Aizvērt

Kā mācīsimies klātienē

2021. gada 19. augustā, 10:46
Raksta autors: Daina Tāfelberga
Kā mācīsimies klātienē
Izglītības un zinātnes ministrijai ir valdības akceptēti rīcības plāni, lai jaunajā mācību gadā visās izglītības pakāpēs mācības noritētu klātienē drošā vidē, ievērojot Covid-19 ierobežošanas pamatprincipus. Par to tika stāstīts trešdien preses konferencē.
Pamatizglītībā un vidējās izglītībā darbinieki un skolēni var piedalīties ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai ar negatīvu Covid-19 testu. Pirmie testi skolēniem jānodod jau pirms mācību gada – no 23. līdz 30. augustam. Turpmākā testēšana notiks atbilstoši algoritmam, kas publicēts Slimību profilakses un kontroles centra vietnē. Par to maksās valsts. Testu nevajag potētajiem vai pārslimojušajiem ar derīgu sertifikātu. Vispārējās izglītības iestādēs testi tiks ņemti sadarbībā ar konkrētu laboratoriju (Kuldīgā – E.Gulbja laboratoriju). Ar skolā nodoto testu skolēns varēs klātienē piedalīties arī pulciņos un profesionālās ievirzes skolās un aktivitātēs citās izglītības iestādēs.

Vecāki drīkst bērnam no 1. līdz 8. klasei izvēlēties izglītību ģimenē. Tomēr tās nav attālinātās mācības – par procesu un rezultātiem atbildību uzņemas paši vecāki, bet skola sniedz metodisko atbalstu un vienojas par zināšanu pārbaudi.

Pirmsskolas izglītības iestādēs nodarbinātie klātienē var strādāt ar iepriekšējiem nosacījumiem (sertifikātu vai testu). Bērni nav jātestē, un sejas maskas viņiem nav jālieto. Maskas var nelietot arī darbinieki, ja ir sertifikāts.

Profesionālajās skolās un pieaugušo neformālajā izglītībā klātienē var piedalīties ar sertifikātu vai negatīvu testu. Audzēkņiem profesionālās pamatizglītības, vidējās izglītības un arodizglītības programmās, kas tiek sāktas pēc pamatskolas, izmaksas sedz valsts. Savukārt tie, kuri apgūst profesionālās tālākizglītības, profesionālās pilnveides un pieaugušo neformālās izglītības programmas, par testu maksā paši.

Skolai jānosaka kārtība un konkrēts atbildīgais, kas mācības organizē pēc noteikumiem. Tāpat regulāri jāvēdina telpas.

Mutes un deguna aizsegu klātienē var nelietot bērni līdz septiņiem gadiem un cilvēki ar acīmredzamiem kustību vai psihiskās veselības traucējumiem. To var nelietot arī sporta nodarbībās un atbilstoši mūzikas instrumentu spēles, vokālās mākslas un dejas apguves specifikai. 1.–3. klases skolēni klasē maskas nelieto, bet koplietošanas telpās tām jābūt.  Šāds izņēmums noteikts tāpēc, ka jaunākā vecuma skolēni vēl tikai apgūst prasmi mācīties un maskas to var apgrūtināt. Mācību telpā tās var nelietot arī tie skolēni, kam ir sertifikāts.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.