Aizvērt

„Tāpēc, ka esmu daļa no sabiedrības”

2021. gada 7. decembrī, 10:31
Raksta autors: Amanda Gustovska
„Tāpēc, ka esmu daļa no sabiedrības”
Gunita Kudrovska ar vīru Guntaru un jaunākajiem bērniem Līvu un Kārli.
Foto: Gunitas Kudrovskas arhīva foto
Īvandniece Gunita Kudrovska pašlaik Ventspils uzņēmumā Bio-Venta, kas ražo un pārdod biodīzeļdegvielu, strādā attālināti. Martā viņas ģimeni piemeklēja Covid-19, tādēļ pēc izslimošanas nebija šaubu, ka pret to jāpotējas visiem, jo slimības gaita pašai bijusi diezgan smaga un blaknes jūtamas vēl šodien.
„Kāda neapdomīga cilvēka dēļ nācās saslimt. Viņš apgalvoja, ka kovids – tā ir tikai tāda iesnu infekcija, nekas traks. Pazudusi oža un garša. Vai tad tas ir simptoms? Šis cilvēks aplipināja lielu daļu kolektīva, arī mani,” viņa atklāj.

Sekas jūt vēl tagad

Lai gan mājās centušies ievērot visādus drošības noteikumus, tomēr slimību skārusi arī ģimeni: „Centos izvairīties no saskares ar savējiem, tomēr laboratoriski saslimšana tika apstiprināta arī meitai. Vīram un abiem dēliem šo slimību, par laimi, nekonstatēja. Taču, lai arī viņiem tests bija negatīvs, veselības stāvoklis nebija tas labākais.”

Pēc izslimošanas, tikko radās iespēja saņemt vakcīnu, Gunitai un ģimenei nav bijis ne mazāko šaubu, ka tas jādara: „Runājām ar vecākiem, kuriem ir pāri 65 gadiem, un arī viņiem bija skaidrs, ka jāvakcinējas. Es ticu zinātnei un esmu daļa no sabiedrības.  Pati esmu vakcinējusies brīdī, kad vēl nebija tādas nostādnes, ka jānogaida seši mēneši, līdz to drīkst darīt. Tādēļ pēc pāris mēnešiem es, vīrs un vecākais dēls Kuldīgā vakcinējāmies ar Pfizer poti. Mamma vienīgā saņēma Modernas vakcīnu.

Blaknes bija mazliet nepatīkamas – kādam sāpēja roka, kādam bija neliela temperatūra, taču tā ir tikai viena vai divas dienas, salīdzinot ar tām Covid-19 ciešanām. Varu droši apgalvot, ka man tā nebija parasta gripas infekcija. Likās, ka trūkst elpas, nezināju, kā rīkoties. Vismaz divas trīs nedēļas līdz pat mēnesim bija milzīgs nespēks. Vairākas dienas temperatūra bija ļoti augsta un paracetamols nelīdzēja, citreiz temperatūras nebija nemaz. Visādas neizskaidrojamas sajūtas.”

Gunita atklāj, ka sekas jūt vēl šodien: „Visa pasaule esam ierauti jaunajā slimībā, un par īstām sekām varēšu runāt tikai pēc kāda laika, taču patlaban ir biežāk ir nestabils asinsspiediens – iepriekš to nebiju novērojusi. Vai tas saistīts tieši ar kovidu, neviens nemāk pamatot. Vēl esmu novērojusi lielāku nervozitāti, veģetatīvās nervu sistēmas traucējumus ne uz labo pusi.”

Citas informācijas vai ticības dēļ?

Gunita iesaka antivakseriem noskatīties LTV sižetu Nāves pļauja: „Tur tiešām var redzēt realitāti, ar ko saskaras mediķi. Tad vairs neteiksiet, ka kovids ir parasta gripa. Lai Dievs dod izslimot viegli, bet vecākiem cilvēkiem, kam veselība nav tik laba, saslimstot vēl ar kovidu, tas nešaubīgi atstāj sekas un diemžēl nes arī nāvi.”

Gunita vēl nesen gribējusi apciemot kaimiņieni Ventspilī, kurai šogad būtu 90: „Izrādījās, ka kundze saslimusi ar Covid-19 un nomirusi, jubileju nesagaidot. Tuvinieki pat nezina, kur viņa šo slimību noķērusi. Bet vakcinēta nebija. Droši apgalvot nevaru, bet esmu novērojusi, ka daudzi krievvalodīgie cilvēki, kuri ir arī pareizticīgi, nepotējas ticības dēļ. Arī šī kaimiņiene bija pareizticīgā un uzskatīja, ka vakcīna nav vajadzīga. Daudziem bijušajiem kolēģiem nācās pamest darbu, jo potēties viņi netaisījās. Liela daļa bija krieviski runājošie.”

Problēma – nav ģimenes ārsta

„Īvandē lielākā problēma ir tā, ka te nav neviena ģimenes ārsta. It kā esam tikai 15 kilometru no pilsētas, tomēr diezgan daudzi ir cienījama vecuma ļaudis, kas ar mašīnu nebrauc vai kam nav tuvinieku, kas uz pilsētu aizvestu. Tā tiešām ir problēma: vairs nav ne veikala, ne ģimenes ārsta. Pirms kāda laika jautāju kaimiņonkulim, kādēļ nav vakcinējies. Teica, ka gribētu, lai ģimenes ārsts pasaka, vai viņš to var darīt, jo ir izgājis cauri dažādām veselības problēmām un bažījas, ka vakcīna varētu to ietekmēt, bet nav, kas to pasaka. Tas ir nepareizi, ka valsts veido lielos vakcinācijas centrus. Tas varbūt der pilsētā, bet ne laukos. Šeit tieši ģimenes ārsts ir pirmais, ko apmeklē vecie cilvēki. Viņam jābūt tam, kas pateiks, ka jāvakcinējas.”

Neesi nasta citiem!

Gunita cenšas nelasīt, kādi argumenti ir antivakseriem: „Arī šie cilvēki taču iet pie ģimenes ārsta un viņam uzticas, ja ir cita problēma. Kādēļ tagad, kad vakcīna tik nepieciešama, lai sevi pasargātu, viņi ir gudrāki un saka, ka nepotēsies? Kāpēc tu ej pie ārsta un dzer viņa izrakstītās zāles, ja netici zinātnei?

Es uzskatu, ka jāvakcinējas, jo katrs esam daļa no sabiedrības un šī nasta mums jānes visiem kopā. Ja neesi gatavs būt daļa no sabiedrības, tad jāatstāj darbavieta un jāiet dzīvot mežā, lai nevienam nebūtu par nastu. Es uzticos tam, ko saka zinoši cilvēki – mūsu infektologi un mediķi. Jo vairāk būsim vakcinēti, jo mazāka iespēja, ka slimība var izplatīties. Jā, noteikumi ir nežēlīgi, bet, ja ierobežojumi un potēšana ir vienīgais līdzeklis, kā slimību uzveikt, tad tas ir pareizi.”

 

Ram

„Blaknes pēc vakcīnas bija tikai vienu vai divas dienas. Tas bija maz, salīdzinot ar tām Covid-19 ciešanām.”
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.