Aizvērt

Durvis uz vakcināciju vaļā

2021. gada 17. aprīlī, 21:10
Raksta autors: Jānis Siliņš
Durvis uz vakcināciju vaļā
Liepājas olimpiskā centra brīvās rindas ieeja vakcināciju zālē. Ieeja riska grupu pacientiem atradās Olimpiskā centra otrā malā.
Foto: Jānis Siliņš
Lai apturētu tālāku Covid -19 izplatību, lielākajos vakcinācijas centros Latvijā 17. aprīlī varēja potēties ikviens, kurš to vēlas. Šādi centri brīvdienās tika atvērti reģionu lielākajās pilsētās – Rīgā, Daugavpilī, Cēsīs, Jelgavā, Jūrmalā, Rēzeknē un Liepājā. Šie septiņi centri nodrošina divu grupu vakcināciju – prioritāšu grupu un brīvprātīgo potēšanu.
17. aprīļa rīts ārstiem vakcinācijas zālēs iesākās agrāk. Iedzīvotājus sāka vakcinēt 8.10, nevis plānotajā laikā 9.00. Trīs vakcinācijas zāles – Jelgavas, Cēsu un Ķīpsalas centrs Rīgā, jau  pirms desmitiem paziņoja, ka slēdz rindu, jo cilvēku bija vairāk nekā vakcīnu. 

Vakcinācija Liepājā

Rinda rīta pusē pie Liepājas vakcinācijas centra, Brīvības ielā 39, bija izveidojusies gara. Pirmais cilvēks rindā iestājās 5.50. Lai potēšana noritētu ātrāk, vakcinācijas zāle tika atvērta 8.10. Ap 11.00 rindā bija ap 100 cilvēku, bet jau pusdienlaikā rindas vairs nebija. Zemessardzes darbiniece, kas palīdzēja uzraudzīt kārtību teritorijā, atzina, ka cilvēku bija daudz – rinda esot metusi loku ap Olimpiskā centra ēku. Apmeklētāji ievēroja lielāku distanci nekā divi metri.

Liepājas vakcinācijas centra darbiniece precizēja, ka ar piešķirto vakcīnu skaitu var sapotēt 600 cilvēkus, bet esot arī rezerves, ar ko varētu vakcinēt vairāk cilvēku. Līdz 12.00, kad tur atradās Kurzemnieks, bija vakcinēti 430 cilvēki. Uz vakcināciju bija ieradušies visu paaudžu cilvēki, bet pārsvarā potēties vēlējās tieši jauni cilvēki. Cilvēki atbraukuši no dažādām vietām, tajā skaitā arī no Kuldīgas, kā arī vairāki citu valstu pilsoņi, kam Latvijā ir uzturēšanās atļaujas.

Dzīvā vai virtuālā rinda

Cilvēkiem, kas pieteikušies potei www.manavakcina.lv, ir ilgāks gaidīšanas periods, jo vispirms notiek pieteikumu atlase, komunikācija, uzaicinājums un tikai tad pati vakcinācija. Šis process prasa ilgāku laiku, nekā iestāties dzīvajā rindā un sapotēties. Vakcinācijas centrs iesaka stāties dzīvajā rindā, jo tad process notiek krietni raitāk un cilvēkam tas esot vienkāršāk. Sistēmā uzskaitīti daudzi cilvēki, kas pārdomājuši vai jau vakcinējušies, bet nav atteikušies no potes. Ja pote ir saņemta, internetā jāatsakās no savas vietas rindā, lai šis process neievilktos.

Liepājas skolotāji un pedagogi tika vakcinēti 16. aprīlī ar Pfizer vakcīnu, bet brīvprātīgie 17. aprīlī ar "AstraZeneca" ražoto vakcīnu. Visiem cilvēkiem, kas potējās 17. aprīlī ar "AstraZeneca" vakcīnu, jāturpina ievērot visi drošības pasākumi, jo imunitāte pret vīrusu būs izveidojusies pēc trīs nedēļām.

Visi, kas saņēmuši poti masveida vakcinēšanās centrā, saņems zvanu, kad jānāk uz revakcināciju.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.