Aizvērt

Valdība nolēmusi pagarināt Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 9. jūnijam

2020. gada 11. maijā, 10:41
Valdība nolēmusi pagarināt Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju  līdz 9. jūnijam
Nolemts arī būtiski samazināt dažādus ierobežojumus. Pamatprasības – distancēšanās un roku higiēna – nemainās.
Mācību gada noslēgums skolēniem

Attālinātais mācību process izglītības iestādēs turpināsies līdz pat šī mācību gada beigām.

9. klasēm mācību process beigsies 29. maijā, ņemot vērā atceltos centralizētos eksāmenus, taču mācību gads noslēgsies 12. jūnijā.
12. klasēm mācību process beigsies 15. maijā, bet mācību gads – 7. jūlijā.
Valsts pārbaudes darbi 9. klašu skolēniem ir atcelti, bet 12. klašu skolēniem samazināts obligāti kārtojamo centralizēto eksāmenu skaits.
Tie skolēni, kuri kārtos noslēguma pārbaudījumus, drīkstēs apmeklēt klātienes konsultācijas.
Pārējām klasēm mācību gads attālināti noslēgsies 29. maijā.
Ārkārtējā situācija neietekmēs pedagogu atvaļinājumus. Pedagogiem aizvien pienāksies astoņu nedēļu atvaļinājums.

Valdība nolēma atļaut klātienē sagatavot obligātajā izglītības vecumā esošos bērnus pamatizglītības ieguvei atbilstoši izglītības iestādes dibinātāja lēmumam. Rīkojumā minēts, ka skolu dibinātājam jānodrošina bērna vecāku informēšana par pieņemto lēmumu, kā arī jānodrošina mācības attālināti, ja bērna vecāki to pieprasa.

Izlaidumu norise

Par godu skolas beigšanai un atestāta saņemšanai svinīgs pasākums ir pieļaujams, tomēr būs jārēķinās ar epidemioloģiskās situācijas attīstību un jāievēro piesardzības pasākumi.  

Atestātus drīkstēs svinīgi pasniegt, pasākumā piedaloties ne vairāk kā 25 dalībniekiem un ievērojot divu metru distanci.
Savukārt izlaiduma saviesīgā daļa skolēniem būs jāsvin mājās ar tiem ģimenes locekļiem, ar kuriem skolēns ikdienā dzīvo kopā.

Sporta nodarbības

Ievērojot noteiktos sociālās distancēšanas un epidemioloģiskās drošības pasākumus, atļaut sporta profesionālās ievirzes un sporta interešu izglītības programmu mācību procesu klātienē, ievērojot vairākus nosacījumus.

Organizēti sporta treniņi tiks atļauti, ievērojot, ka treniņa dalībnieku skaits nepārsniedz 25 cilvēkus, ieskaitot treneri un citus darbiniekus, un treniņus jāvada personai, kura atbilst normatīvajos aktos par sporta speciālistu sertifikāciju noteiktajām prasībām.
Treniņa laiks iekštelpās nedrīkst pārsniegt trīs stundas.
Treniņiem ārtelpās nav laika ierobežojuma.
Treniņu dalībniekiem jāievēro savstarpēja divu metru distance, nedrīkst pārklāties dažādu treniņgrupu plūsmas. Treniņa organizatoriem jānodrošina tā uzraudzība.
Sporta nodarbībās nedrīkst iesaistīties personas, kuras ir jaunākas par septiņiem gadiem.
Visiem treniņa dalībniekiem jāievēro sporta norises vietas pārvaldnieka un treniņa vadītāja norādījumi, tai skaitā attiecībā uz personu plūsmu ierobežošanu atbilstoši sporta norises vietas ietilpībai.
Sabiedriskajā transportā – ar mutes un deguna aizsegu

Sabiedriskajā transportā turpmāk būs jāvalkā mutes un deguna aizsegi. Tam nav obligāti jābūt maskai – tā var būt arī šalle vai lakats.

Atļauj publiskus un privātus pasākumus līdz 25 cilvēkiem

Valdība lēma, ka tiek atļauti publiski un privāti pasākumi līdz 25 cilvēkiem. Atļauta sapulču, gājienu, piketu un privātu, kā arī organizētu reliģisku pasākumu rīkošana.
Maksimālais pieļautais ilgums iekštelpās būs trīs stundas.
Ārā notiekošiem pasākumiem laika limits nav noteikts.
Pasākuma organizatoram uzdots nodrošināt ierobežojumu ievērošanu, tostarp fiziskas distances nodrošināšanu tā apmeklētājiem, un dezinfekcijas līdzekļu pieejamību pasākuma dalībniekiem.
Uz pasākumiem, kuros apmeklētāji piedalīsies, atrodoties vieglajā transportlīdzeklī, 25 cilvēku maksimālais limits neattiecas.
Kultūras un izklaides vietas darbu varēs uzsākt ne agrāk kā plkst. 7.00 un beigt ne vēlāk kā plkst. 24.00.
Pirmās kultūras iestādes, kas pēc 12. maija pakāpeniski gatavojas atsākt darbību, ir muzeji un bibliotēkas, kolīdz katra institūcija būs pilnībā spējīga izpildīt Kultūras ministrijas un Veselības ministrijas izstrādātajā sanitārajā protokolā noteiktās prasības.
Brīva kustība Baltijas valstīs

Baltijas valstis no 15. maija atvērs iekšējās robežas iedzīvotāju brīvai kustībai. Pēc 12. maija drīkstēs arī organizēt tūrisma pakalpojumus ceļošanai Baltijas valstīs.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.