Aizvērt

Sabiedriskās vietās – medicīniskās maskas vai respiratori; ir citāds izolācijas un mājas karantīnas laiks

2022. gada 20. janvārī, 10:01
Sabiedriskās vietās – medicīniskās maskas vai respiratori; ir citāds izolācijas un mājas karantīnas laiks
Foto: Laila Liepiņa
Lai efektīvāk ierobežotu Covid-19 paveida omikrona aizvien pieaugošo izplatību, turpmāk sabiedriskās vietās atļauts lietot tikai medicīniskās maskas vai respiratorus bez vārsta*. Savukārt, lai izvairītos no sabiedrībai kritiski svarīgu nozaru darbības pārtraukšanas darbinieku prombūtnes dēļ, plānots samazināt izolācijas un mājas karantīnas laiku**, tā 18. janvārī izlēma valdība.
Medicīnisko masku un respiratoru bez vārsta lietošana sabiedriskās vietās

No 25. janvāra, atrodoties darba vietā, veikalā, sabiedriskajā transportā vai citā publiskā vietā, būs jālieto medicīniskā maska vai respirators bez vārsta ar drošības pakāpi FFP2 – FFP3 vai KN95. Sejas maskas vai respiratori jālieto arī vakcinētiem vai pārslimojušiem cilvēkiem. Vienīgais izņēmums ir izglītības iestādes, kurās darbinieki un skolēni var turpināt izmantot iepriekš centralizēti iegādātās un izsniegtās nemedicīniskās (auduma) sejas maskas, kam ir augsta aizsardzības pakāpe. Arī citviet bērni no septiņiem līdz 12 gadiem var lietot nemedicīnisku (auduma) masku.

Vajadzība noteikt augstās epidemioloģiskās drošības prasības saistīta ar strauju Covid-19 izplatību. Medicīniskajām maskām un respiratoriem pretstatā auduma maskām ir noteikti starptautiski kvalitātes un drošības standarti. Medicīnisko masku efektivitāte, salīdzinot ar citu materiālu sejas aizsegiem, sniedz pat 90% aizsardzību, savukārt respiratoru bez vārsta aizsardzībai ir vēl augstāks līmenis, un tie aizsargā ne tikai pret izelpoto daļiņu nonākšanu apkārtnē, bet arī pret to ieelpošanu no vides.

Līdzīga prakse pastāv citās valstīs, piemēram, Austrijā, Grieķijā, Slovēnijā, Itālijā un citviet, kur nemedicīniskās maskas aizstāj ar medicīniskajām un respiratoriem kā telpās, tā ārpus tām.

Pārmaiņas izolācijas un mājas karantīnas laikā

Saskaņā ar jaunākajām Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ESPKC) rekomendācijām un vajadzību nodrošināt darba nepārtrauktību stratēģiski svarīgajās nozarēs samazināts laika posms, kas cilvēkam jāpavada izolācijā vai mājas karantīnā. Vienlaikus noteikti papildu drošības pasākumi: papildu testēšana un FFP2 respiratoru bez vārsta lietošana darbavietās. Jaunā kārtība neattiecas uz nevakcinētajiem, kuriem ir spēkā iepriekšējā kārtība.

Vakcinēti (ar primāro vakcināciju vai balstvakcināciju) vai pārslimojuši cilvēki, kuri noteikti kā kontaktpersonas:
-        mājas karantīnā atrodas desmit dienas;
-        vai pēc iespējas ātrāk nodod testu laboratorijā vai testēšanas punktā; ja rezultāts negatīvs, darba pienākumus var turpināt, desmit dienas lietojot FFP2 respiratoru bez vārsta un 3. vai 4. dienā nododot atkārtotu testu (negatīvs);
-        vai var turpināt strādāt, septiņas dienas katru rītu to apliecinot ar negatīvu ātro antigēnu paštestu.

Izolācijas laiks Covid-19 pozitīviem cilvēkiem:
-        izolācijā var doties arī pēc pozitīva Covid-19 paštesta, darba pienākumus var atsākt pildīt 8. dienā, ja vismaz 24 stundas nav bijuši saslimšanas simptomi;
-        sabiedrībai kritiskās nozarēs nodarbinātajiem jāievēro trīs dienu izolācija un, ja vismaz pēdējās 24 stundas nav slimības pazīmju, jānodod laboratorisks tests; ja rezultāts negatīvs, drīkst atgriezties darbā klātienē.

Šajos gadījumos desmit dienas pēc infekcijas apstiprināšanas jālieto FFP2 respirators un jāizvairās no ciešiem kontaktiem ar citiem cilvēkiem.

Mājas karantīna skolēniem un pirmsskolas izglītības iestāžu bērniem, kuri noteikti kā kontaktpersonas:
-        mājas karantīnā atrodas desmit dienas vai var turpināt apmeklēt izglītības iestādi, ja septiņas dienas katru dienu tiek nodots tās organizēts antigēnu tests. Atsākot apmeklējumu, nav nepieciešams laboratoriskās testēšanas rezultāts vai ārsta izziņa.

 
Izolācijas laiks skolēniem un pirmsskolas izglītības iestāžu bērniem, kuri inficējušies ar Covid-19:
-        izglītības iestādi var atsākt apmeklēt astotajā dienā, ja pēdējo 24 stundu laikā nav bijuši slimības simptomi. Atsākot nav nepieciešams laboratorisks testēšanas rezultāts vai ārsta izziņa.

Pieņemot lēmumu samazināt izolācijas vai mājas karantīnas laiku, ņemti vērā ESPKC jaunākie ieteikumi tiem gadījumiem, kad vienlaikus jāierobežo vīrusa izplatība un jānodrošina sabiedrībai svarīgu jomu darbība.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.