Aizvērt

Vēlēšanu iecirkņos – rosība un labs noskaņojums

2022. gada 1. oktobrī, 15:47
Raksta autors: Kurzemnieks
Vēlēšanu iecirkņos – rosība un labs noskaņojums
Aktivitāte 14. Saeimas vēlēšanās ir nedaudz augstāka nekā pirms četriem gadiem. Kuldīgas novadā līdz 12.00 bija nobalsojuši 30,14% balsstiesīgo vēlētāju. Ko Kurzemnieka žurnālisti uzzināja vēlēšanu iecirkņos Alsungā, Ēdolē, Pelčos, Rumbā un Kuldīgā?
Līdz 12.00 Kuldīgas novadā bija nobalsojuši 30,14% balsstiesīgo vēlētāju, Latvijā – 23,57, Kurzemē – 27,6%.

Vēl līdz 20.00 šodien 25 Kuldīgas novada iecirkņos var atdot savu balsi par kādu no 19 partijām vai to apvienībām.
Zina, par ko balsot
Septiņos no rīta Kurzemnieks ieradās Pelču pagasta pārvaldē, kur šajās Saeimas vēlēšanās atrodas iecirknis nr. 562. Uz īsu brīdi nestrādāja vēlētāju elektroniskās reģistrēšanas sistēma. Neviens balsotājs tobrīd vēl nebija ieradies. Kurzemnieka komanda pirmā šeit izpildīja pilsoņa pienākumu, tādējādi arī vēlēšanu komisija varēja pārliecināties, ka elektroniskā reģistrēšana darbojas.
Vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdis Uģis Ābele pastāstīja, ka šādai situācijai bijuši gatavi: „Par to jau tika domāts un darīts viss, lai nebūtu lieku sarežģījumu.” Ja sistēma nebūtu atsākusi darboties, iecirknī būtu rīkojušies pēc norādījumiem. Tad būtu lietotas reģistrācijas aploksnes, kuras papildus tiek apzīmogotas un liktas atsevišķā kastē. Kad sistēma darbu atsāka, komisija jutās atvieglota, jo reģistrācijas aplokšņu izmantošana ir lieks darbs un arī sarežģītāks. Elektroniskā reģistrācija ir vienkāršāka – jāsaskaita tikai viena kaste ar vēlētāju balsīm.
Pirmās divdesmit minūtes Kurzemnieks Pelčos nesastop nevienu vēlētāju. Bet te valda pozitīva atmosfēra: komisija darbam sagatavojusies un prognozē, ka lielāks vēlētāju skaits varētu parādīties pirms 10.00. Tad daļa nāks uz autobusu, lai brauktu uz Hercoga Jēkaba tirgu Kuldīgā, un pie reizes ienāks nobalsot.

Aktivitāte varētu būt lielāka
Komisijas locekle Vija Leimane bijusi klāt vairākās vēlēšanās. Tik daudzās, ka pat nevar pateikt, cik sen jau šajā procesā piedalās. Viņa atceras, ka senāk pie iecirkņa jau no paša rīta piedzīvota vēlētāju rinda: „Cilvēki arī paši to tā uztvēra, ka jānāk. Nobalsot – tas bija kā gods. Bija arī savstarpēja sacensība. Parasti jau zināmi tie, kuri noteikti atnāks pirmie, jo viņi to darīja katru gadu. Cilvēkiem bija azarts atnākt pirmajiem.”
Jautāta, kāda varētu būt aktivitāte šogad, viņa atbild: „Šķiet, ka lielāka nekā pagājušajās Saeimas vēlēšanās. No tiem, ar ko esmu runājusi, maz dzirdēts, ka nenāks. Bet daudzi teikuši, ka nezina, par ko balsot. Nav tik traki. Būs labi!” V.Leimane pati vēl nebija paspējusi nobalsot. Izvēlēties neesot bijis viegli, tomēr kopš pagājušajām Saeimas vēlēšanām viņa savu izvēli nav mainījusi. Jautāta, vai iepriekš iebalsotajā politiskajā spēkā nav vīlusies, viņa atbild: „Mēs jau visi gribētu kaut ko labāku. Neviens nebija gaidījis, ka būs krīze un tādi laiki, kuros katrs tomēr darbojas citādi nekā mierīgos laikos. Kļūdas bija visiem un daudz. Ja reiz savu izvēli nemainu, var teikt, ka ar ievēlētās partijas darbību vairāk vai mazāk esmu apmierināta.”

Izvērtē partiju padarīto
Vairāki vēlētāji ir steidzīgi un pēc nobalsošanas ātri dodas prom, uz Kurzemnieka jautājumiem negribot atbildēt. Viens no pirmajiem Pelču iecirknī pilsoņa pienākumu izpildīja pagasta iedzīvotājs Ingus Šenhofs, kurš jau zināja, par ko balsos. Izdomāt neesot bijis grūti, jo viņš partiju piedāvājumu iepazinis: „Skatījos programmu un izvērtēju padarītos darbus.” Par ko balsojis, atklāt nevēlas. Atbraucis agri no rīta, lai tad var darīt ieplānoto. Valdības darbu viņš vērtē kā labu, jo pandēmijas un Krievijas kara Ukrainā radīto apstākļu dēļ strādāt nav bijis viegli. No nākamās valdības viņš sagaida stabilitāti, lai nav tā, ka likumus maina katru trešo mēnesi, un ir prognozējamība: „Latvijai novēlu augt, vienam otru cienīt un būt savā zemē laimīgiem.”

Par pieredzi un godprātību
Rīta agrumā Kurzemnieks te sastop arī pelčenieku, Kuldīgas novada pašvaldības policijas priekšnieku Kasparu Šabānu, kurš ieradies agri, lai pēc tam dotos dzinējmedībās. Par ko balsos, zinājis jau sen. „Sekoju līdzi arī daudziem raidījumiem. Skatījos, kādi bijuši darbi valdībā. Sapratu, ka uzticība jādod jau zināmajiem cilvēkiem, ne tādiem jauniem, kuri varētu nebūt pārliecinoši. Izvēle vienkārša – es par pieredzi un godprātību.” Par valdības darbu K.Šabāns norāda, ka vienmēr var gribēt labāk: „Šī būs iespēja atkal sevi pierādīt ar jauniem izaicinājumiem un tuvojošos krīzi. No jaunās valdības sagaidu izlēmību, vairāk atbalsta cilvēkiem grūtajos laikos un Latvijas izaugsmi.” Latvijai pašvaldības policijas priekšnieks novēl laimi un pārticību.
Pelčeniece Dzidra Doļinska strādā vietējā veikalā par pārdevēju un balso katru reizi. Darbā visu izdarījusi un atnākusi, jau zinot, par ko balsos: „Vienu izdomāju, un viss – neko neanalizēju.” Par politiku viņa īpaši neinteresējas, tomēr nobalsot uzskatījusi par savu pienākumu. „Nedomāju, ka valdība strādā slikti. Ir cilvēki, kuri vienmēr pukstēs. Viņiem arī nākamā valdība būs slikta.” Dz.Doļinska uzskata, ka galvenais ir tas, lai cilvēkiem būtu darbs. Tad viss būs labi. Savai valstij viņa novēlē, lai viss iet tikai uz augšu.
Līdz 8.00 Pelču vēlēšanu iecirknī nobalsoja 11 cilvēku.

Kristīne Pabērza, Jēkaba Aleksandra Krūmiņa foto


Pelču vēlēšanu iecirkņa komisija gatavojas uzņemt pirmos balsotājus.


Savu balsi nodod pelčenieks Ingus Šenhofs, kurš ieradies pirms ieplānotajiem darbiem.


Rīta agrumā ieradusies arī pelčeniece Diāna Kronberga, kura Saeimas vēlēšanās piedalās pirmo reizi. Procesu vēro iecirkņa komisijas priekšsēdis Uģis Ābele.


Sava pagasta iecirknī ieradās Kuldīgas novada pašvaldības policijas priekšnieks Kaspars Šabāns, kurš jau sen zinājis, par ko savu balsi atdos.


Pelčeniece Dzidra Doļinska vēlēšanās piedalās katru reizi un uzskata, ka atnākt nobalsot ir viņas pienākums.
_______________________________________________________________________________________

Bukaišos no rīta veidojas rinda
Rumbas pagasta centrā Bukaiši atrodas vēlēšanu iecirknis nr. 567. Kurzemnieka ierašanās brīdī rīta agrumā te bija neliela rinda, jo iekšā ir vien trīs balsošanas kabīnes.
Komisijas priekšsēde Dace Jansone pastāstīja, ka līdz 8.00 nobalsojis 31 cilvēks.
Te aktivitāte novērojama visu laiku, jo cilvēki izmanto iespēju nobalsot agri no rīta. „Pie galdiņiem laižam trīs cilvēkus, jo mums ir trīs kabīnes. Procesu organizējam tā, lai ievērotu arī drošību kovida dēļ. Pirmie ieradās mednieki, lai pēc tam varētu doties medībās. Cilvēki nāca arī vakar, bet mūsu iecirknī nodot balsi glabāšanā nebija iespējams.”

Izmanto arī reģistrācijas aploksnes
Arī Rumbas pagasta iecirknī vēlētāju elektroniskā reģistrēšana no rīta uz brīdi nestrādāja, taču ap 7.00 sāka darboties, un viss noritēja labi. „Arī tikko kaut kas bija bloķēts – ar telefoniem nevarējām pārbaudīt personību. Tad uzreiz iedarbinājām balsošanu reģistrācijas aploksnēs, un vēlētāji varēja savas balsis nodot. Tagad programma atjaunojusies, un viss noris labi. Ja būs vēl kādi pārtraukumi, varēs balsot ar reģistrācijas aploksnēm.”
Vēlētāju ierašanās notika viļņveidīgi: bija vairāki cilvēki, pēc tam kādu laiku – pauze. Agrais rīta cēliens gan bijis tāds, ka daži vēlētāji ienākuši visu laiku. Kurzemnieka ierašanās laikā cilvēku ir nedaudz mazāk un kādu brīdi nenāca neviens, tomēr pēc dažām minūtēm atkal sāka veidoties neliela rinda. Vēlēšanu komisijas locekle Eva Reimane labi vērtē to, ka Saeimas velēšanās cilvēki nav piesaistīti konkrētam iecirknim. Līdz ar to katram ir iespēja doties savās gaitās, pa ceļam iebraucot tajā vietā, kur var novēlēt.

Balso par gudrākajiem
Rumbas pagasta iedzīvotājam, senioram Jānim bijis viegli izvēlēties, par ko balsot. Viņš balsi atdevis par Jauno Vienotību, jo tur cilvēki esot gudrāki par pārējiem. „Es esmu par Kariņu, Dombrovski – tie ir gudri cilvēki. Nezinu, ko ievēlēs tagad. Visiem tur nemaz nevajadzētu būt. Visi jau cīnās: skolotāji, ārsti, pensionāri. Domāju, ka visiem uzreiz palīdzēt nevarēs. Mums ir bagāta valsts, un novēlu, lai viss iet uz augšu.”

Atbalsta vietējos kandidātus
Rumbas pagasta iedzīvotāja Gunta Bambāle ir agrais putns, un izvēlēties bijis diezgan viegli. Zinājusi, ka balsos par Jauno Vienotību, lai atbalstītu deputātu kandidātus no Kuldīgas novada. „Skatījos, kā Kuldīgā iepriekš viss ritējis, kādi bijuši panākumi, un vērtēju, vai man patika tas, kas te notiek. Tā kā patika, domāju, ka var turpināt arī Saeimā.” Viņa uzskata, ka valdība darbojusies ļoti labi, kaut gan bijušas dažādas krīzes un gājis diezgan grūti. No nākamās valdības viņa sagaida attīstību un to, lai tiktu domāts par cilvēkiem. Latvijai Gunta novēl izaugsmi un pozitīvismu.
Pagasta iedzīvotājam Mārim izvēlēties bijis samērā grūti. Viņš nevēlas atklāt, par ko nobalsojis, bet balsi atdevis tiem, kuri rūpēsies par cilvēkiem. Šīs valdības darbu vērtē kā viduvēju, no nākamās sagaida labāku.

Kristīne Pabērza, Jēkaba Aleksandra Krūmiņa foto


Rumbas pagasta vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēde Dace Jansone pastāsta, ka no rīta aktivitāte bija diezgan liela.


Komisijas locekle Jana Jākobsone aicina Rumbas pagasta iedzīvotāju Jāni ar parakstu apstiprināt savu dalību vēlēšanās.


Rumbas pagasta iedzīvotājs Jānis savu balsi Saeimas vēlēšanās atdevis par, viņaprāt, gudrākajiem cilvēkiem – Jauno Vienotību. Blakus viņam stāv vēlēšanu komisijas loceklis Jānis Saussērdis.


Rumbeniece Gunta Bambāle ieradusies no paša rīta un balsi atdevusi par Jauno Vienotību, lai atbalstītu deputātu kandidātus no Kuldīgas novada.


Rumbas pagasta iedzīvotājam Mārim izvēlēties bijis grūti, un viņš nosvēries par labu tiem, kuri rūpēsies par cilvēkiem.
_____________________________________________________________________________________

Izvēlas pēc sejām, darbiem un solījumiem
Kuldīgā vēlēšanu iecirknī nr. 549 Latvijas Universitātes filiālē Kalna ielā līdz 11.00 savu balsi bija atdevuši 343 vēlētāji, apstiprina komisijas priekšsēde Aiga Bērziņa.

Juris Jurjāns izvēlējies partiju pēc cilvēkiem un viņu piedāvātās programmas: „Man svarīgi mērķi, kuros ietilpst Latvijas identitāte un valsts attīstība. Par ko balsoju, tas gan paliks pie manis.” Kuldīdzniece Sarmīte teic: „Balsoju par to partiju, kas sola ilgtspēju, un iepriekš izvērtēju, ko kandidāti paveikuši. Partija, par ko noteikti nebalsotu, ir Alda Gobzema Katram un katrai.” Jūrnieka Aleksandra Keizerova izvēle bijusi skaidra: „Balsoju par 4. sarakstu, jo mani uzrunāja tas, ko viņi sola.” Bet kuldīdzniecei Aijai lēmumu pieņemt bijis grūtāk: „ Šoreiz nobalsoju pēc izslēgšanas metodes, jo īsti neuzrunāja nevienas partijas solītais. Jau no sākta gala zināju, ka noteikti nebalsošu par visām krievu partijām, arī par Gobzemu un Šleseru noteikti ne. Izvēle izšķīrās starp Progresīvajiem un Attīstībai/Par. Vēl vakar skatījos politiskās debates. Lēmumu pieņēmu tikai šodien pēc izjūtas.”
Kuldīdznieks Edgars teic: „Nobalsoju par apvienību Attīstībai/Par. Iemesli bija dažādi. Man patika viņu galvenie mērķi, uzrunā Artis Pabriks, kurš iestājas par stabilitāti.” Pārdevēja Kristīne Jēkabsone un Mārtiņš Peterlevics no Kuldīgas ir par izmaiņām valsts vadībā: „Mums galvenais bija nobalsot vispār. Savu balsi atdevām 14. sarakstam, jo ceram, ka Aldis Gobzems valstī varētu daudz ko mainīt. Esam redzējuši vairākus viņa veidotos tik-tokus, un tie mūs uzrunāja.” Lauksaimniece Ilze balsojusi par stabilām ģimenes vērtībām: „Tas man pašreiz ir pats galvenais!” „Es balsoju par Aivara Lemberga partiju – tas ir mans favorīts!” teic celtnieks Armands. Pensionāre Marita Veitnere – par Nacionālo apvienību: „Mani uzrunāja viņu mērķi – esmu Latvijas pilsone, esmu par nacionālām vērtībām. Pēc zināmiem cilvēkiem nebalsoju, galvenais ir tas, ko viņi grib paveikt.” Pārdevēja Sandra Traščenko izvēlējusies jaunas sejas: „Mēģināju atrast tādus, kas nāk ar svaigām idejām. Man nebija tādu partiju, par kurām noteikti nebalsotu. Katrā ir kāds cilvēks, par kuru var balsot.” Bet pensionāru, kuldīdznieku Vilni nav uzrunājusi pilnīgi neviena partija: „Visus izsvītroju un aizsviedu prom! Par šiem cilvēkiem nezinu absolūti neko! Neesmu dzirdējis nevienu uzvārdu. Viņi nekad neko par sevi nav stāstījuši. Vakar televīzijā debatēs visi rupji lamājās. Tad arī nolēmu, ka izsvītrošu visus.”

Amandas Gustovskas teksts un foto


Kuldīgas vēlēšanu iecirknī Kalna ielā šorīt cilvēki balso aktīvi un ir manāmi dažāda vecuma vēlētāji. Arī izvēle bijusi ļoti atšķirīga.
__________________________________________________________________________________
Nāk suiti tautastērpos, piestāj arī caurbraucēji

Alsungā līdz pusdienlaikam nobalsojuši vairāk nekā 350 cilvēku, pastāstīja vēlēšanu komisijas priekšsēde Kristīne Brūkle.
Rīta puse bijusi ļoti aktīva, brīžiem veidojās rinda no trim līdz septiņiem cilvēkiem. Nāca pa vienam, nāca laulāti pāri, nāca ģimenes ar bērniem. Novērotāju nebija, arī nekādu pārpratumu ne, nederīga personas dokumenta dēļ nevienu prom raidīt nav nācies. Kādam pilsonim gan pasei beidzies termiņš, taču pirms neilga laika, un ar tādu likums ļauj balsot.
K.Brūkle piebilst, ka Alsungā Saeimas vēlēšanās ierodas ne tikai vietējie ļaudis, bet arī caurbraucēji pa ceļam uz lauku mājām vai Jūrkalni. Daudzi suiti ierodas tautas tērpos. ,,Lai uzreiz var redzēt, par ko balsojam,” teic Ligita Stašaite. Viņa atnākusi kopā ar vīru Paulu Stašaiti. Ģimenē nav bijis pārrunu un strīdu, par ko balsot. Tāpat kā pārējiem noskaņojums esot možs. ,,Saule spīd, garastāvoklis saulains,” saka vēlētāja. ,,Ne uz ko neceram. Katram jādara savs darbs tajā vietā, kur viņš ir. Tad arī viss ritēs uz priekšu. Iepriekš vēlēšanu komisijā strādāju pati, tad cilvēki vairāk turējās pie stabilajām partijām. Varbūt šoreiz kaut kas mainīsies.”
Ilma Neimane Alsungas kultūras namā iegriezusies pa ceļam no Liepājas uz lauku mājām. Balsojusi kā parasti – par zemniekiem: „Balsot eju vienmēr. Daudz par to nedomāju – pienākums jāpilda. Jācer, ka latvieši sapratīs, ka paši vien veido savu valsti.”

Dainas Tāfelbergas teksts un foto


Alsungas pagastā Ligita Stašaite Saeimas vēlēšanās piedalās tautastērpā. Urnu uzrauga vēlēšanu komisijas loceklis Jānis Gulbis.


Alsungas vēlēšanu iecirknī kultūras namā ne brīdi nav tā, ka kāds neienāk.



_____________________________________________________________________________________

Ierodas zemessargi, mednieki un motociklisti
Ēdolē līdz 12.00 bija nobalsojis 201 cilvēks, pāris stundu vēlāk klāt nācis ap 20.
Pēc sekretāres Pārslas Pabērzas novērojumiem, aktivitāte esot lielāka nekā iepriekšējos gados.

Interesanti, ka vēlētāji ierodas pa vienam, pa ģimenēm un pat grupām. Līdz ar kultūras nama un iecirkņa durvju atvēršanu atbraucis mednieku kolektīvs, pēc tam – zemessargu vienība. Īsi pirms 14.00 ieradās ap desmit motociklistu no Liepājas. „Pilsētā garas rindas, visi nepaguva novēlēt, pa ceļam iebraucamām šeit,” stāsta grupas pārstāvis Artūrs. „Katram sava izvēle, bet gaume aptuveni vienāda. Man nevienā sarakstā īsti nebija tādu cilvēku, par kuriem ļoti gribētu balsot. Izvēlējos to, kur mazāk to slikto. Liepājniekiem jau zināms, kurš ir favorīts. Un gan jau jums arī kas tiks – Kurzeme taču viens vēsturiskais novads.”


Īsi pirms 14.00 Ēdolē iebrauca ap desmit motociklistu no Liepājas un te arī atstāja savas balsis.
________________________________________________________________________________

Izvēle plaša – pašiem tik jāizvēlas
Vēlēšanu iecirknī Kuldīgas vieglatlētikas manēžā līdz 16.00 nobalsojuši 1040 vēlētāju, bet īsi pirms pieciem savu viedokli bija izteikuši vēl 88.

Nobalso un izskrien apli!
Iecirkņa komisijas priekšsēde Lelde Selecka pastāstīja, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem aktivitāte ir neparedzēti liela – neesot tādu brīžu, kad cilvēku nav vispār, dažbrīd veidojusies rinda. Arī šeit tāpat kā daudzviet Latvijā no rīta bija tehniskas problēmas – nestrādāja reģistrs. „Sākām lēni un prātīgi, piecas minūtes nogaidījām, un viss bija kārtībā,” saka L.Selecka. Tomēr nelielas tehniskas ķibeles notiekot ik pa laikam, arī pirms 16.00, kad bija jānosūta vēlētāju skaits.
Cilvēki komisijas locekļiem uzdevuši arī dažādus jautājumus. „Kurā partijā ir Aivars Lembergs? Kurā sarakstā meklēt? Sakām, ka vēlēšanu biļetenos jāskatās pašiem,” teic L.Selecka. Priekšsēde un pārējie komisijā novērojuši, ka vēlētāji ir labā noskaņojumā, pacietīgi, gatavi gaidīt, neko nepārmetot. „Iepriekšējās dienās mūsu iecirknī balsi nodot glabāšanā nevarēja, bet bija jādežurē un jāpieņem mājas balsojuma iesniegumi, taču cilvēki nāca ar domu, ka varēs te nobalsot. Vairāki bija neapmierināti.” Daži izmetot arī pa jokam. Kāda kundze teikusi: ja jau iecirknis atrodas manēžā, tad pēc balss nodošanas vajagot nevis laist ārā, bet likt kādu apli izskriet.

Mājasdarbs izpildīts
„Šoreiz balsojam par padarītajiem darbiem, tāpēc mums pieņemt lēmumu bija viegli,” saka Imants un Anna Dravenieki. „Savu balsi atdevām par Jauno Vienotību, par Kariņu. Mums patīk, kā viņš strādā. Citi par viņu ņirgājas, tāpēc nolēmām atbalstīt. Cerēsim, ka būs mums laba Saeima.” Par kuru partiju balsot, ilgi nav bijis jādomā arī Līgai Čerai: „Skatījos, kā strādāts iepriekš, kā arī to, ko sola. Nobalsoju par partiju Katram un katrai.” Aivars Aišpurs ir pārliecināts, ka Saeimā jāiet jaunajiem: „Tāpēc balsi atdevu Progresīvajiem.”
Profesionālais riteņbraucējs Krists Neilands atzīst, ka bijis mājasdarbs: kopā ar draudzeni Rēziju Vēveri skatījušies pirmsvēlēšanu debates, arī to, kas notiek sociālajos tīklos. Par ko nobalsojuši, abi neatklāšot. Rēzija saka: „Bet vēlēšanās noteikti jāpiedalās. Izvēle ir plaša. Katram jāizvērtē, kādu nākotni vēlas redzēt.” Krists papildina: „Tas ir katra pilsoņa pienākums. Nav māksla sēdēt mājās un runāt. Te mēs izlemjam mūsu nākotni četriem gadiem.”

Inta Jansone, autores un Lailas Liepiņas foto

 
Kuldīgas vieglatlētikas manēžā Saeimas vēlēšanās balsoja arī profesionālais riteņbraucējs Krists Neilands un viņa draudzene Rēzija Vēvere. „Nav māksla sēdēt mājās un runāt. Te mēs izlemjam mūsu nākotni četriem gadiem,” saka Krists.

 
Vēlēšanu komisijas locekle Liene Mūrniece reģistrē Gitu Valdoni, un viņa atzīst, ka izlemt, par ko balsot, neesot grūti. Galvenais, lai Saeimā un valdībā strādātu latvieši.
_________________________________________________________________________________________

Kuldīgas novadā vairāk – teju 67%

Saeimas vēlēšanu dienā ap desmitiem vakarā kļuvis zināms, ka Kuldīgas novadā tajās piedalījušies 66,87% vēlētāju jeb 15 372 cilvēki.
„Salīdzinājumā ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, kas bija 2018. gadā, šoreiz ir nobalsojis par pusotru tūkstoti vairāk,” saka novada vēlēšanu komisijas priekšsēdi Inese Ozola.
Kopumā darbs 25 iecirkņos Kuldīgas novadā noritējis mierīgi. „Vienīgi no rīta bija tehniski traucējumi, bet tie nebija saistīti ar kādiem uzbrukumiem vai apzinātiem ārējiem traucējumiem. Varbūt tajā brīdī cilvēki bija mazliet neapmierināti, ka jāpagaida. Daudzos iecirkņos bija arī novērotāji. Sūdzības par pārkāpumiem no cilvēkiem nesaņēmām,” teica I.Ozola.
Darbs ar digitālo sistēmu apmierinājis: „Lielāks izaicinājums bija pašvaldību vēlēšanas nekā Saeimas, jo šoreiz jau viss zināms. Centrālā vēlēšanu komisija par visu parūpējusies. Ja bija vajadzīgs, no tās saņēmām atbalstu.”
Novadā vēlēšanas nodrošinājuši aptuveni 175 cilvēki.

Inta Jansone
_______________________________________________________________________________________
 
Balso pēdējā brīdī
Kuldīgas novada lielākajā vēlēšanu iecirknī – V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolā – šodien nobalsoja 2091 vēlētājs. 868 pilsoņi te jau iepriekš bija nodevuši balsi glabāšanā, bet pie 25 komisija brauca uz mājām.

Kurzemnieks aptaujāja tur sastaptos pašus pēdējos vēlētājus. Daži teicās tik tikko no darba, dažus bija aizkavējuši lauku darbi, bet vairākas ģimenes, kas atnāca kopā ar bērniem, atzina, ka speciāli nākušas pēdējās, lai nebūtu jāstāv rindā. Tas bijis iemesls arī Evijai un Mārtiņam, kuri pastāstīja, ka balsojuši par to partiju, kas sola rūpēties par bērniem.





Iluta Mežaraupe un Igors Afļitunovs atnākuši ar bērniem Emīlu un Elzu. Viņi tik tikko no sava darba – no ģimeņu svinību vietas Limonāde –, balsis atdevuši par Republiku un izteicās: tas nav pareizi, ka partijai nav bijusi iespēja piedalīties priekšvēlēšanu debatēs.

 

Pati pēdējā savu balsi atdeva Beāte Vītoliņa, kura neesot domājusi nākt, jo nav jutusies labi, bet mamma pamodinājusi un mudinājusi tomēr vēlēšanās piedalīties.


Pulksten 20.00 iecirkņa durvis tika slēgtas un komisijas locekļi sāka balsis skaitīt. To apgrūtināja un paildzināja fakts, ka šis ir viens no 66 iecirkņiem Latvijā, kur balsis trīs dienas pirms vēlēšanām varēja nodot glabāšanā, un likums ļāva vēlēšanu dienā savu izvēli mainīt. Līdz ar to bija jāsagaida ziņas no Centrālās vēlēšanu komisijas, vai kāds to nav izdarījis, – tādā gadījumā iepriekšējais balsojums jāanulē.





________________________________________________________________________________________

Priecājas par aktivitāti
14. Saeimas vēlēšanu aktivitāte Kuldīgas novadā bijusi 66,96% - šoreiz nobalsojuši 15 394 cilvēki (pirms četriem gadiem – 13 868). Kurzemē balsojuši 63,87%, Latvijā – 59,10%. 

Kad Kurzemnieks īsi pirms 23.00 apmeklēja novada vēlēšanu komisiju, tai savus rezultātus bija atveduši Kurmāles pagasta iecirkņa darbinieki. Tur nobalsojuši 249 cilvēki, sacīja novada komisijas priekšsēde Inese Ozola.


Lielākais nakts darba cēliens te visiem vēl stāvēja priekšā: gan tehniskajiem darbiniekiem Gaidaram Smirnovam un Dzintaram Vēreniekam, gan pārējiem komisijas locekļiem.


Kuldīgas novada vēlēšanu komisijas locekles atzina, ka priecē gan aktivitāte, kas šogad augstāka, gan tas, ka cilvēki bijuši laipni, priecīgi noskaņoti un ar negācijām nav nācies sastapties.

 

 

 

 

Komentāri
Aivars Rozītis
2022. gada 6. oktobrī, 23:24
Šokējoša ir tautas tuvredzība un stulbums balsojot par Latvijas lielāko noziedznieku A. Lembergu. Stipendijas eur , Kurzemnieka darbiniekiem no Lemberga , ir daudz tīkamākas , nekā presē reāli atspoguļot Lemberga kriminālnoziegumus. Tā vietā top salkani raksteļi , par Ventspils sakopēju, brīnišķīgo saimnieku Aivaru . Vistīrākā Kurzemnieka tautas dezinformēšana ! Vai arī Kurzemnieks vēlas, Maskavas fašistiskam režīmam lojālo un tiesāto un tiesājamo, kriminālnoziedznieku A.Lembergu par Latvijas premjeru ???!!!!!!!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.