Aizvērt

Vēl var pieteikties mācībām pieaugušajiem

2022. gada 25. augustā, 16:17
Vēl var pieteikties mācībām pieaugušajiem
Vēl tikai līdz 31. augustam turpinās pieteikšanās pieaugušo mācību 8. kārtā. Mācību iestādes visvairāk gaida pieteikumus tajās izglītības programmās, kur var apgūt profesijas darbam būvniecībā un ķīmiskajās rūpniecībā, kā arī iegūt digitālās pamatprasmes. Pieteikties interneta vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv.
8. kārtas izglītības programmās var pieteikties strādājoši un pašnodarbināti iedzīvotāji no 25 gadiem ar pabeigtu vai nepabeigtu izglītību, jaunie vecāki bērna kopšanas atvaļinājumā, kas ir saglabājuši darba attiecības, kā arī strādājoši pensionāri. Īpaši aicināti sociālā riska grupu cilvēki ar zemu vai darba tirgum nepietiekamu izglītību.

Drošības spilvens

Līdz šim saņemti 1092 pieteikumi. Var pieteikties profesionālās tālākizglītības programmās, kurās var iegūt betonētāja, ķīmijas laboranta, sausās būves montētāja, meliorācijas sistēmu būvtehniķa, ģeotehnikas izpētes tehniķa, agrārā sektora komercdarbinieka un citas profesijas. Pieejamas arī profesionālās pilnveides izglītības programmas klātienē digitālo pamata prasmju iesācējiem, un tās piedāvā izglītības iestādes Rīgā, Liepājā un vairākās Latgales pilsētās: Daugavpilī, Rēzeknē, Krāslavā, Ludzā un Preiļos.

„Lai iegūtu iespējas augt savā darbavietā vai atrastu jaunu profesionālu izaicinājumu, prasmes un zināšanas ir neatsverams ieguvums, un tas attiecas uz visām nozarēm. Sevišķi būtiska ir profesionālā pilnveidošanās tai nodarbināto daļai, kas iekļaujas sociālā riska grupās. Nav noslēpums, ka šībrīža sarežģītie apstākļi atstās savu iespaidu arī uz darba tirgu, tāpēc savlaicīga konkurētspējas kāpināšana daudziem būs pamatīgs drošības spilvens,” uzsver Valsts izglītības attīstības aģentūras pieaugušo izglītības departamenta direktore Elīna Purmale-Baumane.

Vairāk nekā 40 programmu

Var pieteikties vairāk nekā 40 izglītības programmās un apgūt profesijas tādās nozarēs kā kokrūpniecība, ķīmiskā rūpniecība, būvniecība, elektronisko un optisko iekārtu ražošana, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, metālapstrāde, mašīnbūve un mašīnzinības, lauksaimniecība, uzņēmējdarbība, pārtikas rūpniecība un veselības un sociālā aprūpe. Izvēlēties un pieteikties – vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv. Grupu komplektēšana un mācību sākums plānots septembrī.

Līdzmaksājums: 5–10%

Lai strādājošos motivētu pieteikties, lielāko daļu mācību izmaksu sedz Eiropas Savienības fondi un valsts. Piesakoties kādā profesionālās tālākizglītības programmā, līdzmaksājums ir 5%, savukārt, izvēloties profesionālās pilnveides programmu vai studiju kursu, līdzmaksājums ir 10%. Nodarbinātajiem no trūcīgām vai maznodrošinātām ģimenēm mācības ir bez maksas.

Šajā kārtā mācības galvenokārt notiks klātienē. Dalībnieki var saņemt ceļa izdevumu kompensāciju braucienam uz prakses vietu un atpakaļ, savukārt maznodrošinātie vai trūcīgie var saņemt atbalstu transporta izdevumiem, lai nokļūtu uz mācību vai prakses vietu.

 

Par projektu

Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide jeb mācību pieaugušajiem mērķis ir pilnveidot profesionālo kompetenci, lai laikus novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, veicinātu strādājošo konkurētspēju un produktivitāti. To finansē ESF un Latvijas valsts, ieguldot vairāk nekā 45 miljonus eiro. Projektu īsteno Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar pašvaldībām, izglītības iestādēm un Nodarbinātības valsts aģentūru.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.