Aizvērt

Ražotāja Astra Zeneca vakcīnu aptur

2021. gada 16. martā, 11:52
Raksta autors: Alberts Dinters
Ražotāja Astra Zeneca vakcīnu aptur
Foto: Alberts Dinters
Latvijā uz divām nedēļām tiek apturēta iedzīvotāju potēšana ar uzņēmuma Astra Zeneca vakcīnām. Tas darīts piesardzības nolūkā.
Par to šorīt, 16. martā, īpaši sasauktā preses konferencē gan sabiedrību, gan medijus informēja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) un Imunizācijas valsts padomes (IVP) pārstāvji.

Lēmums procesu apstādināt pieņemts vēlā pirmdienas vakarā, un tas pamatots ar bažām, ka viena no šīs vakcīnas blaknēm ir trombu veidošanās asinsvados. ZVA jau iepriekš informēja, ka no atsevišķām Eiropas Savienības valstīm ir saņemti signāli par trombembolijas un līdzīgiem gadījumiem, kas novēroti dažādos laika posmos pēc potes saņemšanas. ZVA direktors Svens Henkuzens apstiprināja, ka minēto pošu lietošana ir apturēta uz vienu vai divām nedēļām, un tas pieņemts tikai papildu piesardzības nolūkā līdz brīdim, kad tiks izvērtēts, vai ir cēloņsaistība ar paziņotajiem gadījumiem. Tomēr viņš uzsvēra, ka tas nekādi neietekmēs otrās devas saņemšanu tiem cilvēkiem, kuri pirmo poti jau saņēmuši, jo prioritārie saraksti netiks pārskatīti.

Ja kādam, kurš saņēmis attiecīgā ražotāja poti, pēc tam vismaz trīs dienas ir slikta pašsajūta, jāsazinās ar ģimenes ārstu. Amatpersonas uzsvēra, ka Latvijā vēl nav bijuši gadījumi, kad kādam pēc potes būtu novērotas tādas veselības problēmas, kurām būtu saistība ar firma Astra Zeneca vakcīnu.

Savukārt uz mediju jautājumu, vai turpmāk cilvēkiem būs iespēja izvēlēties, kādu vakcīnu saņemt, tika atbildēts izvairīgi, ka visas ir uzticamas un nav datu par to, vai cilvēku katrā reizē drīkst potēt ar dažādu ražotāju medikamentiem.

Vakcinācijas biroja (VB) informācija liecina, ka Latvijā ir izpotētas 35 504 ražotāja Pfizer, 9259 firmas Moderna un 55 846 uzņēmuma Astra Zeneca devas.

Kuldīgas novadā izmantotas 2868 dažādu pošu devas: pirmo saņēmuši 2169 iedzīvotāji, otro – 699.

Skrundas novadā kopā izmantotas 116 dažādu vakcīnu devas: pirmo saņēmuši 116 iedzīvotāji, otro vēl neviens.

Alsungas novadā izmantotas 142 dažādu vakcīnu devas: pirmo saņēmuši 142 iedzīvotāji, otro neviens.

No VB ziņām izriet, ka nav atsevišķu datu par to, cik cilvēku mūspusē saņēmuši tieši vakcīnu Astra Zeneca.

Iepriekš bija plānots, ka jau 17. martā Latvija varētu no šī ražotāja saņemt 15 412 vakcīnas devas, savukārt nedaudz vēlāk – 24. martā – 37 444, bet 31. martā vēl 40 912 vakcīnas devas. S.Henkuzens atklāja, ka šīs nedēļas beigās Latvija saņems 16 000 vakcīnu ražotāja Moderna un 1100 no Pfizer un BioNTech.

Līdz ar ieteikumu potēšanu ar firmas Astra Zeneca vakcīnu uz laiku apturēt vakcinācijas kabineti aicināti jau atvērtos flakonus neizmantot, kā arī neiesākt jaunus.

Savu iedzīvotāju potēšanu ar ražotāja Astra Zeneca vakcīnām drošības apsvērumu dēļ ir apstādinājusi Vācija, Dānija, Nīderlande, Itālija, Norvēģija, Francija, Bulgārija, Īrija, Islande.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.