Aizvērt

Hercoga Jēkaba zaķim pa pēdām

2022. gada 18. aprīlī, 10:45
Raksta autors: Kristīne Āboliņa
Hercoga Jēkaba zaķim pa pēdām
Līga cenšas trāpīt uz kāda no olā izvietotajiem punktiem, lai izpildītu tajos norādītos uzdevumus. Viņu uzmundrina un atbalsta mamma Mārīte.
Foto: Kristīne Āboliņa
„Kuldīga katru reizi iepriecina un pārsteidz ar kaut ko interesantu, kas aizrauj ne tikai bērnus, bet arī pieaugušos,” par Lieldienu noskaņojumu pilsētā saka Priedaines iedzīvotāja Mārīte Ābolte. Viņu kopā ar vīru Arti un meitām Alisi, Lindu un Līgu “Kurzemnieks” sastapa darbojamies jauniešu mājas pagalmā.
Bērnu un jauniešu centrs bija sagatavojis radošas un izzinošas nodarbes. Viena no tām – orientēšanās spēle “Cilpo hercoga Jēkaba zaķim pa pēdām”, kas aicināja doties pastaigā pa pilsētu un ielās atrast kontrolpunktus, pie reizes izzinot Lieldienu tradīcijas. Pirmais atrodams Pilsētas laukumā pie veikala “Kuldīgas labumi”. Jāmeklē zaķa atstātie burkāni un jāatmin nākamā burkāna atrašanās vieta. Izejot visus kontrolpunktus, var atrast zaķa alu jauniešu mājas pagalmā. Tajā apskatāma bērnu un jauniešu vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbu izstāde, varēja pārbaudīt spējas sportiskās un izglītojošās spēlēs.

Pastaiga pa pilsētu
Āboltu ģimenei patikusi pastaiga, ko rosinājusi šī spēle. „Sākām pie “Kuldīgas labumiem” un meklējām burkānus. Bija interesanti iziet cauri zināmām vietām. Arī meitenēm bija interesanti “atkost”, kura īsti ir nākamā vieta. Šķiet, vienu uzrakstu nevarējām atrast. Visticamāk, tas bija pāri Ventai, tur neaizgājām. Atpakaļ nākot, atradām Rātslaukumā vēl vienu,” iespaidos dalās Mārīte. Meitenēm ļoti patikušas šūpoles pie arodskolas, jo tur viņas varējušas kārtīgi izšūpoties. Ģimene bijusi arī atrakcijās pie kultūras centra. „Lielās meitenes vēl tur palika krāsot olas. Ir patīkami. Laiks tik skaists – zilas debesis!” priecājas mamma.

Tradīcijas lielā cieņā
Āboltu ģimenē Lieldienu rituāli tiek ievēroti: „Noteikti krāsojam olas. To darījām jau vakarā. Šoreiz pamēģinājām vārīt arī karkades tējā, parasti to darām sīpolu mizās. No rīta bērni gaidīja, kad varēs iet meklēt, ko zaķis pagalmā atnesis. Tad visi meklējām un ripinājām olas: kuram aizripo tālāk, kuram sasitas.” Olu kaujas notikušas pie brokastu galda. Mārīte stāsta, ka Lieldienu priekšvakars ir vienīgais laiks, kad pie visām gultām tiek glīti saliktas čības un visi gaida, ko pa nakti tajās atstās Lieldienu zaķis. Tad no rīta ir patīkams pārsteigums: „Mums ir svarīgi tradīcijas turpināt un ierādīt, kā pavadīt laiku visiem kopā.” Tā kā svētdien saulīte lutināja, ģimene plānoja pusdienās ārā cept gaļu.



Alise un Linda Āboltes ripina olas Kuldīgas Jauniešu mājas pagalmā.


Linda Ābolte uzmundrina vecāko māsu Alisi, kura mēģina samest olas Lieldienu grozā.


Lieldienās Āboltu ģimene aktīvi darbojās Kuldīgas Jauniešu mājas pagalmā, izspēlējot dažādas spēles.


Daži no Kuldīgas novada bērnu un jauniešu mākslas darbiem, ko iespējams aplūkot Kuldīgas Jauniešu mājas pagalmā.

Kuldīgas Jauniešu mājas pagalma zaķi un citi Lieldienu rotājumi.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.