Aizvērt

Latvijā rekordskaits ar Covid-19 saslimušo

2020. gada 30. septembrī, 15:19
Raksta autors: Alberts Dinters
Latvijā rekordskaits ar Covid-19 saslimušo
Foto: Alberts Dinters
Aizvadītajā diennaktī saņemts 4271 tests, un Covid-19 pozitīvo gadījumu skaits sasniedzis 95, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Ir divi lieli infekcijas uzplaiksnījumi – Kuldīgā un Daugavpilī, mazāks Olainē.
Ir zināms, ka Kuldīgā inficējušies arī divi bērnudārza "Cīrulītis" darbinieki. Grupa, ar kuru viņi strādāja, atrodas pašizolācijā, pārējās grupas darbu turpinās, kā ierasts, ievērojot striktus epidemioloģiskos noteikumus.

Arī vairāki Kuldīgas slimnīcas ārsti atrodas karantīnā. Tas saistīts ar to, ka kāds pacients par atrašanos tiešā saskarē ar inficētu cilvēku sniedzis nepatiesu informāciju. Slimnīcas uzņemšanas nodaļā samazināta neatliekamo iekšķīgo slimību pacientu plūsma. Ierobežojumi noteikti divām nedēļām, savukārt par šo cilvēku ir ziņots Valsts policijai. Uzņemšanas nodaļa turpmāk pieņems bērnus, pacientiem sniegs ķirurģisku, ginekoloģisku un reanimācijas palīdzību, kā arī pieņems sievietes, kurām sākušas dzemdības. Slimnīcas vadība iekšķīgo slimību nodaļas gultasvietu skaitu samazinājusi uz pusi (līdz 20), savukārt Neatliekamās medicīnas palīdzības dienests šāda profila pacientus vedīs uz tuvējām slimnīcām. Iekšķīgo slimību pacientiem ir kāda no šādām saslimšanām: gremošanas orgānu saslimšana, plaušu slimības, hroniskas kardioloģijas saslimšanas (arteriālā hipertensija, kardiāla mazspēja u.c.), endokrīnās sistēmas (cukura diabēta, vairogdziedzera) saslimšana, nieru slimības u.c.

Valdība saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu šodien sasauca ārkārtas sēdi, kurā spriests arī par vietējiem ierobežojumiem, tostarp Kuldīgā un Daugavpilī. Veselības ministre Ilze Viņķele aicināja šajās pilsētās uz divām nedēļām ieviest ierobežojumus, proti, pārtraukt interešu izglītības nodarbības, sabiedriskās ēdināšanas darba laiku ierobežot līdz pusnaktij, ļaujot pie galdiņa atrasties ne vairāk kā astoņiem cilvēkiem, kā arī uzliekot pienākumu sejas maskas valkāt sabiedriskajā transportā un tajās vietās, kurās nav iespējams ievērot distanci.

Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis tādus ierobežojumus novērtēja kā pietiekamus, bet tie „varētu tikt pastiprināti, ja situācija pasliktināsies”, jo tāda ir starptautiska prakse. Pašvaldības un valsts iestādes aicinātas strādāt attālināti.

Pēc veselības ministres teiktā, lai ieviestu vietējus ierobežojumus, vajadzīgs Ministru prezidenta rīkojums. Tāds varētu tapt šīs dienas laikā.

E.Gulbja laboratorija ir gatava no ceturtdienas sākt Latvijā pūļa testēšanu. Kā norādījusi I.Viņķele, Kuldīgā šīs testēšanas rezultāti vērtējami kā laba tendence, jo divās dienās pārbaudīts 1600 cilvēku, bet pozitīvi bijuši 17.

SPKC ziņo, ka aizvadītajā diennaktī konstatētie 63 saslimušie inficējušies no zināmiem avotiem, četri ārzemēs (Ukrainā, Krievijā, Austrijā), 28 personām apstākļi tiek precizēti.

Līdz šim lielākais Covid-19 gadījumu skaits Latvijā bija 1. aprīlī, kad diennakts laikā reģistrēti 48.
Komentāri
Daina Tafelberga
2020. gada 30. septembrī, 18:16
Viela pārdomām -
Rekordskaits!
Cerēsim, ka ar to pietiks un nelielīsimies vairs!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.