Aizvērt

Užava izgājusi no krastiem

2022. gada 3. februārī, 16:49
Raksta autors: Alberts Dinters
Užava izgājusi no krastiem
„Es pat iedomāties negribu, kas notiks, kad viss sniegs sāks kust,” saka Ilze Hofmane no zemnieku saimniecības Kalnarāji, kura iepriekšējā dienā savus liellopus pārvedusi drošībā, jo upe appludinājusi ceļu uz ganībām.
Foto: Alberts Dinters
Pamatīgi pacēlies ūdens līmenis Užavas upē, appludinot palienes pļavas un ceļu, pa kuru Alsungas pagasta zemnieki var tik uz vietām, kurās ganās viņu mājlopi. Video ar šādiem skatiem feisbukā parādījās jau otrdienas rītā.
Kurzemnieks pārliecinājās, ka ūdens līmenis tiešām ir krietni kāpis – Užavas krastos applūst zemākās pļavas un krūmāji. Zemes ceļš, kas paralēli upei ved no Alsungas–Jūrkalnes ceļa virzienā uz ceļu Ēdole–Tērande un pa kuru zemnieki var tikt pie ganāmpulkiem, ir applūdis. Upes ūdens tam skalojas pāri, izbraukt var tikai vai nu ar traktoru, vai kārtīgu apvidus auto. To apstiprina Ilze Hofmane no zemnieku saimniecības Kalnarāji. Viņa pastāstīja, ka iepriekšējā dienā savus lopus no ganībām zemes ceļa malā pārvietojuši uz drošāku vietu. Viņa neatminas, ka kādreiz uz laukiem būtu bijis tik daudz ūdens.

Kurzemnieks novēroja, ka līmenis cēlies arī Vankas upē, kas ietek Užavā. Visa sateces vieta ir zem ūdens. Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā noskaidrojām, ka 1. februārī novērošanas stacijā Tērandē ūdens maksimums bijis 2,54 m virs nulles līmeņa.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.