Aizvērt

Pasākumi

2021. gada 30. septembrī, 20:15
Raksta autors: Apkopojusi Daina Tāfelberga
Pasākumi
Kuldīgā, novadā un Kurzemē
KULDĪGĀ

Virkas muižā 7.X 10.00–17.00 seminārs Patiesā viesmīlība un pārdošana restorānu, bāru, kafejnīcu, picēriju u.c. ēdināšanas uzņēmumu personālam un vadībai. Rīki LIAA tūrisma departaments un sabiedriskā organizācija Visit Kurzeme.

Kultūras centrā 7.X 19.00 Valtera Krauzes autorvakars ar muzikālām ilustrācijām.

Novada muzejā Imanta Kristovska fotogrāfijas un viņa meitas Ellas Kristovskas-Mediņas gleznas.

Vecajā rātsnamā Daces Nastevičas rokdarbu izstāde.

Latvijas Lauku konsultāciju un informācijas centra Kuldīgas birojs līdz 14.X aicina jauniešus, jaunos uzņēmējus un ienācējus laukos pieteikties akcijas Laukiem būt! mācībām. Pirmā tikšanās visā Latvijā – 15.X visos 26 birojos. Laukiem būt! ir iespēja ne tikai īstenot biznesa ideju, bet arī saprast, cik tā dzīvotspējīga. Mācībās (bez maksas) var piedalīties jebkurš no 18 līdz 40 gadiem, kurš savu ideju vēlas īstenot laukos. Informācija: laukutikls.lv/atbalsts-jauniesiem-uznemejdarbibas-veicinasana, pieteikties Lindai Dūdiņai-Hoierei (29147935, linda.dudina@llkc.lv) vai Vendijai Madarai Kancānei (26697809, vendija.kancane@llkc.lv).

Senioru skolā:

·      4., 5., 18., 19.X 10.30 mākslas telpā M22 (Mālu ielā 22) Mākslas ABC senioriem (lektore Ieva Vītola-Lindkvista). Nodarbības divās grupās.

·      7., 14,. 21.X 14.30 Mākslas namā mūzikas terapija (vada Iveta Vēra).

·      7.X 16.00 Mākslas namā adīšanas darbnīca (vada Maruta Birzniece).

·      8., 15., 22.X 12.00 sporta skolā vingrošana Kustības labsajūtai (skolotāja Ligita Žēpere).

·      13.X 17.30 Mākslas namā kustību nozīme veselības uzturēšanā (fizioterapeite Vineta Baukše).

·      16.X 18.00 Demokrātijas kvartālā (Mucenieku ielā 9) sarunas ar filozofu Ģirtu Jankovski par ķermeni un varu.

 
KULDĪGAS NOVADĀ

ALSUNGĀ
Tūrisma informācijas un vēsturiskā mantojuma centrs aicina rudenī skatīt Alsungas dabas jaukumus un kultūrvēsturi, izstaigājot kādu suitu taku. Apraksti: Alsunga.lv. Lai nenomaldītos, var lejupielādēt GPX failu un importēt to lietotnē LVM GEO. Katrā aprakstā ir norādes par stāvvietām un iespēju iestiprināties. Atrodot savu maršrutu, ikviens aicināts to ierakstīt, izmantojot lietotni GPX Tracker, lai pievienotu pārējiem taku aprakstiem.

ĒDOLĒ
Pie kultūras nama 9.X no 10.00 Lielā rudens andele, būs tirgus, loterija Laimes maiss. Par jautrību gādās Zina, kas visu zina (Edīte Krasnopa), folkloras kopa Ēdol’s ķists (vad. Zane Jančevska), Ēdoles jauktais ansamblis (vad. Ilga Pavāre) un Kņopiene (Sandra Ēķe) ar pelēkajiem zirņiem. Tirgotājiem pieteikties līdz 7.X pa tālr. 22013247, 29619084.

KURMĀLĒ
Pagasta vēstures istabā jauna izstāde līdz 31.XI ­– Skolas sola stāsts. Turpinās fotostāsts Gadalaiki Kurmālē. Līdz 31.X e-pastā inete.megne@kuldiga.lv tiek gaidīti rudenī pagastā notvertie fotomirkļi.

NĪKRĀCĒ
Pie pagasta pārvaldes 9.X 11.00 starts rudens sportam. Uzdevumi būs pastaigu takā Labirints, pie saieta nama, atpūtas centra, ūdenstorņa un citur.
 
PADURĒ
Padures muižā līdz 30.XI galerijas Alma laikmetīgās mākslas izstāde. (Ja šajā lapā ieies Lauras reportāža par to, tad nevajag).
 
SKRUNDĀ
Tirgus laukumā 2.X ražas svētku tirdziņš. Muzicēs grupa Neoplāns, būs fotostūris.

SNĒPELĒ
Pie senās klēts 2.X 11.00 rudens tirgus ar kapelu Kā ir, tā ir.
Kultūras namā 9.X  sadziedāšanās savam pagastam.
_______________________________________________________________
 
Bēthovena draugam Amendam – 250

Turlava 9. oktobrī aicina uz plašu atceres programmu par godu mācītāja Kārļa Ferdinanda Amendas 250 gadiem.

14.00 kultūras namā zinātniskā simpozijā tiks apskatīta K.F.Amendas dzīve un daiļrade, arī baznīcas nozīme kultūrā, mūzikā, literatūrā un mākslā, un 17.00 Lipaiķu baznīcā būs koncerts.

,,Kārlis Amenda ir pasaulē zināmais kurzemnieks,” uzskata novadnieks, ārsts un daudzu mūzikas festivālu organizators Dainis Kalns, kurš apņēmis jubilejas atceri sarīkot. Ciemos uzaicināti: Bēthovena daiļrades pētniece, profesore Lolita Fūrmane, jaunā, talantīgā vijolniece Elza Siliņa (Ances Krauzes meita), ērģelniece Ingūna Grīnberga, mākslas vēsturnieks Ojārs Spārītis, mūzikas vēstures pētniece Stella Pavloviča, K.F.Amendas piemiņas istabas izveidotāja Turlavā Velta Krūmiņa, Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts, Kuldīgas un Talsu novada pašvaldību pārstāvji un citi. Tiks atklāta mākslinieka Valda Līcīša glezna Kārlis Amenda. Portrets.

Lai uz pasākumu nokļūtu, maršrutā Kuldīga–Turlava–Kuldīga, dosies autobuss. Pieteikties pa tālr. 26631166, vietu skaits ierobežots.

K.F.Amenda dzimis 1771. gada 4. oktobrī Turlavas pagasta Lipaiķu draudzes mācītāja Kristiana Amendas ģimenē. Jau bērnībā parādījis izcilu vijoļspēles prasmi, no pieciem gadiem uzstājies Kurzemes hercoga Pētera galmā Jelgavā. Pēc mācībām Jelgavas ģimnāzijā studējis teoloģiju Jēnas universitātē, apceļojis Šveici, Franciju, Vāciju, strādādams par mūzikas skolotāju. Vīnē mācījis Mocarta bērnus, sadraudzējies ar Ludvigu van Bēthovenu, ar kuru sarakstījies visu mūžu. Šī draudzība padarījusi mūsu novadnieku slavenu pasaulē. Uz atvadām L. van Bēthovens draugam dāvājis savu stīgu kvartetu F-dur op. 18, Nr. 1. Oriģinālā, kas atrodas Bēthovena muzejā Bonnā, lasāms komponista ieraksts: „Mīļais Amenda! Pieņem šo kvartetu kā mazu mūsu draudzības zīmi! Cikkārt tu to spēlē, atceries mūsu abu kopīgi pavadītās dienas un tāpat to, cik ļoti labs tev bijis un vienmēr būs tavs patiesais un sirsnīgais draugs Ludvigs van Bēthovens.”

19. gs. sākumā K.F.Amenda atgriezies Kurzemē un kļuvis par luterāņu mācītāju Talsos, kur 1836. gadā arī apbedīts. Lai gan Turlavā mācītājs un mūziķis pavadījis tikai laiku līdz mācībām, viņa piemiņa šeit joprojām tiek turēta godā, kultūras namā iekārtots muzejs (šobrīd notiek remonts).  
____________________________________________________________________________________
 

Kaimiņos

Rudens krāsas un mājas garšas

Jaunmoku pils 2. un 3. oktobrī 11.00–18.00 savas 120. jubilejas gadā rīko Mājas kafejnīcas dienas, aicinot izstaigāt parku, izzināt pili un nogaršot neparastus ēdienus no ģimenes restorāna.

Jaunmoku pils celta 1901. gadā kā Rīgas mēra Džordža Armitsteda medību pils. Tagad tajā iekārtots Meža muzejs, kurā var aplūkot mežsaimniecības un medību ekspozīcijas. Tāpēc Mājas kafejnīcu dienās tiks piedāvāta brieža gaļas zupa ar rudzu maizi, ceptu uz uguns liesmas. Būs arī dārza veltes pankūku dažādībā. Gandrīz 10 ha parks katrā gadalaikā ir atšķirīgs ar koku, ziedu un kompozīciju krāsainību. Būs muzeja programma Angļu tējas pēcpusdiena – tējas etiķete, tradīcijas rašanās un attīstība. Tas bijis svarīgi Dž.Armitstedam. Tolaik kā garšīgāko desertu pils īpašnieka ģimene atzinusi Aleksandra kūku, tādēļ tā tiks piedāvāta. Varēs apskatīt pils muzeju, jūgendstila un meža ekspozīcijas, klausīties audiogidu, makšķerēt pēc seno laiku metodēm, izbraukt ar laivu dīķī, piedalīties orientēšanās spēlēs Pēddzinis un Sveiks, kaimiņ!, spēlēt meža šahu un kroketu, izkalt laimes monētiņu, parkā aplūkot tēlnieces Andas Poikānes darbus un izstādi Parku labiekārtošanas plāni.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.