Aizvērt

72 stundu soma

2022. gada 8. martā, 13:04
Raksta autors: Alberts Dinters
72 stundu soma
Juris Vectirāns, Zemessardzes 45. kaujas nodrošinājuma bataljona seržants:
– Aizsardzības jomas pārstāvji šobrīd vairāk nekā jebkad iedzīvotājiem atgādina, ka dažādu apdraudējumu gadījumā jāspēj parūpēties arī pašiem par sevi. Runa nav tikai par karu – arī par dabas katastrofām. Aktuāla ir ārkārtas gadījumu soma, kurā liekams tas, kas ļautu iztikt 72 stundas jeb pirmās krīzes dienas. Šī soma satur lietas, kas lieti noderēs evakuācijas gadījumā. 

Dzeramais ūdens ir būtiskākais izdzīvošanas elements. Pieaugušajam jāuzņem vidēji trīs litrus dienā, karstā laikā pat četrus. Krīzes situācijā var būt ūdens apgādes traucējumi virtuvē, tualetē. Jānoskaidro, kur tuvākajā apkārtnē pieejamas dzeramā ūdens vietas – akas, avoti – un kā lietojamas ūdens attīrīšanas tabletes. Ēdiena pagatavošanu var ietekmēt elektrības, gāzes un ūdens trūkums, tādēļ ieteicams glabāt tādu pārtiku, kas var ilgi stāvēt istabas temperatūrā un ko var pagatavot bez liela ūdens un elektrības daudzuma.

Somā noteikti jābūt svarīgāko dokumentu – pases, ID kartes vai autovadītāja apliecības – kopijām, kas ieliktas plastmasas maisiņā, lai pasargātu no mitruma. Tāpat būtu labi svarīgākos telefona numurus uzrakstīt uz papīra. Liekam somā arī portatīvo radio ar rezerves baterijām. Tas palīdzēs uzzināt jaunāko, ja nu telefons izlādējies vai pazūd internets. Jābūt nelielai naudas summai piecu, desmit un 20 eiro banknotēs, ūdensdrošam blociņam un rakstāmajam.

Somā jāliek arī rezerves lādētājs, mašīnas lādētājs, ārējās enerģijas krātuve (angliski powerbank), sērkociņi, šķiltavas, sveces, lukturītis, baterijas, silts apģērb, rezerves veļa un ērti apavi. Vajag arī guļammaisu vai segu, tūristu paklājiņu, vēlams, telti.

Pirmās palīdzības aptieciņā jābūt līdzekļiem pret sāpēm un temperatūru, pret gremošanas traucējumiem un alerģiju. Vajag arī nomierinošas zāles, dezinfekcijas līdzekļus, pārsienamo materiālu un šķēres (plāksteru komplektu, marles saites, salvetes u.c.). Ja zāles jālieto ikdienā, arī tām jābūt somā. Daudzi varbūt neaizdomājas, bet ļoti var noderēt siltumu atstarojoša izdzīvošanas sega un termometrs. Somā jābūt arī līmlentei, diegam, adatai, šķērēm, rakstāmpiederumiem, nazim, dvielim, tualetes papīram, vienreizlietojamām salvetēm, dezinfekcijas līdzeklim, higiēnas piederumiem, rezerves brillēm vai kontaktlēcām.

Ja jums ir bērni, jābūt arī viņu dzimšanas apliecībai, pasei, ID kartei. Pārliecinieties, ka bērni ir ierakstīti jūsu pasē. Vajadzīgs silts apģērbs, sega, vilnas zeķes mazākajiem. Ja atvase vēl pavisam maza, tad autiņi, autiņbiksītes, pudelītes, termoss, piena maisījums un rezerves knupīši.

Atceries par ūdeni un ēdiena krājumiem mājdzīvniekiem, bet galvenais ir saglabāt mieru.

Precīzāk ikviens var izlasīt vietnē www.sargs.lv.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.