Aizvērt

Viltus ziņu bizness – vai Endziņš un Raspopovs turpina?

2020. gada 3. janvārī, 14:18
Raksta autors: Evita Puriņa, "Re:Baltica"/"Re:Check"
Viltus ziņu bizness – vai Endziņš un Raspopovs turpina?
Valsts policija (VP) izplatījusi brīdinājumu par kādu nepatiesu ziņu – stāstu par it kā Liepājā atrastu mirušu zīdaini un viņa meklēšanā izsludināto māti. Policija neplāno meklēt tās izplatītāju, jo kaitējums sabiedrībai neesot nodarīts. Taču internetā atstātās pēdas ved līdz Nikam Endziņam. Tam pašam Endziņam jeb Neidam, kurš pērn par līdzīgām darbībām vairākus mēnešus pavadīja apcietinājumā un pret kuru pašlaik norit tiesas process par huligānismu.
Iespēja nonākt tiesībsargu rokās nav nobiedējusi arī citus klikšķu biznesmeņus, kuri pelna, līdz ar vietējo slavenību ikdienas aprakstiem izplatot sadomātus kriminālstāstus un citus vēstījumus par tēmu Latvijā viss ir slikti. Sekotājus tie vāc ar viltotiem profiliem un neesošām balvām izdomātos konkursos. Portālu īpašnieki slēpjas un ir gatavi cīnīties pretim mēģinājumiem viņu ienesīgo biznesu atmaskot.

“Valsts policija nav saņēmusi informāciju par šādu gadījumu,” tā tiesībsargi rakstīja par 11.decembrī portālā Ienac.lv publicēto ziņu. Policija pieļauj, ka tai par pamatu, visticamāk, ņemts nesens notikums Lietuvā, kur kādās mājās atrasts zīdaiņa līķis un bērna māti un viņas dzīvesbiedrs izsludināti meklēšanā. Likumsargi aicina cilvēkus domāt līdzi, taču ar to arī rūpes beidzas. Kā Re:Check norāda VP pārstāve Gita Gžibovska, nav pamata sākt kriminālprocesu, jo neesot konstatētas Krimināllikuma pantā par huligānismu aprakstītās sekas.

Ziņa publicēta vietnē Ienac.lv, kas cenšas atdarināt klasisku ziņu portālu – pie ziņām izvietoti autoru foto un viņu vārdi, ir pat sadaļa Mūsu komanda. Tiesa, tās žurnālisti ir izdomāti un bildes piemeklētas interneta dzīlēs. Portāla saturs – tīmeklī atrasti skandalozi virsraksti, kas pasniegti tā, lai izskatītos pēc iespējas briesmīgāk. Piemēram, it kā patiesībai atbilstoša ziņa par Iecavas skolā piekautu pirmklasnieku ilustrēta ar sen kāda ukraiņu medija publicētām sasista zēna fotogrāfijām.

Savukārt apmeklētājus viegli piesaistīt Facebook. To dara ar diviem paņēmieniem. Pirmkārt, ik pa laikam solot brīnumus. Piemēram – dalies un tūlīt pat saņemsi kontā līdz pat 5000 eiro. Lai gan pēc komentāriem šķiet, ka notic retais, dalījušies gandrīz divtūkstoš cilvēku.


Vairāk lasiet šeit!
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.