Aizvērt

Par masku nenēsāšanu plānots sods

2020. gada 21. oktobrī, 16:36
Raksta autors: Alberts Dinters
Par masku nenēsāšanu plānots sods
Ministru kabinets otrdien, 20. oktobrī, atbalstījis Tieslietu ministrijas (TM) ierosinājumu, ka tos, kuri noteikumos norādītajās sabiedriskās vietās mutes un deguna aizsegu nelieto, varēs sodīt arī ar soda naudu.
Valdība jau iepriekš noteica, kur sejas maskas jālieto. Tie ir veikali, transports, kultūras pasākumi bez noteiktām sēdvietām un arī tās publiskās vietas, kur nevar ievērt 2 m distanci, bet atbildība par masku nenēsāšanu nebija paredzēta. To Kurzemniekam apstiprināja Tieslietu, Veselības un Iekšlietu ministrija kopīgā atbildē.

Bet tajā minēts arī tas, ka TM izstrādā likuma grozījumus, lai pārkāpējus varētu saukt pie atbildības – noteikt brīdinājumu vai naudas sodu no desmit līdz 50 eiro. Summa tiks izvēlēta, ievērojot katra pārkāpuma bīstamību un vajadzību pēc samērīga soda, salīdzinot ar atbildību par izolācijas, karantīnas un pašizolācijas pārkāpšanu. Sodu noteiks pašvaldības vai Valsts policija.

TM uzsver, ka likumprojekts izstrādāts steidzamības kārtā, jo notiek strauja Covid-19 infekcijas izplatība un epidemioloģiskā drošība prasa arvien stingrākus ierobežojumus, lai risku mazinātu.

Vēl likumā paredzētas izmaiņas, ka mutes un deguna aizsegs jālieto arī taksometrā vai vieglajā automobilī, ko izmanto pasažieru komercpārvadājumos. Sejas maska vajadzīga gan vadītājam, gan pasažierim. Izņēmums ir tad, ja pasažieri nodalīti ar barjeru.

Masku varēs nelietot tie, kuri Covid-19 jau pārslimojuši. Veselības ministrija skaidrojusi: nav precīzu pierādījumu, cik noturīga ir imunitāte pēc jaunā koronavīrusa pārslimošanas, bet aplēses liecinot, ka sešu mēnešu laikā atkārtoti inficēties ar to faktiski nav iespējams. Tāpēc tiks noteikts: ja, uzrādot antivielu izmeklēšanas rezultātus un izrakstu no slimības vēstures, cilvēks var pierādīt, ka pēdējos sešos mēnešos Covid-19 ir pārslimojis un to var apliecināt ar ārsta izziņu, tad sejas masku varēs nelietot.

Likuma grozījumi vēl jāapstiprina Saeimai, un spēkā tie stāsies nākamajā dienā pēc izsludināšanas Latvijas Vēstnesī.

Valdības mājā tiek lauzti šķēpi arī par to, vai atbildība vēl jāparedz komersantiem, kuri savās telpās apkalpo cilvēkus bez maskām, kā arī par tiesībām tādus klientus neapkalpot, bet šīs diskusijas vēl turpinās.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.