Aizvērt

Pandēmija – īstais laiks pieaugušo izglītībai

2021. gada 23. jūlijā, 11:56
Pandēmija – īstais laiks pieaugušo izglītībai
Pandēmijas laiks ir bijis izaicinājumu pilns visās nozarēs, it īpaši izglītības sektorā, jo bija nepieciešams pāriet uz attālināto mācību modeli.
Tajā pašā laikā pieaugušo izglītības sektorā ir pieredzēta liela rosība – izglītības iestādes visā Latvijā piedāvā pieaugušajiem pilnveidot esošās vai attīstīt jaunas kompetences, lai laikus novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, veicinātu strādājošo konkurētspēju un darba produktivitātes pieaugumu. Ņemot vērā, ka mācības pēc Covid-19 ierobežojumu noteikšanas ir galvenokārt notikušas attālināti, mācīties gribētāji varēja izvēlēties jebkuru izglītības iestādi neatkarīgi no tās atrašanās vietas.
Iespējas attīstīt attālinātās pieaugušo izglītības sektoru Latvijā pēta arī Kuldīgas novadniece – zinātniece Inga Jēkabsone, kura pandēmijas ietekmē savu pētniecisko un akadēmisko darbu veic no savām dzimtas mājām Kurmāles pagastā.
„Pandēmija arī manu profesionālo darbību ietekmēja vistiešākajā mērā – nācās burtiski „līdz rītdienas brokastu laikam” pielāgot savus nodarbību materiālus tiešsaistes studiju procesam. Ja salīdzina šo pārejas procesu augstākās izglītības sektorā un pieaugušo izglītības sektorā, jāatzīst, ka pieaugušajiem ir bijusi daudz lielāka motivācija mācīties attālināti. Manās nodarbībās par datu analīzi piedalījās pieaugušie no visas Latvijas, kā arī ārzemēs dzīvojošie latvieši. Savukārt pirms pandēmijas nodarbības klātienē pārsvarā apmeklēja Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji,” stāsta Inga.
Šobrīd pētniece analizē, kā Covid-19 ierobežojumi ietekmēja izglītības iestāžu darbu, kas piedāvā pieaugušo izglītības programmas. Pētījumā tika aptaujātas 60 izglītības iestādes visā Latvijā. Kā galvenie izaicinājumi tika izvirzīti pedagogu pārslodze, liels pieteikumu skaits, datortehnikas pieejamība un funkcionalitāte izglītojamajiem, kā arī no valsts iestādēm fragmentēta informācija par attālinātā izglītības procesa organizēšanu. Komentējot aptaujas rezultātus, pētniece piebilst: „Arī es, lasot lekcijas tiešsaistē, novēroju līdzīgus izaicinājumus. Vēl varu piebilst, ka viena no problēmām ir arī gados vecāko izglītojamo digitālās prasmes, īpaši ievadnodarbībās. Lai risinātu šo problēmu, izglītības iestādes dalīja izglītojamos pēc digitālo prasmju līmeņa, lai nekavētu advancētos apmācāmos digitālajos jautājumos.”
Tajā pašā laikā izglītības iestādes saredzēja arī vairākus ieguvumus. Piemēram, visi iesaistītie uzlaboja savas digitālās prasmes, kas noteikti noderēs arī nākotnē. Arī izdevumu samazināšana, piemēram, par transporta izdevumiem, un elastīgs darba laiks tika atzīti par svarīgiem ieguvumiem attālinātajā mācību procesā. Tāpat izglītības iestādēm ir iespēja paplašināt mērķauditoriju, piesaistot izglītojamos no dažādiem reģioniem. „89% no aptaujātajām izglītības iestādēm atzina, ka arī pēc Covid-19 ierobežojumu atcelšanas turpinās mācības pieaugušajiem gan klātienē, gan attālināti. Daudzas izglītības iestādes plāno arī paplašināt savu darbību, piemēram, mācību centrs MP iecerējis piedāvāt pieaugušo izglītības programmas angļu valodā, tādējādi piesaistot arī ārvalstu mācīties gribētājus, padarot izglītības pakalpojumus par svarīgu eksportpreci,” papildina Inga.
Šobrīd divas izglītības iestādes piedāvās mācības pieaugušajiem Kuldīgas novadā: Kuldīgas Profesionālās tālākizglītības un pilnveides izglītības iestāde un uzņēmējdarbības atbalsta centrs Metro un Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums. Tomēr Kuldīgas novada iedzīvotāji var pieteikties arī citu izglītības iestāžu piedāvātajām programmām ar savu līdzmaksājumu 5% vai 10% apmērā, jo mācības notiek attālināti. Plašāku informāciju par iespējām mācīties var meklēt mājaslapā https://macibaspieaugusajiem.lv/.
Pētījums veikts pēcdoktorantūras pētniecības pieteikuma Tiešsaistes pieaugušo izglītības attīstība Latvijas reģionu digitalizācijai un ekonomiskajai izaugsmei, reaģējot uz COVID-19 (Nr. 1.1.1.2/VIAA/4/20/616) ietvaros, kuru īsteno izglītības iestāde SIA Magnetic Professional. Plašāka informācija par pētījumu: https://magneticpro.lv/postdoc/


Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.