Aizvērt

Valsts atbalsts uzņēmējiem un darbiniekiem kovida laikā

2020. gada 2. decembrī, 15:38
Raksta autors: Jana Sūruma
Valsts atbalsts uzņēmējiem un darbiniekiem kovida laikā
No ārkārtējās situācijas pirmās dienas, 9. novembra, līdz nākamā gada 9. janvārim būs palīdzība tiem uzņēmumu darbiniekiem, kuri ir dīkstāvē, kā arī algas subsīdija tiem, kuri ierobežojumu dēļ strādā nepilnu laiku. Arī pašnodarbinātajiem un patentmaksas maksātājiem būs atbalsts par dīkstāvi. 1. decembrī Valsts ieņēmumu dienests sācis pieņemt pieteikumus.
Dīkstāves atbalsts

Lai palīdzētu plašākam tautsaimniecībā aktīvo iedzīvotāju lokam, Ministru kabinets ir paplašinājis dīkstāves atbalsta saņemšanas nosacījumus – samazināts atbalsta saņemšanai nepieciešamai ieņēmumu krituma slieksnis, savukārt patentmaksātājiem palielināts atbalsta apmērs.

Saskaņā ar grozījumiem turpmāk atbalstu par dīkstāvi var saņemt, ja ieņēmumu kritums mēnesī, par kuru tiek lūgts atbalsts, salīdzinot ar vidējiem ieņēmumiem 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī (mēnešos, kuros ir notikusi darbība), ir vismaz par 20 % (līdzšinējais regulējums paredzēja 50%).

Tāpat nolemts palielināt dīkstāves atbalsta apmēru patentmaksātājiem līdz 400 eiro par pilnu mēnesi (līdzšinējais regulējums paredzēja 330 eiro), turklāt atbalstu varēs saņemt ne vien patentmaksātāji ar spēkā esošu patentu, bet arī tie cilvēki, kuru patents bijis spēkā vismaz sešus mēnešus pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas. Patentmaksa par atbalsta periodu nav jāmaksā.

Algu subsīdija nepilna laika darbiniekiem

Tā domāta tam, lai tie, kuri ārkārtējas situācijas dēļ strādā nepilnu laiku, varētu turpināt saņemt tādu pašu atalgojumu kā pirms tam. Darbinieks saņems 50% no mēneša vidējās bruto darba samaksas par laiku no 1. augusta līdz 31. oktobrim, bet ne vairāk par 500 eiro. Darba devējam būs pienākums piemaksāt starpību starp subsīdiju un pilno samaksu.

Atbalsts pašnodarbinātajiem un patentmaksas maksātājiem

Saimnieciskajai darbībai samazinoties vismaz par 50%, palīdzību var saņemt arī pašnodarbinātie un tie, kuri maksā patentmaksu. Pašnodarbinātajam vispārējā nodokļu režīmā un autoratlīdzības saņēmējam, kurš nav reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs, paredzēti 70% no vidējiem saimnieciskās darbības ienākumiem vai autoratlīdzības šīgada 3. ceturksnī, bet ne mazāk kā 330 eiro un ne vairāk kā 1000 eiro par pilnu mēnesi. Vidējo ienākumu aprēķinā neieskaita autoru un izpildītāju saņemto autoratlīdzību un tos ienākumus, kas saņemti no autortiesību un blakustiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijām.

Pašnodarbinātā persona – mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs – var saņemt 50% no mēneša vidējiem saimnieciskās darbības ienākumiem par šīgada trešo ceturksni, bet ne mazāk kā 330 eiro un ne vairāk kā 1000 eiro par pilnu mēnesi. Savukārt patentmaksas maksātājam par dīkstāvi  pieejams fiksēts atbalsts – 330 eiro par pilnu mēnesi. To var saņemt, ja atbalsta periodā patents ir spēkā.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) piešķirs arī 50 eiro piemaksu par katru bērnu apgādībā līdz 24 gadiem, par kuru noteikts iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums.

Subsidēs apgrozāmos līdzekļus

Apgrozāmo līdzekļu subsīdija komersantiem būs 30% no uzņēmuma bruto darba algas summas, par kuru algas nodokļi nomaksāti augustā, septembrī un oktobrī, bet ne vairāk kā 50 000 eiro par atbalsta periodu un ne vairāk kā 800 000 eiro saistītai personu grupai. Savukārt atbalsts uzņēmumiem ir 30% no uzņēmuma bruto darba algas summas, par kuru nomaksāti algas nodokļi augustā, septembrī un oktobrī, bet ne vairāk kā 50 000 eiro par atbalsta periodu un ne vairāk kā 120 000 eiro saistītai personu grupai.

Pagarina samaksas termiņu

Tiek pagarināts termiņš lielākajai daļai atbalsta pasākumu: nodokļu samaksas termiņa pagarinājumam, atbalstam darba devējiem, pašvaldību tiesībām noteikt atšķirīgu nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņu, publiskas personas un publiskas personas kontrolētas kapitālsabiedrības mantas nomas atbalsta instrumenta piemērošanai un publiskas personas mantas nodošanai bezatlīdzības lietošanā vai īpašumā, ziedojumu telefonu saglabāšanai un citiem.

Ir iespēja nokavēto nodokļu maksājumu sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz trīs gadiem. Šis atbalsts paredzēts finansiālo grūtību pārvarēšanai, ja termiņa nokavējums radies Covid-19 ietekmē.

No šīgada 1. aprīļa līdz 31. decembrim VID, administrējot nodokļus, pārmaksāto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) summu atmaksās ātrāk, nekā to paredz PVN likums, tā radot brīvus līdzekļus vīrusa izraisītās krīzes pārvarēšanai.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksātājs par 2020. taksācijas gadu var nemaksāt IIN avansu no saimnieciskās darbības ienākuma. Šis nosacījums attiecināms uz avansa maksājumiem, sākot ar šīgada 1. janvāri. Maksāt var labprātīgi.

Pašvaldībām šogad ir tiesības noteikt no likuma par NĪN atšķirīgu nodokļa samaksas termiņu, pārceļot to uz vēlāku laiku šīgada ietvaros. Var pieņemt lēmumu gan par visiem nodokļa maksātājiem, gan izvēloties noteiktas kategorijas. Pašvaldībai lēmums jādara publiski zināms.

Saglabāti nosacījumi, kas ļauj Covid-19 skartajiem uzņēmumiem neatkarīgi no nozares līdz gada beigām pieteikties krīzes atbalstam, ko administrē Altum. Nepārtraukti būs pieejami arī visi tā ikdienas finanšu instrumenti.

Atbalsts kultūrai un NVO

Valdība 1. decembrī atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) priekšlikumu – visiem publisko pasākumu, tostarp kultūras, organizatoriem neatkarīgi no juridiskā statusa kompensēt 80% no biļešu vērtības par tiem pasākumiem, kuru norise ārkārtējās situācijas laikā atcelta un nauda atmaksāta skatītājiem. Rīkotājiem būs jāpiesakās Valsts kultūrkapitāla fondā.

Ministru kabinets no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīris 600 000 eiro NVO atbalsta programmai Covid‑19 krīzes radīto negatīvo seku mazināšanai 2021. gadā. Biedrības sniedz sabiedrībai būtiskus pakalpojumus: koordinē brīvprātīgos, informē un izglīto sabiedrību, sniedz sociālos u.c. pakalpojumus.

Vairāk lasiet: www.fm.gov.lv/lv/covid_19/atbalsts_uznemejiem.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.