1000 litru stundā
2019. gada 28. augustā, 08:00
Raksta autors: Iveta Grīniņa
Foto: Jolanta Hercenberga
Kuldīgā, Graudu ielā 5, darbu sākusi uzņēmuma "Sulu paradīze" ražotne. To ierīkojuši Lietuvas uzņēmēji Stasis Doveika un Asta Doveikiene.
Spiestuvē domāts nodarbināt līdz deviņiem cilvēkiem, kuri strādās maiņās. Pašlaik tā strādā no deviņiem rītā līdz septiņiem vakarā. Divas ražotnes uzņēmējiem ir Lietuvā, bet Kuldīga izvēlēta tāpēc, lai pamēģinātu šo pakalpojumu piedāvāt Latvijai.
Kāpēc šeit? Stasis un Asta atbild, ka Kuldīga ir skaista pilsēta, turklāt Kurzemes centrā: „Uzzinājām, ka šajā apgabalā lielu sulu spiešanas uzņēmumu nav, un nolēmām, ka vieta būtu laba, lai sāktu. Esam šajā biznesā sešus gadus un uztveram to ļoti nopietni. Iekārtas iepirktas Francijā, šo to esam papildinājuši paši. Zinām visu par iekārtām un to, ko tās spēj, esam nodrošinājuši lielāko iespējamo efektivitāti un augstāko kvalitāti šajā līmenī. Sulu spiešana ir pilnībā automatizēta – no ābolu mazgāšanas, smalcināšanas, presēšanas un filtrēšanas līdz sulu pasterizācijai un iepildīšanai trīs un piecu litru maisos, kuriem ir divi veidi. No maisiem sulu pa krānu var ērti iepildīt glāzē, neļaujot iepakojumā ieplūst gaisam.” Asta piebilst, ka pasterizācija notiek 80 grādos, un tas ir svarīgi, lai iznīcinātu vielas, kas veicina rūgšanu, bet saglabātu visu vērtīgo.
Iekārtas jauda ir 1000 litru stundā. „Sulu sezona ir īsa, bet intensīva, tāpēc esam gatavi strādāt 24 stundas diennaktī, lai sulu tieši no saviem āboliem vai citiem augļiem katrs saņem ātri.” Pāris maisu var pārstrādāt 5–10 minūtēs. Sulu var spiest arī dažādiem augļiem un arī dārzeņiem, piemēram, ķirbjiem un burkāniem.
Lūdzu autorizējies, lai komentētu.