Aizvērt

Pasākumi

2021. gada 10. martā, 18:40
Pasākumi
Kurzemē
Kuldīgas novadā

Bērnu un jauniešu centrā

Kuldīgas novada muzejā /www.kuldigasmuzejs.lv/

Mājdaris
Mūsdienās iedegt gaismu istabā ir vienkārši, bet, kā telpu apgaismoja senči, var uzzināt mājaslapā: iziet gaismas ceļu senatnē, piedalīties papīra sveču meistarklasē un radīt dekoratīvu gaismekli.
- www.kuldigasmuzejs.lv/majdaris

Pilsētas spēle Vecpilsētas nianses
Tās maršruts ved no vides objekta Teleports pa Liepājas ielu cauri vecpilsētai līdz muzejam. Uzdevumi rosina atklāt daudz ko jaunu.
- www.kuldigasmuzejs.lv/vecpilsētas-nianses

Videostāsts 25. marts atmiņās (no 19.III)
Tā mērķis ir skolēnus un citus iepazīstināt ar 1949. gada 25. marta deportāciju iemesliem, laiku un norisi. muzeja Mājaslapā video atspoguļos atmiņu stāstu, kas glabājas muzeja krājumā. Ir sagatavotas arī darba lapas, un skolotāji aicināti tās izmantot 8.–12. klasēs.
Vairāk: www.kuldigasmuzejs.lv vai pa tālr. 28879067 (muzejpedagoģe Sabīne Ernsone).

Virtuālā izstāde Latvijas Tautas frontes Kuldīgas nodaļa
Ap 270 rakstu un fotogrāfiju par Latvijas Tautas frontes Kuldīgas nodaļu. - tautasfronte.kuldiga.lv

Virtuālā izstāde Kuldīga senāk un tagad
Fotogrāfijas atklāj pilsētas stāstu, ļaujot salīdzināt, kāda tā bijusi agrāk un kā mainījusies. - www.kuldigasmuzejs.lv/virtuālās-izstādes

Virtuālā izstāde Kuldīga un novads 100 gados
Kuldīgas novads Latvijas 100 gados – no 1918. līdz 2018. gadam. - www.kuldigasmuzejs.lv/virtuālās-izstādes

20 ievērojamu novadnieku dzīvesstāsti - www.kuldigasmuzejs.lv/ievērojami-novadnieki


Kuldīgas bibliotēkā
Virtuālās izstādes: no 22.III vietnē www.biblio.kuldiga.lv un feisbukā (@KuldigasBiblioteka) – Rakstniekam Eduardam Freimanim – 100.



Īvandē
Bibliotēkā Artas Brices fotogleznas.

Laidos
Bibliotēka līdz 1.IV Valdas Zariņas fotogrāfijas.

Pelčos
Bibliotēkā martā Oļģerta Visvalža Grūbes fotoizstāde Siltās ainavas.
Visu mēnesi pasākums 15 minūšu atmiņas – Pelču iedzīvotāju intervijas par tēmu Pelčiem – 30 gadu.

Kurmālē
Priedaines bibliotēka un feisbukā martā literatūras izstādes Puķes un kleitas un Jaunākā literatūra.

Rendā
Bibliotēka no 15.III  virtuālā izstāde Rakstniece Vilma Delle.

Rumbā
Bibliotēkā martā literatūras izstāde No vienas mazas sēkliņas.

Snēpelē
Bibliotēkā Martā Oļģerta Visvalža Grūbes fotogrāfiju izstāde Kuldīga un ..., feisbuka lapā Grāmatu jaunumi.


 
Alsungas novadā

TIC logus rotā vietējo keramiķu darbi.


Skrundas novadā


Raņķos
Bibliotēkā kinderolu figūriņu un automašīnu modelīšu kolekcija. .
_____________________________________________________________________________________
 
Lasītprieks. Ir vērts atvērt

Kuldīgas bibliotēka sagatavojusi apskatu par grāmatām, kuras vērts izlasīt.

Alberts Špērs. Špandavas dienasgrāmata. Rīga: izdevniecība Viupe, 2021.  Autors stāsta par 20 cietumā pavadītajiem gadiem, Nirnbergas tiesas procesu, tā morālajiem un juridiskajiem aspektiem, dalās pārdomās par Hitleru un tā lomu Vācijā.

Gunārs Meijers. Lāčplēša ielas meitene: Latvijas šovbiznesa neredzamās aizkulises, Latvijas hokeja līdzjutēju „nacionālās īpatnības”, muzikanta dzīves memuāri, 1958. – 2020. gads. Rīga: autorizdevums, 2020. Mūziķis laidis klajā savas dzīves aizkulišu grāmatu, kurā stāsta par bērnības ēverģēlībām, pikantām un amizantām muzikanta gaitām, armijas, makšķerēšanas un hokeja līdzjutēja piedzīvojumiem, sadzīves priekiem un grūtumiem.

Mišela Marlī. Koko: mīlestības smarža. Rīga: Latvijas mediji, 2021. Francija, 1919. gads. Pat augstdzimušas parīzietes jau uzskata par labo toni valkāt Koko Šaneles modelētos, vienkāršos, bet vienlaikus tik elegantos tērpus. Viņa tos veidojusi, mīlestības iedvesmota, taču traģisks negadījums sapņiem par kopdzīvi ar mīļoto pieliek punktu. Kā attapties pēc Boja nāves? Draudzene pasviež ideju radīt smaržas – kā pieminekli zaudētajai mīlestībai. Koko Šaneli šī doma aizrauj, un tā aizsākas leģenda par pasaulslaveno parfīmu Chanel No 5. Tā tapšana modes mākslinieci ieved ne tikai aromātu pasaulē, bet arī jaunās, vētrainās attiecībās.

Lorenss Frīmens. Krīzes iespējas: meditācija kā dzīves līdzsvarošanas māksla. Rīga: Zvaigzne ABC, 2021. Krīze kā vakcīna nākamajai krīzei. Krīzes ir normāla dzīves sastāvdaļa. Lielais jautājums ir nevis tas, kā no tām izvairīties, bet gan tas, kā iemācīties tās izturēt un izmantot izaugsmei. Vakcīna ļauj krīzi satikt izturamā devā un iegūt tās pārvarēšanai nepieciešamās spējas. „Šajā grāmatā jau pirms 10 gadiem kopā ar benediktieti Lorensu Frīmenu vēlējāmies pateikt: katra krīze var būt kā gudra, varbūt pat absolūti nepieciešama vakcīna. Tā atgādina, ka sākumā jaunais un neparastais cilvēkus vienmēr biedē, izraisot vēlmi pretoties un izvairīties. Taču Nākotne ir jaunajā. Tam atveroties, dzīve atklājas citā perspektīvā. Šī nav pēdējā krīze mūsu dzīvē. Taču, ja to drosmīgi un prasmīgi šķērsosim, būsim gatavāki nākamajām.”

Juris Rubenis, Integrālās izglītības institūta direktors, kontemplācijas skolotājs. Izaugt veselam digitālā pasaulē: bērnu un pusaudžu vecākiem, pedagogiem un audzinātājiem. Rīga: Alis, 2020. Šī grāmata izskaidro riskus un sekas, ko bērniem un pusaudžiem rada jaunie sociālās saziņas līdzekļi, – smadzeņu attīstības pasliktināšanās, pārliekas komunikācijas stress, atkarības briesmas, privātuma zaudēšana, jauniešiem nepiemērotu vietņu lietošana, kiberhuligānisms un veselības pasliktināšanās, ko rada nepārtraukts bezvadu ierīču starojums. Grāmata informē par normatīvajiem aktiem un darbībām, kas var būt nepieciešamas, lai novērstu riskus vai atbilstoši uz tiem reaģētu.

Armands Šķēle. Starp dzīvi un basketbolu: autobiogrāfija. Rīga, 2020. Viņš vienkārši gribēja spēlēt bumbu, un tas viņam arī padevās. Vienīgi ar to bija par maz. Izrādījās, ka sistēma nemaz nav tik tīra. Jo augstāk viņš kāpa, jo vairāk bija jātur acis vaļā. Slēptie āķi ar meliem, spekulācijām un nodevībām – tā viņš iepazina sporta biznesa netīro daļu. Pirmo reizi A.Šķēle autobiogrāfijā atskatās uz piedzīvoto un to, ko viņš secinājis. Apkopotas gandrīz četras desmitgades no Armanda dzīves, pa kurām sakrājies tik daudz, lai šo stāstu beidzot uzliktu uz papīra.

 ______________________________________________________________________________________________

Kurzemē

No Liepājas skan simfonija

Koncertu ciklā Simfonija „Tuvāk” 12. martā19.00 bezmaksas tiešraidē no koncertzāles Lielais dzintars skanēs Antonīna Dvoržāka slavenā Devītā simfonija maestro Gintara Rinkeviča lasījumā.
Aptuveni stundas koncertu varēs vērot gan  mājaslapas www.liepajassimfoniskais.lv videogalerijā, gan feisbuka lapā Liepaja.Symphony.Orchestra. Cikla nolūks – atklāt pasaules simfoniskā repertuāra stūrakmeņus – skaistas, klasiskas simfonijas, kas būtu jāzina ikvienam.

25. martā 19.00 atsāksies arī koncertsarunu cikls Tuvāk, šoreiz iepazīstinot ar arfistes Dārtas Tisenkopfas unikālo personību.


Ventspilī pa dabas takām

Kaimiņpilsētā var izstaigāt īsākas un garākas takas.

Jūrmalas parks. Sākums – Ventspils parka un Loču ielas krustojumā. Cauri vijas dažādas taciņas, kā arī divas īpašas takas: Enkuru un Džungļu taka. Pastaiga aizņems 1–2 h.

Enkuru taka: 730 m, apskatāma Baltijas valstīs lielākā enkuru kolekcija – vairāk nekā 140 dažāda tipa objektu, kas pasaulē ir vieni no lielākajiem. Lielākais ir 23 tonnas smags un 6 m augsts.

Džungļu taka: 380 m, sevišķi patiks bērniem – var kāpelēt un ložņāt kā īstos džungļos, ir laipas, iekarināti tiltiņi, tornītis un trase, kas augstākajā vietā sasniedz 2 m augstumu.

Būšnieku ezera dabas taka. Sākums – laivu bāzē (Staldzenes ielā 70). 8 km gara, apkārt visam ezeram. Būšnieku ezers atrodas Eiropas aizsargājamo dabas teritoriju Natura 2000 tīklā. Pa purvaino zonu ved 187 m gara laipa ar platformu putnu vērošanai galā, krasta A daļā izvietota veselības taka ar desmit vingrošanas stendiem visām vecuma grupām. Krastos ierīkotas peldvietas un piknika vietas, velosipēdu novietnes, vasarā var iznomāt laivu, aktīvā ūdens sporta cienītājiem ir laipas. Ejot ap ezeru, pastaiga aizņems 2 h.

Vasenieku purva taka. Sūnu purvs atrodas dabas liegumā Stiklu purvi Puzes pagastā. Ir 3,8 km gara cilpveida taka, lielāko daļu veido koka laipas, neliels posms iet pa zemes ceļu. Laipa vijas gar skaistiem ezeriņiem, cauri mežam, garām bebru dambim. Jābūt uzmanīgiem, jo atkarībā no laikapstākļiem laipu dēļi var būt gan applūduši, gan slideni, un vajag piemērotus apavus. Pastaiga aizņems 1,5–2 h.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.