Aizvērt

Uz veikalu turpmāk dosimies ar sejas masku

2020. gada 13. oktobrī, 20:21
Raksta autors: Daiga Bitiniece
Uz veikalu turpmāk dosimies ar sejas masku
Sākot ar 14. oktobri, spēkā stājas jauni ierobežojumi, kurus ir pieņēmis Ministru kabinets, lai mazinātu Covid – 19 infekcijas izplatību. Tie attiecas uz plašāku sejas masku nēsāšanu, sporta organizācijām, ēdināšanu, privātiem pasākumiem un kolektīvo interešu izglītību. Daļa ierobežojumu stāsies spēkā no 14., bet daļa no 17. oktobra.
Sākot ar 14. oktobri, mutes un deguna aizsegi būs jālieto veikalos un lielveikalos, pastos, degvielas uzpildes stacijās un citās vietās, kur notiek tirdzniecība. To lietošana būs obligāta dzelzceļa stacijās, autoostās, lidostās, kā arī kultūras vietās un reliģiskās darbības veikšanas vietās, ja tajās nenotiek pasākums, kas organizēts personalizētās sēdvietās.

Sejas maskas būs jālieto arī, piemēram, muzeju, izstāžu zāļu, bibliotēku, reliģisko darbības vietu apmeklētājiem, ja personas turp ir devušās apskatīt ekspozīciju, izstādi, piedalīties dievkalpojumā vai citu analoģisku iemeslu dēļ. Tomēr, ja šajās vietās tiek rīkots pasākums, kurā personas atrodas personalizētās sēdvietās, mutes un deguna aizsegi nebūs jālieto.

Aizsargmaskas būs jālieto arī darbiniekiem, kas strādā minētajās vietās un no apmeklētājiem nav nodalīti ar fizisku barjeru. Tāpat kā līdz šim šī prasība lietot sejas maskas neattieksies uz bērniem līdz 13 gadu vecumam.

 
Joprojām satrauc skolas

Valdības atbalstītie grozījumi paredz, ka nedēļā pēc rudens brīvlaika mācību process 7.-12.klašu audzēkņiem notiks attālināti.

Joprojām ir novērojama Covid-19 izplatība izglītības iestādēs. Šobrīd skartas 59 izglītības iestādes, un 13 no tām ir novērojama iekšējā infekcijas izplatība ­- reģistrēti pieci un vairāk saslimšanas gadījumu. Kopā visās izglītības iestādēs ir reģistrēts 261 saslimšanas gadījums, un 40% no tiem ir izglītības iestāžu darbinieki, tai skaitā pedagogi.

 

Cik cilvēku drīkst pulcēties

Veselības ministrija (VM) uzsvērusi, ka Covid-19 izplatība ir saistīta ar to, ka sabiedrība neievēro noteiktos piesardzības pasākumus, īpaši tas notiekot neorganizētos pasākumos, kur nav atbildīgā, kas rūpētos par piesardzības pasākumu plānošanu un ieviešanu. Līdz ar to tiek noteikts, ka no 17. oktobra privātos pasākumos drīkst pulcēties ne vairāk kā 30 cilvēku. VM skaidro, ka minētais skaits tiek pielīdzināts iepriekš noteiktajām cilvēku grupām, kas drīkstēja pulcēties, neievērojot distancēšanos, sporta treniņos, bērnu nometnēs un tamlīdzīgi. Tāpat tiek noteikts, ka privātos pasākumos ārā nedrīkst pulcēties vairāk nekā 300 cilvēku.

 

Izklaides un ēdināšanas vietās

Par augsta riska vidi Covid-19 izplatībai tiek uzskatītas arī izklaides vietas, kas vienlaikus ir arī reģistrējušies kā ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji un kur tiek lietots alkohols un notiek nekontrolēta cilvēku pulcēšanās. Noteikts, ka ēdināšanas pakalpojumi tiek sniegti līdz 24.00, izņemot ēdienu līdzņemšanai, kā arī noteikts, ka pie viena galdiņa varēs atrasties ne vairāk kā četri cilvēki, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi.

 

Ierobežo sportošanu

Covid-19 izplatība ir saistīta arī ar sporta kolektīvu darbību, tāpēc uz mēnesi tiks aizliegtas kolektīvas sporta nodarbības jeb treniņi telpās. Kolektīvi amatieru sporta pasākumi varēs notikt tikai ārā, neizmantojot ģērbtuves, bet telpās notiks tikai individuālas sporta nodarbības.

Tāpat no 17. oktobra līdz 6. novembrim būs aizliegts organizēt sporta pasākumus. Minētais aizliegums nebūs attiecināms uz starptautiskiem sporta pasākumiem, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sacensībām pieaugušajiem.

 

Interešu izglītība un profesionālās ievirzes izglītība

Nodarbības un mēģinājumi interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās, kā arī amatiermākslas kolektīviem no 17. oktobra līdz 6. novembrim notiks attālināti, taču individuālās nodarbības drīkstēs organizēt klātienē. Nedrīkst rīkot starpreģionālus pasākumus interešu vai profesionālajā izglītībā. Grozījumi attiecas arī uz interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvi, kā arī amatiermākslas kolektīviem, tai skaitā koriem, orķestriem, tautas mūzikas ansambļiem, deju un citiem tautas mākslas kolektīviem.

Ierobežojumi interešu un profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvē neattiecas uz sporta un izglītības iestādēm, kurās vienlaikus ar vispārējās pamatizglītības vai vidējās izglītības programmu īsteno arī profesionālās ievirzes izglītības programmu.

 

Vērtēs Covid -19 izplatības gaitu

Šie ierobežojumi būs spēkā līdz 6. novembrim, jo trīs nedēļu laikā varēs izvērtēt to ietekmi uz slimības izplatības gaitu. Bet ierobežojumi pulcēties privātos pasākumos noteikti līdz 31.decembrim.

  • Sabiedriskās vietā no 14.oktobra jāvalkā sejas maska.
  • Pasākumos ar personalizētām sēdvietām varēs nevilkt masku.
  • Izklaides vietas un ēdinātāji drīkst strādāt līdz 24.00. Pie viena galdiņa drīkst sēdēt četri cilvēki.
  • Privātos pasākumos varēs pulcēties 30 cilvēki iekšā un 300 ārā.
  • Amatiermākslas kolektīvi klātienē nevarēs darboties.
  • Nedēļā pēc brīvlaika 7.–12. klasēm ­- attālinātās mācības.
  • Interešu izglītība klātienē varēs notikt tikai individuāli.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.