Aizvērt

Kā dzīvosim pēc 6. aprīļa

2021. gada 1. aprīlī, 19:43
Raksta autors: Alberts Dinters
Kā dzīvosim pēc 6. aprīļa
Foto: Alberts Dinters
Kādi ierobežojumi būs vai nebūs spēkā pēc 7. aprīļa - par to 1. aprīlī nolēma Ministru kabinets.
Tirdzniecība

No 7.aprīļa varēs darboties visi veikali ārpus tirdzniecības centriem, kuru platība ir virs 7000 kvadrātmetriem. Klātienē varēs organizēt ielu tirdzniecību, kā arī varēs darboties veikali tādos centros, kuru tirdzniecībai atvēlētā platība ir zem 7000 kvadrātmetriem. 

Tirdzniecības centros ar platību virs 7000 kvadrātmetriem strādās tikai pārtikas, higiēnas, dzīvnieku barības, optikas, preču veikali, aptiekas, grāmatnīcas un pakalpojumu sniegšanas vietas.

Vienam apmeklētājam tirdzniecības vietā būs jānodrošina ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības, savukārt pakalpojumu sniegšanas vietā – 15 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības.

Āra tirdzniecībā un tirgos būs jānodrošina stingra fiziskās distancēšanās prasību ievērošana, jākontrolē apmeklētāju un tirdzniecības darbinieku plūsma, jāieceļ atbildīgā persona par epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu.

Ar 7. aprīli būs prasība nodrošināt, lai ielu tirdzniecības organizēšanas vietā atrodas ne vairāk par 20 tirdzniecības dalībniekiem un netiek rīkoti izklaides pasākumi. Tirdzniecības vietai būs jābūt norobežotai, piemēram, ar žogu, norobežojošām lentām, barjerām.

Tirdzniecības centros esošajos veikalos, kuri šobrīd nedrīkst strādāt klātienē, no 7.aprīļa nebūs ļauta arī distances tirdzniecībā iegādātu preču izsniegšana, bet preses izsniegt atļaus internetveikalu preču izsniegšanas punktos, ja tie atrodas ārpus tirdzniecības centriem.

Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi tāpat kā līdz šim netiks sniegti, izņemot ēdienu izsniegšanu līdzņemšanai.

Tikšanās

Arī turpmāk būs aizliegti privāti pasākumi un privāta pulcēšanās, vienlaikus no 7. aprīļa ārā kopā sanākt un tikties varēs desmit cilvēki no divām mājsaimniecībām. Cita veida publiskos pasākumus klātienē rīkot aizliegts, tai skaitā uguņošanu un salūtu, bet atļauti gājieni un piketi ar ne vairāk kā desmit personu dalību.

Spēkā būs prasība lietot sejas maskas visās sabiedriskās vietās, kur atrodas vairāk nekā viens cilvēks, tai skaitā arī darba vietās. Obligāta sejas masku lietošana arī tiek paredzēta sabiedriskās vietās, kur ir intensīva cilvēku plūsma un nav iespējams ievērot divu metru distanci.

Sejas maskas arī turpmāk varēs nelietot bērni līdz septiņu gadu vecumam, personas ar fiziskiem un psihiskiem traucējumiem, kuru dēļ sejas masku lietošana nav iespējama. Masku nelietot varēs kultūras darbinieki, kas sniedz priekšnesumus, kā arī izglītības procesā, apgūstot vokālo, instrumentu spēli un deju mākslu, arī mākslas priekšnesumu laikā. Tāpat sejas maskas varēs nelietot raidījumu nodrošināšanas laikā, piemēram diktori un intervijās, kas īsākas par 15 minūtēm. Sejas maskas lietošana arī nav obligāta profesionālajiem sportistiem treniņa laikā.

Sabiedriskajā transportlīdzeklī arī turpmāk tiek noteikts pasažieru skaita ierobežojums, kas nedrīkst pārsniegt 50% no tā ietilpības.

Skaistumkopšana un izklaide

Joprojām spēkā būs ierobežojumi skaistumkopšanas, labsajūtas, izklaides nozarēs, tai skaitā ierobežoti bērnu izklaides pasākumi. Darbu varēs turpināt friziera, manikīra, pedikīra un podologa pakalpojuma sniedzēji.

Muzeju brīvdabas teritorijās ir jānodrošina tikai individuāli apmeklējumi, un vienvirziena plūsma.

Kultūrvietu un izstāžu norises vietu pieejamība plašākām apmeklētāju masām nebūs, izņemot grāmatu izsniegšanu bibliotēkās un muzeju brīvdabas teritorijās. Bet kultūrvietās varēs notikt organizēti profesionālās mākslas mēģinājumi no 6.00 līdz 22.00.

Amatiermākslas kolektīviem, tai skaitā koriem, orķestriem, tautas mūzikas ansambļiem, deju kolektīviem u.c. tautas mākslas kolektīviem mēģinājumus varēs īstenot attālināti vai klātienē svaigā gaisā līdz desmit personām vienā grupā.

Izglītība

Pēc Lieldienu brīvdienām 12. klases skolēni visā valstī divreiz nedēļā varēs doties uz skolu un mācīties klātienē, savukārt visām pārējām klasēm iespēja mācīties klātienē dota vien epidemioloģiski drošajās pašvaldībās. Topošie skolu absolventi klātienē varēs mācīties ne vairāk kā divas dienas nedēļā visā valstī neatkarīgi no Covid-19 saslimstības rādītājiem. Skolēni tiks testēti, ievēros visus epidemioloģiskās drošības prasības un nepārklāsies drošajās zonās skolā ar jaunākajām klasēm.

Savukārt tikai epidemioloģiski drošajās pašvaldībās klātienes mācības varēs atsākt 1.-6. klašu skolēni, kā arī pēc rotācijas principa 7.-9. un 10.-11. klases. Mācības klātienē šīm klasēm varēs rīkot, ja kārtējās kalendāra nedēļas otrdienā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju konkrētās pilsētas vai novada administratīvajā teritorijā nepārsniedz slieksni 200.

Spēkā būs individuālās konsultācijas izglītojamiem, kuri ir pakļauti priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riskam pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē, vispārējās izglītības programmu apguvē 12. klasē un profesionālās izglītības programmu apguvē to grupu vai kursu izglītojamiem, kuriem 2021. gada pirmajā pusgadā paredzēts kārtot valsts pārbaudes darbus un iegūt atbilstošu profesionālo izglītību. Konsultācijas klātienē notiks tikai pēc pedagoga aicinājuma atbilstoši izglītības iestādē noteiktajai kārtībai. Konsultācijas laiks nedrīkst pārsniegt 40 minūtes.

Atļauta būs arī profesionālās izglītības programmas un augstākās izglītības programmas praktiskās daļas apguve, kura nepieciešama profesionālo prasmju vai kvalifikācijas ieguvei 2021. gada pirmajā pusgadā. Vienā grupā drīkstēs būt ne vairāk kā pieci viena kursa izglītojamie.

No 7.aprīļa bērnudārzos mācību procesu īstenos, veicot nodarbināto iknedēļas testēšanu un nodrošinot, ka nodarbinātie ievēro epidemioloģiskās drošības prasības, mācību procesa laikā un ārpus tā lieto mutes un deguna aizsegus. No 7.aprīļa varēs turpināt sniegt bērnu uzraudzības pakalpojumus.

Pieaugušo profesionālās tālākizglītības, profesionālās pilnveides un neformālās izglītības programmu apguvi turpinās nodrošināt attālināti.

Audžuģimeņu un adoptētāju mācību programmas individuālās prakses daļu pēc Lieldienām varēs apgūt attālināti vai aizstāt ar papildu teorētisko zināšanu apguvi vismaz 16 akadēmisko stundu apmērā.

Varēs rīkot praktiskās braukšanas apmācībā autosatiksmes apakšnozarē, kas nepieciešamas AM, A1, A2 un A kategorijas vadītāja tiesību iegūšanai.
Komentāri
Evija Bahmane
2021. gada 6. aprīlī, 09:48
Ka ar aprupes centriem?Vai vares apciemot savus radus?isti nav skaidrs.
Evija Bahmane
2021. gada 6. aprīlī, 09:47
Ka ar aprupec centriem?Vai vares apciemot savus radus?
Jānis Fabriks
2021. gada 4. aprīlī, 15:27
Sveiki,rakstā ir nesakritības ar oficiāli pieņemtajiem lēmumiem!Vajadzētu palabot ja vien tas nav 1.aprīļa joks:)
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.