
To var aizpildīt joprojām.

Visa informācija latviski, ukrainiski un angliski par ierašanos Latvijā no Ukrainas – Iekšlietu ministrijas kanālos.
Visa informācija cilvēkiem no Ukrainas (t.sk. iespēja Latvijas iedzīvotājiem pieteikt atbalstu) ir vienuviet. https://www.palidziukrainai.lv
Neskaidrību gadījumā var zvanīt pa tālr. 27380380.

Patvēruma meklētājus Kuldīgas novadā koordinē un reģistrē pašvaldības policija, tālr. 28881288.

Bēgļu uzņemšanā Kuldīgas novadā līdzdarbojas arī Kuldīgas Demokrātijas kvartāla aktīvisti. https://www.facebook.com/DemokratijasKvartals.

Viņi apņēmušies palīdzēt bēgļiem iejusties sabiedrībā (piemēram, organizējot pasākumus kopā ar vietējiem); meklēt veidus, kā atbraukušajiem ukraiņiem palīdzēt Ukrainai (mēs paši nespējam nosēdēt mierā un gribam palīdzēt, tāpēc iztēlosimies, cik ļoti to vēlas viņi).

Saeima pieņēmusi par steidzamu atzīto Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumu. Tas paredz atbalstu Ukrainas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kuri izceļo no savas zemes vai kuri nevar tur atgriezties Krievijas Federācijas izraisītā bruņotā konflikta dēļ, kā arī vispārēju atbalstu Ukrainas sabiedrībai. Valsts līdz 90 dienām nodrošinās primāro atbalstu – izmitināšanu un ēdināšanu, pirmās nepieciešamības preces. Tāpat Ukrainas iedzīvotājam ir tiesības saņemt valsts samaksāto veselības aprūpi. https://www.saeima.lv/lv/aktualitates/saeimas-zinas/30696-saeima-pienem-likumu-ukrainas-civiliedzivotaju-atbalstam 

Nodarbinātības valsts aģentūra palīdz atrast darbu Ukrainas kara bēgļiem. Darba devēji vakances var pieteikt:
- reģistrējot paši CV un vakanču portālā (https://cvvp.nva.gov.lv/#/pub/);

- jebkurā NVA filiālē vai klientu centrā.

To var darīt šeit: https://www.ukraine-latvia.com/lv.


Vai arī šeit: https://kuldiga.lv/aktualitates/6432-ka-sobrid-vislabak-atbalstit-ukrainas-tautu.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.