Aizvērt

Pasākumi

2022. gada 22. aprīlī, 13:47
Raksta autors: Apkopojusi Daina Tāfelberga
Pasākumi
Kuldīgā un novadā
KULDĪGĀ

Novada muzejā izstāde Ūdens mistērijas – Tautas tēlotājas mākslas studijas Kuldīgas palete darbi, kuros 21 dalībnieks eļļas, akrila un akvareļa tehnikā iemūžinājis ūdens maģisko spēku un daudzveidību. Kā stāsta dalībniece Inese Levāne, ūdenim ir daudz mistēriju, lielākā no tām – cilvēks, kurā 70% ir ūdens. Latvija ir laimes zeme, jo tā bagāta ezeriem, upēm, dīķiem, strautiem, turklāt tīriem. Ūdens iedvesmo, veldzē, mazgā, čalo, burboļo, aicina. Vēl ir bezgala daudz iemeslu, kāpēc radusies ideja par šo izstādi.

Bibliotēkā Jeļenas Egliņas lielformāta ziedi, Agijas Stakas ilustrācijas. 27.IV 16.00 lasītāju klubs.

Mākslas namā līdz 8.V mākslinieces Ievas Epneres izstāde Es gribu būt kā saulespuķe, lai pat vistumšākajā dienā varu atrast gaismu un stāvēt stalti.

Kultūras centrā 8.V 15.00 Raimonds Pauls ar programmu Pauls un Paula – jauns vārds. Pie klavierēm Maestro, jaunās dziedātājas, kandavnieces Paulas Saijas vizītkarte ir dziļš balss tembrs. Mūzikas akadēmijā viņa studē džeza un populārās mūzikas nodaļā, ir gan meistarīga bekvokāliste, gan pārliecinoša soliste. Skanēs slavenie hiti un jaunas dziesmas ar Jāņa Petera un Guntara Rača dzeju. Muzicēs arī Raimonds Macats (taustiņinstrumenti), Edvīns Ozols (bass) un Artis Orubs (sitaminstrumenti).

Pilsētas dārzā 30.IV 11.00–16.00 16. pavasara palu šovs Lido zivis Kuldīgā: var pulcēties visi, kam sirdī prieks un pavasar’s, tirdziņš būs Kalna, Baznīcas un Liepājas ielā, zivis lēks Ventas rumbā.

Rātslaukumā 30.IV–5.V plīvos Latvijas karogs, tā pakāji greznos Santas Kļavas veidota sakta. Ir vērts apskatīt gan dienā, gan vakarā, kad tas tiks izgaismots.
4.V 12.00–14.00 Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinības.

Jauniešu mājas pagalmā 6.V bērnu un jauniešu ansambļu un koru koncerts Sabalsis.

 
KINOZĀLĒ

Latvijas filma
Ūdens garša (rež. Matīss Kaža) 24.IV 16.20, 25.IV 19.50, 26.IV 17.30, 27.IV 19.20 un 28.IV 17.40.
M.Kažas jaunākā filma stāsta par žurnālisti Katrīnu (atveido Iveta Pole), kas pēta noslēpumainu organizāciju, ko vada popularitāti ieguvušais Meistars (Vilis Daudziņš). Kad Katrīna uzzina par shēmām, kas stāv aiz Meistara organizācijas Ūdens mājas, viņa nolemj to izmeklēt un atklāt sabiedrībai patiesību par miljonu eiro vērto projektu, kurā cilvēki sevi attīra ar īpaši strukturēta ūdens spēku.
Aktrise atzinusi, ka filma sasaucas ar mūsdienām, kad redzam, kā var nozombēt ne tikai dažus cilvēkus, bet lielu daļu sabiedrības. Filma jautā, cik svarīgi ir izkopt kritisko domāšanu un spēju lemt individuāli. ,,Jābūt ļoti vērīgam un uzmanīgam, jo iekrist manipulatīvās lamatās ir vienkārši, ja zaudējam spēju domāt kritiski, apšaubīt, uzdot jautājumus, salīdzināt informāciju, tās avotus,” saka galvenās lomas atveidotāja.
Recenzijās Ūdens garša līdzīgi kā M.Kažas 2020. gada filma Kino un mēs atzīta par hibrīdu starp kino un teātri. Arī šoreiz operators ir Aleksandrs Grebņevs un nav nevienas montāžas vietas – viss bez pārtraukuma notiek stundu un 45 minūtes. Teatralitāti pastiprina tas, ka darbs uzņemts acīmredzami nosacītā vidē. Vienlaikus izmantotas modernisma kino iezīmes (piemēram, ceturtās sienas laušana, kad aktieri skatās tieši kamerā un runā ar skatītāju). Vēl lomās ir Andris Keišs, Jānis Skutelis, Gerds Lapoška, Alise Dzene, kas ir arī scenārija līdzautori. Iesaistījušies komponists Kaspars Kurdeko, mākslinieks Kaspars Kauliņš, kostīmu māksliniece Ieva Kauliņa, skaņu režisors Aleksandrs Vaicahovskis, grima māksliniece Aija Beata Rjabovska.

Citas filmas
Romantiska asa sižeta komēdija Zudusī pilsēta (ASV) 24.IV 14.00, 25.17.30, 26.IV 19.50, 27.IV 17.00 un 28.IV 19.50. Lomās: Sandra Buloka, Čenings Teitums, Deniels Redklifs, Breds Pits u.c. Slavena romantisko romānu rakstniece jaunākās grāmatas prezentācijā dodas kopā ar vāka fotomodeli. Neticamas apstākļu sakritības un nolaupīšanas mēģinājuma dēļ viņas attopas džungļos. Sākas mežonīgs piedzīvojums nekurienes vidū.

SKRUNDĀ
Bibliotēkā 26.IV 16.00 tikšanās ar muzikoloģi, žurnālisti un grāmatu autori Daigu Mazvērsīti.
Estrādes parkā 7.V ….. tradicionālais skrējiens Skrundas pilskalns.
Estrādes parkā, pilsētas centrā un citviet 14. un 15.V Skrundas svētki Esi viens no…, izklaide dažādām gaumēm un vecumam: Mātes un ģimenes dienas koncerts, gleznotāja Jāņa Lauvas izstādes atklāšana, novada ansambļu sadziedāšanās, muzikāla izrāde bērniem Pārsteigumu karuselis, uzstāsies pašdarbnieki, dziedātājas Aija Vītoliņa, Dināra Rudāne, mūziķi Artis Šimpermanis un Māris Blāze, grupa Dziļi violets, būs makšķerēšanas sacensības, laivu parāde un jautrais nobrauciens pa Ventu, Zemessardzes demonstrējumi, fotoorientēšanās, sports.


ALSUNGĀ
Bibliotēkā līdz maija beigām sēklu un stādu apmaiņas galds, grāmatu izstāde Sēsim, stādīsim, audzēsim, kopsim.
Amatu mājā līdz 30.IV Liepājas mākslinieku Agneses un Jāņa Rudzīšu grafikas un fotogrāfiju izstāde Viedie pumpuri.
4.V 12.00 Sanitas Ābelītes porcelāna darbu izstādes Mesa atvēršana. Apskatāmas arī trīs pastāvīgās ekspozīcijas: suitu dzīvojamā istaba, virtuve un katoļu priesteru tērpi.
Kultūras namā 30.IV  grupas Liedags jubileja kopā ar draugiem.
30.IV deju kopa Suiti brauks uz skati Rojā.
 
ĒDOLĒ
Kultūras namā fotoizstāde Ēdole tuvplānā.
24.IV 15.00 Rīgas aktieru teātra izrāde Ne viss ir tā, kā izskatās. Lomās: Jānis Kirmuška, Samira Adgezalova, Ance Kukule, Aīda Ozoliņa, Romāns Bargais, Voldemārs Šoriņš vai Jānis Skanis.
1.V 15.00 kultūras nama 50. jubileja: pašdarbnieku koncerts un vēstures lappuses. Bijušie darbinieki un pulciņu vadītāji aicināti pieteikties pa tālr. 22013247.

KABILĒ
Pie skolas dīķa 4.V 10.00 Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas svētki.

KURMĀLĒ
Pagastmājas pagalmā 4.V 15.00 Sigitas Pļaviņas un Māra Kupča koncerts Latvijas neatkarības atjaunošanas dienā.
Braucienam uz Nacionālā teātra viesizrādi Puika, kurš redzēja tumsā Liepājas teātrī 6.V 19.00 pieteikties pa tālr. 29257707.

LAIDOS
Sermītes bibliotēkā aprīlī Ingas Kļavas pinumi.
Laidu muižas kreisajā spārnā 29.IV 18.00 ansambļu sadziedāšanās.
Pie Laidu estrādes 30.IV 10.00 Lielajā talkā tiks ierīkota Leģendu taka. Līdzi jāņem grābekļi u.c. darbarīki.
Pie Bitītes 4.V 13.00 Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas svētki. Muzicēs Artis Šimpermanis un Māris Blāze. Uz balta galdauta varēs uzlikt mīļāko latviešu ēdienu. Transportu pieteikt pa tālr. 29604482.

NĪKRĀCĒ
Atpūtas centrā 7.V 12.00 ansambļu sadziedāšanās Mātes dienai.

RAŅĶOS
Pasākumu zālē no maija būs Lūcijas Zahares balto, izšūto galdautu izstāde.
3.V 18.00 Latvijas neatkarības atjaunošanas dienas pasākums Laiks sekundes skaita. Piedalās Biruta Ermansone (dzeja), Andris Akermanis (mūzika).
Ābeļdārzā pie pārvaldes 8.V 10.00 pavasara tirgus. Būs Pūres dārzi ar augļu kokiem un krūmiem, arī puķu un dārzeņu stādi, maize, sklandrauši, rūpniecības u.c. preces.
 
RENDĀ
Kultūras namā 4.V 19.00 1991. gada barikāžu dalībnieku apsveikšana. Muzicēs Gatis Mūrnieks.
Pie pārvaldes 7.V 9.00 pavasara gadatirgus. 11.00–13.00 spēlēs Artis Šimpermanis.

RUDBĀRŽOS
Pie pagasta pārvaldes 30.IV 16.00 sākums pārgājienam Rudbārži visos gadalaikos.

RUMBĀ
Bukaišos 29.IV 10.15 – radošā darbnīca. Vairāk informācijas pa tālr. 20251385.

SNĒPELĒ
Bibliotēkā aprīlī Maijas Čapas gleznas.
Muižā 1.V 15.00 koncerts Pavasara burvība un pateicības snēpelniekiem par labajiem darbiem.

TURLAVĀ
Bibliotēkā aprīlī un maijā ēdolnieces Ievas Štegmanes bišu vaska sveču izstāde Svečošana.
27.IV 12.00 tikšanās ar izstādes tas, ko redzi TU... autorēm: Artu Brici un viņas meitu Līnu Lūciju. Lūgums iepriekš pieteikties.
Kultūras namā 26.IV 13.00–18.00 senioru balle.
Dižgaiļu parka estrādē 29.IV 22.00 Nakts atrakcijas – uzdevumi komandās.

VĀRMĒ
Bibliotēkā kādreizējās vārmenieces, tagad kuldīdznieces Dagnijas Gulbes Gleznas no sausiem augiem.
_______________________________________________________________________
 
Restorānu nedēļa
22.–29.IV Kuldīgas novada ēdināšanas uzņēmumos tiks svinēts pavasaris un ēdienkarte uzsvērs zaļās krāsas nozīmi.
Piedalās: Goldingen Room, Jēkaba sēta, Kursas zeme, Bangert’s, Riverside, Savs, Fon Firkss, Hercogs, Strauss un kaza Snēpelē, Pilskrogs Ēdolē un Skrundas muiža.
____________________________________________________________________________
 
Talka
Celies, posies, iesaisties!
No 22. līdz 30. aprīlim tradicionālajā Lielā talkā arī Kuldīgas novadā ikviens aicināts sakopt sabiedriskas vietas un labiekārtot vidi.
Lielā talka Latvijā tiek rīkota 15. reizi, lai tuvotos mērķim – mūsu valsts kā tīrākā vieta pasaulē. Par vadmotīvu šogad izvēlēts skolēnu konkursa laureātu sauklis Celies, posies, iesaisties. Citviet talka paredzēta 30. aprīlī, bet Kuldīgā tajā dienā notiek palu šovs Lido zivis, tāpēc iedzīvotāji aicināti to darīt jau no 22. aprīļa. Tiek turpināts arī pandēmijas laikā iesāktais viena, divu cilvēku vai ģimenes talkas formāts, bet var darboties kuplākā skaitā. Lielās talkas kartē var atzīmēt savu atkritumu vākšanas vai labiekārtošanas vietu. Vairāk informācijas – domes vides speciālistei Dacei Jansone pa tālr. 633321903, 27025423. Lauku ļaudis var interesēties pagastu pārvaldēs.
_________________________________________________________________________________
 

Literatūra
Pilsētas fantāzija romānos
27. aprīlī 18.00 Piejūras pilsētu literārās akadēmijas nodarbība feisbukā – tikšanās ar rakstnieci Lindu Nemieru Pavieglā žanra mānīgais vieglums.
L.Nemiera ir urbānās fantāzijas žanra pārstāve, kuras pūrā ir 11 grāmatas, tostarp jaunākais kriptoromāns Rīgas raganas (2021). Linda pēc izglītības ir ekonomiste un vēsturniece, viņas aizraušanās ir skaitļi un mīklas, tāpēc arī grāmatās netrūkst vēstures faktu un noslēpumu. Autore sola pastāstīt, kādas ir grūtības, šajā žanrā rakstot Latvijā. Tiešsaistē varēs uzdot jautājumus. Piejūras pilsētu literārā akadēmija jāmeklē feisbukā, tviterī un Draugiem.lv. Nākamā tikšanās – 11. maijā.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.