Aizvērt

Jaunieši palīdzības braucienā

2022. gada 28. februārī, 20:36
Raksta autors: Daina Tāfelberga
Jaunieši palīdzības braucienā
Zosinas kontrolpunktā Polijā automašīnu straumes atvedušas Ukrainai humānos sūtījumus, ko saziedojuši cilvēki no tuvējām valstīm.
Foto: Matīsa Upleja arhīva foto
Brīvdienās vairāki jaunieši ar iedzīvotāju saziedotām mantām no Kuldīgas devās uz Ukrainas robežu, lai no turienes atvestu cilvēkus. Sākotnējais mērķis uzreiz nav īstenots, jo ukraiņi nesteidzas valsti pamest. Trīs no grupas Latvijā atgriezās vakar, trešā ekipāža vēl turpināja pārvadāt cilvēkus Polijā.
Brauciena organizators Matīss Uplejs zvanījis draugam Mārtiņam Puķem. Feisbukā paziņojuši, ka ikviens var ziedojumus nogādāt Pilsētas laukumā. Abi plānojuši braukt ar vienu mikroautobusu, bet autocentrs “Rezerve” piedāvājis vēl otru. Tā piebiedrojušies Pēteris Silarājs ar Rainitu Feldmani, kā arī Elīza Rutka no Talsiem ar privāto auto. Bija paredzēts nobraukt ap 900 km līdz Polijas un Ukrainas robežai un atpakaļceļā vest cilvēkus.

„Polijā, Zosinas robežkontrolpunktā, milzīgā klajumā savesta pārtika, ūdens iepakojumos, apģērbi,” stāsta Matīss. ,,Visas mantas tika mestas pļavā. Mums tā negribējās – aizgāju pie muitas, izdevās sarunāt, ka tiekam palaisti mazliet iekšā Ukrainā. Bijām feisbukā sazinājušies ar sievieti Nadju, viņa iedeva telefonus Ukrainas autobusu šoferiem, kuri pārvadā humānos sūtījumus. Kuldīdznieku ziedoto aizvedām viņiem.” Mūsu jaunieši izmantojuši robežsargu uzticību un reizes desmit vēl kursējuši šurpu turpu, lai daļu citu atvesto mantu no pļavas aizvestu līdz ukraiņu autobusiem.

Uz robežas vairāk taujāts pēc ķiverēm, vestēm, lodēm un cita ekipējuma. Arī degviela ļoti vajadzīga. Lai gan tur valdījis haoss, visi bijuši disciplinēti, izpalīdzīgi. Savests nenormāli daudz: garas automašīnu rindas, sastrēgumi, dzirdama poļu, lietuviešu, vācu, krievu, angļu valoda.”

Matīss saka: viņiem saziedots gan individuāli, gan no uzņēmumiem – visus nosaukt nevarot, bet īpašs paldies “Rezervei”, “MKM mežam”, kā arī “West Latvijai”, kas ne tikai noziedoja lielu summu degvielai, bet arī palīdzēja Elīzai, kuras automašīnai Polijā uzbrauca cits auto. Izmantoti dažādi saziņas līdzekļi, bet bijis grūti atrast tos, kuri vēlas braukt uz Latviju. Pārsvarā meklēts īslaicīgs patvērums netālu no Ukrainas. Kuldīdznieki no Ukrainas robežas līdz Varšavai aizveduši divas meitenes, no turienes uz citu pilsētu – sievieti ar bērnu, tālāk devušies uz Krakovu pēc divām sievietēm ar trim bērniem, kas gribējuši braukt uz Rīgu.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.