Aizvērt

Muzeju naktī pauž atbalstu Ukrainai

2022. gada 16. maijā, 13:33
Raksta autors: Kristīne Āboliņa
Muzeju naktī pauž atbalstu Ukrainai
Muzejpedagoģe Baiba Vētrāja (pa labi) Rebekai Hartmanei un Rihardam Kaminskim rāda, kā izveidot miera simbolu – balodi. Kuldīdznieks Arvis Hartmanis ar bērniem cenšas pasākumus apmeklēt bieži: „Domāju, ka cilvēki pēc tiem izsalkuši. Ja būtu katru sestdienu un svētdienu, te visu laiku būtu pilns.” Viņam patīk, ka vēlu vakarā var izstaigāt muzeju un pārējās pilsētā atvērtās vietas. Muzeju nakts ģimenē jau izveidojusies par tradīciju.
Foto: Kristīne Āboliņa
Sestdienā starptautiskās akcijas "Muzeju nakts" pasākums Kuldīgā aizvadīts ar devīzi "Muzejs mieram".
Kuldīgas novada muzejs aicināja ciemos – apmeklēt "Bangertu villu" un vakaru pavadīt mierīgā gaisotnē, kā arī paust atbalstu ukraiņu tautai, kas cīnās par brīvību un mieru.
Muzejā varēja apskatīt pamatekspozīcijas, Tautas tēlotājas mākslas studijas "Kuldīgas palete" izstādi "Ūdens mistērijas" un fotokluba "Divas upes" fotoizstādi "3M". Ikviens varēja nofotografēties digitālajā fotorāmī, iegūstot fotokartīti kā skaistu piemiņu. Adatu tornī varēja iepazīt adatu ražošanas vēsturi un uz pilsētu paraudzīties no putna lidojuma. Arī šoreiz varēja doties ekskursijā pa jauno rātsnamu kopā ar domes priekšsēdi Ingu Bērziņu un pulksteņmeistaru Arnoldu Piziku, kā arī ielūkoties pašvaldības policijas telpās Strautu ielā 1.


Muzeja afišu stends uzziedējis saulespuķēs. Gan ģimenes ar bērniem, gan citi tās ne tikai izkrāsoja, bet arī papildināja ar zīmējumiem un novēlējumiem.


Novadniece Inga, kura dzīvo Īrijā, atbraukusi ciemos pie ģimenes: „Maz apmeklētāju, bet programma izdomāta laba, pasākums izdevies. Man patika, ka iekšā ir kaut kas citādāks nekā citus gadus. Ļoti skaistas dekorācijas. Pārsteidza tas, ka varēja iziet uz balkona un redzēt skaisto skatu uz izgaismoto Ventas rumbu.” Viņai šķiet, ka šīgada tēma ir nozīmīga, jo latviešiem Ukraina jāatbalsta un jāpriecājas, ka mums nav kara. Kamēr "Kurzemnieks" runājas ar Ingu, Olivers izkrāso saulespuķes.


Kuldīdznieks Adrians Dārznieks Muzeju nakti apmeklē pirmoreiz, taču ar klasi te bijis jau iepriekš. Viņam patīk, tāpēc uz līdzīgu pasākumu nākšot atkal. Adrians un ģimene sevi iemūžina fotostūrītī 2. stāva ekspozīcijā.


Mūziķi Jānis Čubars un Olafs Bergmanis akustiskajā koncertā dziedāja gan pašmāju un ārzemju autoru dziesmas, gan savējās.


Lai arī vakars bija diezgan vēss, lietus nelija, un apmeklētāji varēja mūziķu priekšnesumu klausīties zem klajas debess.


Aizraujošā nakts ekskursijā pa vecpilsētu kopā ar muzeja krājuma glabātāju Ingrīdu Poli devās vairāki desmiti cilvēku. Šī ekskursija jau kļuvusi par tradīciju, pirmo reizi tā notika 2010.gadā. Tajā katrreiz var uzzināt ko jaunu, jo maršruts katrreiz ir citādāks.


Muzeja apkārtnē izvietotas dažādu personību atziņas, kas atgādina par nozīmīgām vērtībām.


Bijušās Livonijas ordeņa pils valnis pie muzeja izrotāts ar saulespuķēm.


Paužot atbalstu Ukrainai, muzeja apkaimē salidojušas baltas dūjas, kas simbolizē mieru.


Labdarības organizācija "Tabitas sirds" aicināja ziedot naudu ukraiņu patvēruma meklētājiem. Varēja paust arī simbolisku atbalstu, iesienot kokā dzeltenas un zilas lentītes Ukrainas karoga krāsās.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.