Aizvērt

Kā strādā veikali

2021. gada 16. novembrī, 10:54
Raksta autors: Inta Jansone, Alberts Dinters
Kā strādā veikali
Apsardzes darbinieki, kuri pie veikala ieejas pārbauda, vai apmeklētājiem ir derīgs Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikāts, stāsta, ka vairums pircēju ir saprotoši un negācijas izsakot vien retais.
Foto: Alberts Dinters
Kopš 15. novembra daļa veikalu ir pieejami tikai vakcinētajiem vai kovidu pārslimojušajiem.
Noteikts, ka lielie veikali (tai skaitā pārtikas un higiēnas preču), kuru platība pārsniedz 1500 m2, darbojas tikai zaļajā režīmā. Savukārt nedrošā vidē jeb sarkanajā režīmā var tirgot noteiktas pirmās nepieciešamības preces, un šos veikalus var apmeklēt ikviens.

Uz lielo Rimi tikai potētie

Kurzemnieks sazinājās ar sabiedrisko attiecību pārstāvjiem tajos lielveikalos, kuros tiek tirgota pārtika. Juris Šleiers no Rimi, Liene Dupate no veikala Maxima un Vineta Grigāne-Drande no Elvi skaidroja, ka Kuldīgas Rimi strādā tikai zaļajā režīmā un pie ieejas tiek pārbaudīts sertifikāts, savukārt Mini Rimi, Maxima un Elvi – sarkanajā režīmā. Elvi vadība no Ekonomikas ministrijas gaidot skaidrojumu, vai ziedu veikals tā telpās ir vai nav pirmās nepieciešamības preču veikals, un ir gatava pāriet uz zaļo režīmu.

Kurzemnieks novēroja, ka Rimi apmeklētājiem atvērta tikai ieeja no Sūru ielas puses, pie tās dežurē divi apsardzes darbinieki un sertifikātu pārbaude norit raiti. Pircēja Marika sacīja: „Man tas neērtības nerada, jo man sertifikāts ir. Ja kādam nav, var iet uz tiem veikaliem, kur laiž iekšā visus.” Kāda vecāka kundze šķendējās, ka starp dokumentiem nu jāmeklē sertifikāts, lai gan viņai vajagot tikai aptieku.

Strādā zaļajā režīmā

Tā sacīja aptaujātie mazo veikaliņu īpašnieki Kuldīgā.  „Tiem, kuriem nav sertifikāta, preci var pieteikt pa telefonu un norunāt laiku, kad nākt pakaļ. Pārdevēja to iznes pa durvīm,” saka iepakojuma veikala īpašniece Jana Lapašinska. Veikala Lote īpašniece Dzidra Priedola: „Mājsēdes laikā darbs apstājās šuvējām, jo nebija, kur iegādāties audumu, diegus un citas lietas Pēc mājsēdes esam atvērti, bet cilvēku nav daudz, varbūt tāpēc, ka visu vasaru pirmdienās nestrādājām. Darba laiku mainījām tagad, un pircēji nezina, ka esam vaļā.” Savukārt trīs veikalu saimniece Vēsma Vīcupa stāsta: „Pārdevēji sertifikātus pārbauda noskenējot. Pircēji ir labvēlīgi. Pirmajā reizē veikali bija ciet četrus mēnešus, tad cilvēkiem vajadzības pēc dažādām precēm bija sakrājušās. Tagad mājsēde bija tikai mēnesi.”
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.