Aizvērt

Krievijas apetīte mazinās?

2022. gada 28. martā, 11:10
Raksta autors: Alberts Dinters, Dina Poriņa
Krievijas apetīte mazinās?
Skats Harkivā piektdien, 25. martā.
Foto: „Unian” arhīva foto
Ukrainas aizstāvības kara 33. diena. Krievija mainījusi mērķus – piektdien tā paziņojusi par savas „specoperācijas” pirmās fāzes beigām un to, ka turpmāk koncentrēsies tikai uz pilnīgu Austrumukrainas „atbrīvošanu”, ar to domājot Donbasa apgabalu. Tas apliecina, ka sākotnējie mērķi mēneša laikā nav sasniegti.
- Ukrainas ziņu aģentūra „Unian”: Slavutičā iegājuši okupanti, bet pilsētas iedzīvotāji izgājuši protestos.

- Harkivas un Sumu apgabalā Ukrainas karaspēks pārgājis pretuzbrukumā, kā arī turpina pretuzbrukumu Kijivas un Hersonas apgabalā, svētdien pavēstīja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs.

- Vēstis par sabombardētajā Mariupoles teātrī bojāgājušajiem ir ļoti atšķirīgas: daži avoti ziņo par 300 cilvēkiem, citi aculiecinieki – par daudz lielāku skaitu. Kāda daļa ir izglābta, taču ļoti daudzi, visdrīzāk, palikuši zem drupām. Brīdī, ka okupanti nometa bumbu, ēkā slēpušies vismaz 1000 iedzīvotāju, un ārpusē divās vietās lieliem, no gaisa labi saskatāmiem burtiem bija rakstīts Bērni.

- ANO novērotāji saņēmuši ziņas par masu kapiem Mariupolē, arī par tādiem, kuros apglabāts pat 200 bojāgājušo. Bet pilsētas mērs Vadims Boičenko uzskata: ir miruši tūkstošiem iedzīvotāju, kuru skaitu nav iespējams noteikt.

- Arvien vairāk pienāk ziņas, ka Krievijas armijas okupēto pilsētu iedzīvotāji pret pašu gribu tiek izvesti uz attāliem Krievijas apgabaliem, notiek filtrācija, cilvēkiem atņemta Ukrainas pase. Tiek minēts ap 40 000 cilvēku. Tas darīts pa viltus koridoriem, kas ar Ukrainas pusi nav saskaņoti.

- Ukrainas armijas Ģenerālštāba jaunākās aplēses vēsta, ka Krievija karā zaudējusi ap 16 000 karavīru, 115 lidmašīnu, 125 helikopterus, 561 tanku, 1625 bruņutransportierus, 291 lielgabalu, 90 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju, 49 zenītartilērijas iekārtas, 1089 automobiļus, 72 autocisternas, 18 specializētās tehnikas vienību, 53 bezpilota lidaparātus, divus kuģus un trīs ātrlaivas. Šie dati nav pārbaudāmi, jo karadarbība turpinās. Savukārt Krievija savus zaudējumus apstiprinājusi otro reizi kopš kara sākuma. Tie gan ir krietni pieticīgāki – nogalināts 1351 karavīrs, ievainoti 3825.

- Kāda NATO amatpersona norādījusi, ka Ukrainā gājuši bojā no septiņiem līdz 15 tūkstošiem Krievijas karavīru. Ja pieskaita ievainotos, tie esot pat 40 000 no kaujām izslēgtu karavīru.

- Pa humānajiem koridoriem evakuēti 38 000 mierīgo iedzīvotāju.

- Ukrainas armija iznīcinājusi kārtējo Krievijas ģenerāli.

- Uzņēmums „Microsoft” no saviem serveriem atslēdzis Krievijas e-pastu servisu „Mail.ru”.

- Prāgas dome līdzīgi vairāku citu valstu galvaspilsētām nolēmusi to ielas posmu, kurā atrodas Krievijas vēstniecība, nodēvēt par Ukrainas varoņu ielu.

- Bijušais Polijas Sauszemes spēku komandieris, ģenerālis Valdemārs Skšipčaks televīzijas pārraidē izteicies, ka Polija varētu pretendēt uz Kaļiņingradas teritoriju, ko 1945. gadā okupēja padomju karaspēks. Iepriekš tā piederējusi Polijai un Prūsijai.

- Krievijas oligarhs Pjotrs Avens, kuram ir arī Latvijas pilsonība, sūdzas, ka sankciju dēļ nepietiekot naudas pat ikdienas rēķinu samaksai.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.