Aizvērt

Pasākumi

2021. gada 26. augustā, 10:39
Raksta autors: Apkopojusi Daina Tāfelberga
Pasākumi
Kuldīgā, novadā un Kurzemē
KULDĪGĀ

Kultūras centrā septembrī ik sestdienu 18.00 skanēs džezs:
4.IX Inga Bērziņa un Mirage Jazz Orchestra ar programmu Sapnis;
11.IX Normunds Rutulis un diksilends Sapņu komanda koncertā Latvijas džeza gadsimts;
18.IX Alise Kante un Āris Ozols ar Rudens (ie)dvesmu; 25.IX Zintis Žvarts, Andrejs Jevsjukovs un Jam Ochestra ar Saulrietu.

Bibliotēkā līdz 11.IX izstāde Atveriet durvis. Toreiz/Tagad. Tā ļauj ieskatīties Šveices, Baltkrievijas, Rumānijas, Slovākijas, Krievijas, Latvijas un citu valstu dzīvokļos. Centrālās, Austrumu un Dienvidu Eiropas valodu un kultūras apmaiņas apvienības MitOst ideju darbnīcas projektā dažādu specialitāšu studenti pētīja sadzīvi savā apkaimē, dokumentēja redzēto un mājokļu plānus. Rezultātu palīdzēja prezentēt vietējie fotogrāfi un izstāžu organizētājs no Šveices. Pamatprojekts realizēts 2005. gadā kā ceļojoša izstāde deviņās valstīs. Pēc 12 gadiem šie dzīvokļi izstaigāti vēlreiz, lai atspoguļotu, kā dzīves telpa mainījusies.

Estrādē 28.VIII 20.00 Latviešu kino dziesmu svētki.

Pilsētas ielās 13.–19.IX Kuldīgas Mākslas un tehnoloģiju centrs rīko otro Ielu mākslas festivālu. Astoņi mākslinieki no Latvijas, divi no Spānijas un Venecuēlas apgleznos ēkas vai to konstrukcijas, veidos skulptūru Pilsētas dārzā. Varēs vērot norisi, piedalīties meistarklasēs.

KULDĪGAS NOVADĀ

ALSUNGĀ
Pils pagalmā 10.IX 19.00 Ances Krauzes un Maestro Raimonda Paula koncerts Sasala jūrīna.

ĒDOLĒ
Kultūras namā 13.IX 13.00 leļļu teātra Tims programma No pasakas ar dziesmu – tikšanās ar pasaku varoņiem no dažādām izrādēm.

KABILĒ
Centrā pie dīķa 11.IX 10.00 mājražotāju tirdziņš. Pieteikties pa tālr. 25618976.

KURMĀLĒ
Izstāžu zālē līdz 30.IX studijas Kuldīgas palete gleznas.
Fotostāsta Gadalaiki Kurmālē veidošana turpinās: no 1.IX līdz 31.X ikviens aicināts e-pastā inete.megne@kuldiga.lv iesūtīt krāsaina rudens fotomirkli.
Priedaines bibliotēka aicina parādīt vaļaspriekus (kolekcionēšanu, adīšanu, gleznošanu, fotografēšanu u.c.). Zvanīt pa tālr. 27886267 vai rakstīt e-pastā: priedaine.biblioteka@kudiga.lv.

LAIDOS
Laidu muižā (otrā stāva zālē) 29.VIII 12.00 Valtaiķu autonomās draudzes dievkalpojums (mācītājs Varis Bitenieks), pēc tam Bruno Šulca filma Aizputes stāsts.

NĪKRĀCĒ
Pie atpūtas centra 28.VIII 20.00 Vaiņodes amatierteātris Kuratieši rādīs Danskovītes komēdiju Sievasmātes bizness.

SKRUNDĀ
Estrādē 27.VIII 20.00 klasiskās mūzikas huligāni – grupa Dagamba ar skaņdarbiem no programmām Dagamba feat Tchaikovsky, #LudwigVanRammstein u.c.

SNĒPELĒ
Muižā 27.VIII 17.30 grāmatas Indriķis Zeberiņš. Kuldīga. Kurzeme prezentācija.
Muižas parkā 28.VIII 19.00 akadēmiskās un populārās mūzikas koncerts Ieelpot pasauli: Sabīne Krilova (mecosoprāns), Madara Kalniņa (klavieres), Arta Lipora (vijole), Aija Linde (alts), Elīza Sestule (čells), Uģis Upenieks (sitamie instrumenti).
Pie kultūras nama 30.VIII 19.00 veloorientēšanās.
3.IX 17.00 jautra pēcpusdiena bērniem Atceramies vasariņu.

PADURĒ
Pie klēts 28.VIII prieka diena bērniem.
4.IX no 11.00 Jautrās mašīntalkas tirgus.

PELČOS
Pils parkā 28.VIII 19.00–24.00 pastaiga ar spēles elementiem.

RENDĀ
18.IX rudens gadatirgus.

VĀRMĒ
Pūpolu, Lazdu, Liepziedu un Akāciju pagalmā 27.VIII 20.00 Ivo Fomins ar jauno albumu Cilvēks, pēc tam muižas parkā – gaismas šovs Vārme staro (var ierasties ar piknika groziņiem).

 
Kaimiņos
KAZDANGĀ
Pils parkā 4.IX Parka svētki: 7.00–10.00 pludiņmakšķerēšana Dzirnezerā, no 12.00 amatnieku tirgus, 13.00–14.30 Kuldīgas aviācijas sporta kluba lidmodeļu demonstrējumi, 13.00–16.00 šautriņmešana (pie kultūras centra), radošā darbnīca Priekam, skaistumam, atpūtai (pie pils), 13.00–18.00 orientēšanās Pa parka diženuma pēdām, 15.00 radošuma un erudīcijas spēle ģimenēm (pie saieta nama), 16.00 pasaku izrāde Kliņķīša piedzīvojumi, 16.30 3X3 basketbols (laukumā aiz pils), 19.30 vakara pastaiga ar grupu Tērvete (uz pils balkona), 21.00–23.00 gaismas šovs parkā.

AIZPUTĒ
Novadpētniecības muzejā 8.IX 17.30 Ivetas Galējas lekcija par augu eļļām (pieteikties pa tālr. 26197822).
22.IX 17.30 arheoloģisko jostu darināšana kopā ar Velgu Pavlovsku no Jaunpils Amatu mājas. Varēs mācīties izgatavot greznu jostu apģērbam, rast citu lietojumu gatavam izstrādājumam (jāpiesakās pa tālr. 26197822).

LIEPĀJĀ
Karostā 28.IX festivāla Sapnis par nākotni noslēgums ar retro spēkratu parādi un dzīvo mūziku. Pēdējā nedēļas nogale, kad gida vadībā var apskatīt Karostas ūdenstorni, tur radītos mākslas darbus un tikties ar autoriem. Nākamnedēļ torni slēgs līdz jaunai sezonai. Sestdien no rīta pulcēsies vēsturiskie spēkrati, lai 14.15 dotos Sapņu braucienā pa Katedrāles, Turaidas, Imantas, Studentu rotas, Cukura, Lībiešu ielu uz Atmodas bulvāri. No 13.00 cietuma pagalmā tirdziņš, 19.00 uzstāsies Liepājas 2. mūzikas skolas audzēkņi, 20.00 džeza ansamblis Magone.
____________________________________________________________________________________________
 
Latvijā stādīs Laimes kokus
Tuvojas 18. septembris un Pasaules talka. Latvijā to koordinē kustība Lielā talka un aicina iesaistīties.
Tāpat kā iepriekš Latvija piedalīsies ar koku stādīšanu. Pēc sakopšanas pavasarī tagad uzsvars likts uz apzaļumošanu un Laimes koku stādīšanas akciju, tā palīdzot atjaunot līdzsvaru pasaules ekosistēmā un virzoties uz mērķi, lai Latvija kļūtu par viszaļāko valsti.
Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme aicina: ,,Mēs jau vairākkārt esam pierādījuši, ka spējam saliedēties nozīmīgu mērķu priekšā – cīnoties par zaļāku, tīrāku un veselīgāku vidi, dabu un nākotni nākamajām paaudzēm. Pērn mūsu darbus novērtēja Pasaules talkas organizatori, un Latvija tika atzīta par valsti ar augstāko talkotāju aktivitāti. Man ir gods un lepnums redzēt, ka kustība ik gadu aug plašumā – novērojam arvien lielāku jauniešu un bērnu iesaisti, pašvaldību un uzņēmēju atbalstu, to, ka pieaug sabiedrības interese un zināšanas par zaļajām tēmām. Mēs kļūstam gudrāki! Tāpēc arī šogad visi kopā un katrs atsevišķi – par zaļu Latviju!” 
Ikviens var kartē pieteikt savu koku stādīšanas vietu mājaslapā: Talkas.lv/laimes-koki. Ja plānojat stādīt privātīpašumā, tad saskaņot nevajag; ja pašvaldības vai citā sabiedriskā vietā, jāsazinās ar reģiona koordinatoru. Kontakti – vietnē Talkas.lv. Kuldīgas novadā: tālr.
29612192, 63321965, e-pasts: kkp@kuldiga.lv.
_________________________________________________________________________________

Vēl var laivot

Septembris ir pēdējais mēnesis, kad laivu nobraucienā pa upi var doties bez ekstrēmiem piedzīvojumiem. Pēc sinoptiķu prognozēm biežāk līs, taču būs vēl arī saulainas un gana siltas dienas.

Venta un Abava – klasika
Apkopojot laivu nomu un tūrisma informācijas centru ziņas, vairums iecienītāko maršrutu ir Kurzemes upēs. Abavu joprojām pamatoti uzskata par Latvijas upju laivošanas klasiku. Upe visā garumā ir mierīga, bez neizbraucamiem šķēršļiem vai krācēm, piemērota gan ģimenēm ar bērniem, gan tiem, kuri laivās sēžas pirmo reizi. No upes 129 km laivām piemēroti ir 92 km.
Tāpat topā joprojām ir Ventas posmi. Pats populārākais arī šovasar – no Vadakstes ietekas pie Latvijas–Lietuvas robežas vai no Nīgrandes līdz Skrundai. Tālāk līdz Kuldīgai upe nav tik izteiksmīga, tomēr ir laivojama. Savukārt tālāk par Zlēkām līdz Ventspilij netiek ieteikts doties, jo plašie līkumi, garie, taisnie posmi un daudzviet lēnā straume Ventas ūdeņus atver vēju skrējienam. Tad nobrauciens bieži pārvēršas par izmisīgu cīņu ar sānu vēju vai pretvēju.

Sāk izkonkurēt
Pēdējos gados Abavu un Ventu sāk izkonkurēt Irbe un Rinda, jo pa tām var sasniegt jūru. Tās padara pievilcīgu arī 28 km garo Engures upi, kas iztek no Usmas ezera un ietek Puzes ezerā, kur ceļu sāk Rinda un Irbe. Engure nepārsteidz ar klintīm, krācēm un monumentālām ainavām, bet ir omulīga mazupe ar mierīgu plūdumu, tāpēc ieteicama mierīgas atpūtas cienītājiem, arī rudenī, kad līmenis augstāks, bet vēl nav augsts. Bārta ir laba atpūtas braucienu upe ar nelielu, bet konstantu kritumu teju līdz Nīcai. Durbe iztek no Durbes ezera, pēc 48 km satek kopā ar Tebru, veido Sakas upi, kas Pāvilostā ietek jūrā. Durbe ir kontrastu upe: pasakainas vietas mijas ar parastām, dažbrīd vienmuļām ainavām, skaistas un garas straujteces spēji sabremzējas teju vai stāvošā ūdenī.

Arī kanāls interesants
Laivu maršrutu kartē arvien biežāk tiek atzīmēts Liepājas cietokšņa kanāls. Septiņos kilometros ir trīs atšķirīgi posmi. Sākums ir mākslīgi veidots un taisnots. Tam seko Tosmares ezera posms ar niedrēm labajā krastā un beigās pirms jūras – dabiski veidojusies Melnupe ar neskartiem krastiem. Maršruts patiks militārā mantojuma un urbāno laivojumu cienītājiem un būs alternatīva brīvā laika pavadīšanai Liepājas pusē.
Rīva ir jaunums šo upju saimē. Visticamāk, pateicoties ģeogrāfiskajam stāvoklim, vieglajai piekļuvei un labajai infrastruktūrai (kempingi, viesnīciņas, krodziņi un jūra), tā drīz kļūs par vienu no populārākajām vienas dienas laivojuma upēm Rietumlatvijā.

Ja ūdens pietiek
Roja ir laivojama nedaudz paaugstinātā ūdenslīmenī. Ļoti sausās vasarās straujtecēs var nākties no laivas izkāpt un pa seklo ūdeni paiet tai blakus. Tāds nobrauciens var būt jauka alternatīva, kad atpūta pie jūras sāk iezīmēt garlaicību vai saule aizslēpusies aiz mākoņa. Arī Tebra ir iecienīta upe, kas laivojama 40 km. Užavā no 67 km ūdenstūrismam der puse – no labā krasta pietekas Vankas līdz jūrai. Līdzīgi ir ar Vārtāju, pa kuru der braukt pēdējos 30 kilometros.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.