Aizvērt

Parūpēties par sevi, palīdzēt zinātnei

2021. gada 5. novembrī, 08:21
Raksta autors: Laila Liepiņa
Parūpēties par sevi, palīdzēt zinātnei
Laborante Mārīte Lagzdiņa pēta tā saukto slēpto asiņu testu. Ja analīžu materiālos tās ir atrastas, paraugi tiek sūtīti tālākai izmeklēšanai, un pārbaudāmais cilvēks tiek informēts.
Foto: Laila Liepiņa
Tādu iespēju Kuldīgā vēl līdz novembra beigām var izmantot 40– 64 gadus veci cilvēki, piedaloties projekta GISTAR* pētījumā, kas vēlas izzināt un uzlabot metodes, kā agrīni atklāt izmaiņas gremošanas sistēmā.
Pētījuma nosaukums: Gaistošo marķieru izmantošana slimību diagnostikai. Liepājas ielā 14 bez maksas var pārbaudīt veselību, nododot analīzes un izvērtēt savu dzīvesveidu, atbildot uz anketu jautājumiem par ēšanas paradumiem.

Zinātnieki izstrādājuši dažādas metodes, kā gremošanas trakta saslimšanas pazīmes jau sākuma stadijā uztvert ar vienkāršiem izmeklējumiem izelpā, asinīs u.c. bioloģiskajos paraugos. Pētījuma dati palīdzēs zinātniekiem un mediķiem izvērtēt, kāda metode ir labākā, kura jāuzlabo un kura būtu praktiski izmantojama.

Ārsta palīdze Sandra Reimane: „Šīs ir nevis diagnosticējošas, bet gan informējošas metodes. Es to sauktu par trauksmes zvaniņu, kas brīdina par izmaiņām. Tāpēc diagnosticējošos izmeklējumus – kuņģa zondēšanu un zarnu kolonoskopiju – var izdarīt savlaicīgi un slimību novērst sākuma stadijā. Tas ir ļoti svarīgi, lai cilvēks dzīvotu ilgi un pilnvērtīgi.”

Pētījumam ir divas daļas: laboratoriski medicīniskā un anketēšana, kas aizņem aptuveni stundu. Rezultāti apmēram mēneša laikā tiek nosūtīti e-pastā. Ja organismā ir kādas izmaiņas, speciālisti ar cilvēku sazinās, un tiek piedāvāts papildu izmeklējums. Respondentiem dalība šajā pētījumā plānota 15 gadus. Visi dati ir konfidenciāli.

Kuldīgā projektā strādā ārsta palīdze S.Reimane, administratore Elita Zazerska, anketētājas Lienīte Pūpola, Elīna Kronlaka un laborante Mārīte Lagzdiņa. Līdz oktobra beigām šeit pētījumā piedalījušies 597 cilvēki. Kuldīgas komanda aicina vēl izmantot šo iespēju: „Piedaloties jūs dodat ļoti lielu ieguldījumu zinātnes attīstībā un tajā pašā laikā pārbaudāt savu veselību.”

* GISTAR – Gastric cancer prevention study by predicting atrophic gastritis/ kuņģa un zarnu trakta audzēju novēršanas pētījums, agrīni atklājot atrofisku gastrītu un resnās un taisnās zarnas bojājumus

 
Līdz novembra beigām pētījums notiek Kuldīgā, Liepājas ielā 14. Tālr. pierakstam 25408999.
Vairāk informācijas: interneta vietnē www.gistar.eu; e-pastā: gistar@gistar.eu.

 
* Pētījumā darbojas Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts kopā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcu, gremošanas slimību centru Gastro u.c. medicīnas iestādēm.
* Latvijā tas notiek jau kopš 2013. gada katru gadu citā pilsētā – jau bijis Cēsīs, Alūksnē, Ludzā, Dobelē, Saldū, Tukumā, Madonā, Rēzeknē un Jēkabpilī, piedalījušies ap 10 000 cilvēku. No 10. maija tas notiek Kuldīgā.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.