Aizvērt

Ārstniecības augi zivsaimniecībā

2020. gada 15. septembrī, 21:34
Raksta autors: Olga Revina, zinātniskā institūta BIOR zivaudzēta
Ārstniecības augi zivsaimniecībā
Pārmērīga antibiotiku lietošana ir izraisījusi nopietnas veselības un vides problēmas. Droša un efektīva alternatīva ir gan slimību profilaksē, gan ārstēšanā izmantot dabīgos augus.
Ķiploks ir spēcīga dabīgā antibiotika, tam ir labvēlīga ietekme uz zivju kardiovaskulāro un imūno sistēmu. Pētījumu gaitā pierādīts, kā ķiplokiem piemīt antibakteriāla, pretsēnīšu, pretvīrusu un pretparazitāra iedarbība. Tie satur vismaz 33 sēra savienojumus, vairākus enzīmus, 17 aminoskābes, ēteriskas eļļas un minerālvielas, piemēram, selēnu.

Spāņu pētnieki pierādījuši, ka 2 g ķiploku pulvera pievienošana kilogramam granulētās barības būtiski uzlabo asins rādītājus un samazina vienšūnas parazītu invāziju (izbarošanas ilgums ir 30–45 dienas). Savukārt tāda deva kā 20 g/kg barības būtiski pieaudzē svaru.

Savukārt turku zivkopji izpētījuši ķiploku ekstrakta pozitīvo ietekmi uz izplatītākajam zivju baktērijām. Šo ekstraktu pagatavo tā: svaigus ķiplokus sagriež un trīs dienas žāvē istabas temperatūrā, pēc tam sasmalcina, sajauc ar 300 ml destilēta ūdens un izsmidzina uz barības granulām (deva ir 15–20 ml ekstrakta uz 1 kg barības). Pēc 120 dienām ir pierādīta labvēlīga ietekme uz augšanas un imunitātes rādītājiem: palielinās izturība pret bakteriālajām slimībām, būtiski samazinās miršana.

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.