2018. gada 28. maijā, 01:00
Kas zivkopjiem darāms maijā un jūnijā, stāsta Valsts lauku tīkla sekretariāta zivsaimniecības eksperts Raivis Apsītis.
No aprīļa vidus līdz maija beigām aktualitāte ir zandartu nārsts.
Maijā jāmēra ūdens temperatūra. Sasniedzot +10°, var sākt barot foreles; ja tā sasniedz +15°, var sākt piebarot karpas; no +20° intensīvāk sāk darboties zālēdājzivis: amūri un platpieri. Barot vēlams agrās rīta stundās, nemainot vietu. Laiku pa laikam jāpārbauda, vai netiek dots par daudz – vai barība nepaliek pāri un uz dīķa gultnes nesāk bojāties. Intensīvai karpu audzēšanai optimālā temperatūra ir 20–25°, varavīksnes foreles jāpārtrauc barot, ja ir +20°. Bet lašveidīgās un karpu dzimtas zivis vienā dīķī parasti netur.
Jūnijā, ūdenim kļūstot siltākam, zivis jābaro intensīvāk, jo notiek līņu un karpu nārsts. Mēneša beigās var rīkot pirmo kontrolzveju, lai pārliecinātos par pieaugumu un fizisko stāvokli. Nosverot noķertās un izrēķinot vidējo svaru, barības daudzumu viegli var koriģēt. Kontrolzveja ieteicama ik pēc divām – četrām nedēļām.
Jāskatās, vai dīķi neapmeklē
ienaidnieki: zivju gārņi, ūdri, ūdeles, jūras kraukļi, retāk zivju ērgļi. Tie spēj krājumus samazināt diezgan būtiski.
Lūdzu autorizējies, lai komentētu.