Aizvērt

Atvieglojumi apstiprināti

2021. gada 19. maijā, 13:12
Raksta autors: Alberts Dinters
Atvieglojumi apstiprināti
Tiem, kuri ir potēti vai pārslimojuši Covid-19, būs papildu atvieglojumi.
18. maijā Ministru kabineta (MK) sēdē apstiprināti grozījumi noteikumos. Par to "Kurzemnieku" informēja Veselības ministrija (VM).

Darbavietas

Vakcinētie vai pārslimojušie varēs brīvāk pulcēties slēgtā un kontrolētā vidē, piemēram, darba kolektīvi darba telpās un sanāksmēs, amatiermākslas kolektīvi vai sporta komandas. Nelietojot sejas maskas un neievērojot distanci, darbavietā vai vienā telpā varēs tikties 20 tādu cilvēku, kuri ir potēti vai Covid-19 pārslimojuši. Šāda kārtība attieksies tikai uz pastāvīgiem kolektīviem, kas var uzrādīt vakcinācijas vai pārslimošanas apliecinājumu. Bet koplietošanas telpās arī turpmāk būs jālieto maska un jāievēro distance.

Prasība lietot maskas, distancēties un ievērot citus noteikumus tiek saglabātas tajās vietās, kurās vienlaikus uzturas gan vakcinētie, gan pārslimojušie, gan nepotētie, kā arī tur, kur nav viegli pārliecināties par cilvēka statusu, un tādi ir veikali, sabiedriskais transports un citas sabiedriskās vietas.


Apliecinājumi

Līdz 1. jūnijam slēgtos un kontrolētos, bet ne vairāk kā 20 cilvēku kolektīvos vakcināciju un pārslimošanu varēs apliecināt, uzrādot potēšanas kartīti, e-veselības izdruku vai izziņu no ģimenes ārsta vai vakcinācijas iestādes.

VM informē, ka vienlaikus norit darbs pie iedzīvotājiem daudz ērtāka gan nacionāla, gan Eiropas līmeņa risinājuma. No 1. jūnija vakcinētie un pārslimojušie apliecinājumu lietošanai Latvijā varēs iegūt tiešsaistē, bet no 15. jūnija tas jau kļūs par daļu no Eiropas Savienības digitālā zaļā sertifikāta.

 
Pulcēšanās dabā

Vēl MK atbalstīja priekšlikumu atļaut formālajā un neformālajā izglītībā, darbā ar jaunatni, amatierkolektīvu mēģinājumos un sporta treniņos turpmāk ārā būt grupās līdz 20 cilvēkiem. Līdz šim tas bija atļauts desmit cilvēkiem.

 
Mediji

Grozījumi paredz gadījumus, kad masu informācijas līdzekļu raidījumu vadītāji un dalībnieki var nelietot mutes un deguna aizsegu arī garākos raidījumos, proti, ja tie ir vakcinēti, pārslimojuši vai arī ja tests pirms raidījuma ir negatīvs.


Tirdzniecība

MK atbalstīja Ekonomikas ministrijas ieteikumus, kas ļauj atsākt darbu veikaliem lielajos tirdzniecības centros, kuru kopējā platība ir virs 7000 m2, ja apmeklētājiem ir atsevišķa ieeja, proti, ja veikals atrodas tirdzniecības centrā, bet tajā var iekļūt, nešķērsojot centra telpas.


Pašvaldību skolas

Lai pašvaldības savās skolās varētu ierīkot ventilāciju un gaisa apmaiņas sistēmu, tās varēs augstas gatavības projektiem no valsts saņemt 7,2 miljonus eiro. To paredz valdībā apstiprinātie Izglītības un zinātnes ministrijas ieteikumi.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.