Aizvērt

Ar bērniem jāpārrunā rīcība apdraudējumā

2022. gada 27. februārī, 16:19
Ar bērniem jāpārrunā rīcība apdraudējumā
Ceturtdienas rīts visai pasaulei atnāca ar satraucošu ziņu par Krievijas militāro uzbrukumu Ukrainai. Sociālajos medijos vecāki pauž neziņu arī par to, kā šādās situācijās runāt ar bērniem, mazināt trauksmi un radīt drošību.
Izglītības un zinātnes ministrija atgādina: ikvienam ir svarīgi atcerēties par nosvērtu, līdzsvarotu rīcību, par vajadzību turpināt dzīvot un strādāt ierastajā ritmā. Mācību iestādēs, pulciņos un citur notiekošajam bērnu un jauniešu dzīvē ir svarīga vieta, tāpēc stabilitāte tur vairo drošību kopumā. Ir būtiski uzsvērt faktorus, kas veido Latvijas drošību: esam NATO un ES dalībvalsts, paši stiprinām savu aizsardzību, mums arī ir spēcīgi Eiropas un transatlantiskie sabiedrotie.

Skolām un bērnudārziem ir plašs materiālu klāsts, kā profesionāli un mierīgi bērniem un jauniešiem izskaidrot rīcību neparedzētas situācijās. Jau 2020. gadā Aizsardzības ministrija laida klajā bukletu „Kā rīkoties krīzes gadījumā”, kas izstrādāts kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD), Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, Valsts policiju un Valsts robežsardzi, citiem partneriem un nevalstiskajām organizācijām. Buklets sagatavots, ieviešot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu, kuras mērķis ir nodrošināt visas sabiedrības iesaisti krīzes plānošanā un pārvarēšanā.

Arī VUGD radījis informatīvi izglītojošus materiālus, aicinot vecākus un pedagogus piedāvāt bērniem prezentācijas, testus un izdrukājamas darba lapas, kas ļauj interesantā veidā izprast drošībai svarīgo.

Viens no faktoriem, kas veido sabiedrības drošību, ir spēja atrast patiesas informācijas avotus un lietot kritisko domāšanu, analizēt faktus. Šīs prasmes ir ārkārtīgi svarīgas ne tikai Krievijas izraisītā kara apstākļos vien. Kultūras ministrija aicina kritiski izvērtēt informāciju sociālajos medijos, jo bailēs, dusmās un neziņā viegli var vairoties viltus ziņas un dezinformācija, tāpēc svarīgi lietot uzticamus, pārbaudītus avotus.

Lai gan Latvijai nav tieša militāra uzbrukuma draudu, tāpat kā līdz šim ir būtiski uzmanīties e-pastā, neatvērt aizdomīgus ziņojumus, lietot uzticamus interneta savienojumus, saziņas tīklus un drošas paroles, īpaši par to atgādinot bērniem un jauniešiem.

Izglītības kvalitātes valsts dienests atgādina, ka skolu vadītājiem regulāri jāsadarbojas ar valsts un pašvaldības iestādēm un vecākiem. Lai garantētu bērnu un darbinieku tiesības uz dzīvībai un veselībai drošiem apstākļiem, redzamās vietās jābūt evakuācijas plānam un norādēm, kā izsaukt operatīvos dienestus. Gan skolēniem, gan darbiniekiem jāzina, kur tās atrodas, kā rīkoties, kāds ir plāns un kā dienestus izsaukt. Tāpat vadītājs rīko izglītojošus pasākumus par drošību, nekavējoties ziņo iestādēm par iespējamajiem draudiem un dara visu, lai bērni un pedagogi justos droši un zinātu, kā rīkoties jebkādā apdraudējumā.

Lai pedagogiem palīdzētu atpazīt ikdienišķas situācijas un pieaugušo sarunas, kas var radīt trauksmi dažāda vecuma audzēkņos, un piedāvātu modeļus, kā ar skolēniem un vecākiem runāt par krīzes situācijām, IZM nākamnedēļ feisbuka tiešraidē organizēs vebināru „Emociju viesistaba”. Par precīzu norisi tiks paziņots.

 

 
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.